Circusweb bezocht woensdagmiddag de voorstelling van Circus Snor in Delft en trok meteen al een opvallende conclusie. Volgens Vincent Wols was het Magic Circus het meest creatieve en speelse circus van Nederland. Echter, dat komt doordat hij nog nooit bij Circus Snor was, deze verdient met recht de eretitel! Het publiek is blijkbaar wel gewend aan het concept dat nu al 9 jaar wordt gebracht, met bijna iedere dag stijf uitverkochte voorstellingen. Een ongekend succes.

Het idee is even doeltreffend als simpel: geef kinderen iets te spelen en ze zijn helemaal happy en daardoor hun ouders ook tevreden. Wie op het terrein van Circus Snor komt kan meteen aan de bak. Er liggen allerlei circusmaterialen waarmee kinderen kunnen spelen, zoals enorme hoepels. Zelfs volwassenen kunnen zich niet beheersen. Het circusterrein gaat open om 16.00 uur en er taalt voorlopig niemand naar de opening van de circustent. Een drukte bij de bootschommels, de Kop van Jut, het blikken gooien en stokken vangen, lachsspiegels en andere prachtige vormen van erfgoedachtig spelmateriaal. De artiesten van Circus Snor helpen de kinderen met al die leuke spelletjes. Voor volwassenen ook een lust voor het oog, de antieke wagens die op het terrein staan opgesteld. Circus zoals het 100 jaar geleden was maar dan met een knipoog. Heel speels en creatief.

In de circustent mogen de kinderen voorin en de volwassenen daarachter. Hooguit als kinderen het te eng vinden blijven ze bij hun ouders of grootouders zitten en zo is er voor iedereen een plekje. De kinderen worden vermaakt door Berl en Antonio met simpele en doeltreffende bezigheden. Vervolgens zien we hele bijzondere soorten fietsen voorbij komen. Larissa doet haar act in de trapeze en Maria balanceert met een stoel en daarna volgt er een catfightachtige act met een verdwijn en verschijntruc met Maria en Larissa. De kinderen staan bijna bovenop de banken met een act met een hoed die zich zelfstandig door de piste beweegt, laat de clown toch net elke de andere kant op kijken! Larissa doet een superstoere vuuract en als de clown later die act wil nadoen gillen alle kinderen van spanning en enthousiasme Die man moet even geholpen worden. En dan is het pauze, de kinderen krijgen te horen dat ze even buiten mogen spelen. Catering speelt om de een of andere reden nauwelijks rol, het gaat om de spelende kinderen.

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, baard en buitenshuisVoor kinderen is een bezoek aan Circus Snor echt een fantastisch feest, niet te lang binnen zitten maar een voorstelling waarin zij eigenlijk de hoofdrol spelen. Er is niets belangrijker dan je publiek dat een goed gevoel moet hebben. Mooi is dat er geen ingeblikt orkest is, maar dat alleskunner, de Italiaan Antonio Gualtieri met zijn accordeon de mooiste deuntjes speelt bij diverse acts. Wat heeft een mens nog meer nodig bij een mooie voorstelling. Een life eenmansorkest nog eens vol gekkigheid.

Leendert Bedijn met Snor, zijn foto met de hoelahoep was helaas bewogen.

Leuk voor mij persoonlijk is het weerzien van Maria Baindurashvili(21), de dochter van Efrem en Thamar bekend onder de naam Duo Triali. Ze moet zo onderhand haar 20-jarig circusjubileum vieren, want in de finale van Circus Alberto Althoff speelde zij een rol, balancerend op de hand van haar vader. Thamar vertrok ooit met Roos (van Duo Musa) vers vanuit de circusschool in Groningen richting een heel groot circus in Turkije om daar circuscarriére te beginnen. Hun dochter staat nu al een tijdje in de voetsporen van haar ouders en maakt haar dromen waar na heel hard studeren bij Santelli en Codarts. Larissa Timmer begon eveneens bij Santelli en haar optredens kom je regelmatig tegen, o.a bij Cirqulinair.

Berl Both is tevens een oude bekende van mij, van het Magic Circus, van Circus Meervout, zijn acts op het slappe koord of de ladder, kortom een multitalent. Antonio Gualtieri is de enige buitenlander, afkomstig uit Italië, behalve dat hij accordeon speelt voelt hij zich thuis met bijna iedere circuskunst. Vooral zijn jongleeract met hoeden is indrukwekkend! Circusdirecteur is Jasper Riedeman, de man achter de vele circusscholen in de provincie Utrecht nadat Circus Jopie ter ziele ging maakte hij van Circus Diedom een groot succes met leuke initiatieven zoals Cirque Moustache, Circus Snor, Cirque Chapeau, een artiestenbureau voor circusartiesten en nog veel meer. Sanne Smit zorgt voor de techniek en de belichting en heeft een opleiding journalistiek gevolgd en een opleiding audio en belichtingstechniek, altijd bruikbaar in de circuswereld.

Samen met Leendert Bedijn en Leen Guijt bezocht ik de voorstelling. Deze liefhebbers van hele grote circussen met wilde dieren en veel spektakel konden Circus Snor enorm waarderen. Het concept, betoverend,de eenvoud en doeltreffendheid, vooral die spelende kinderen met al die attributen, de heren raakten er niet over uitgepraat. En ik? Ik had eigenlijk meteen vandaag weer een kaartje willen kopen, ware het niet dat het al uitverkocht was en ik het te druk heb met het maken van een verslag.