Binnenland
18 mei 2024

Circus Chapito: een nieuw circus van Leendert Bedijn en Alberto Althoff

Door Frens te Kiefte 3 min leestijd • 18 mei 2024

Leendert Bedijn en Alberto Althoff starten in de herfstvakantie van 2024 met hun nieuwe circusproject: ‘Circus Chapito’. De productie speelt tussen eind oktober en begin november tien dagen in het Zuiderpark in Den Haag. Circusweb sprak met Leendert over zijn nieuwe circus.

“Het was niet mijn droom om een eigen circus te beginnen, maar het kwam per toeval recent op mijn pad”, vertelt Leendert vlot door de telefoon.

Circus Chapito belooft een stijlvol gedecoreerd circus te worden dat zich kan meten met de grootste en bekendste Europese circussen. De eerste artiestennamen zijn bekend gemaakt:

  • Davide Vassalo | clown
  • The Giannuzzi Family | Washington trapeze, slangenmens, rolschaatsgroep en rola-rola.
  • Gina Giovannis | honden
  • Daniel Diorio Groep | motorenglobe
  • Troupe Sokkolovsky | BMX-fietsers
  • Ballet

Kicken!

Bedijn gaat verder: “Alberto Althoff en ik hebben beiden een enorme passie voor het circus. En ik kan garanderen dat er een fantastische voorstelling naar Den Haag komt. De komende tijd boeken we de laatste artiesten en dan is het programma rond.

Het is natuurlijk kicken dat een artiest als Davide Vassalo naar ons eigen ‘Circus Chapito’ komt. Eerder was deze topclown te zien in de VS bij Ringling Brothers, Barnum & Bailey en bij het Zwitserse Circus Knie. En nu komt hij dus naar ons!”

Davide Vassallo

Wie doet wat?

Over het ‘wie doet wat’ vertelt de nieuwbakken circusdirecteur: “Alberto Althoff (in het verleden dierendresseur en directeur van zijn eigen gelijknamige Circus Alberto Althoff, red.) gaat zich vooral richten op het facilitaire. Ook Alberto kijkt er erg naar uit; hij kan weer doen waar hij goed in is. Hij bouwt zijn eigen tenten op, draagt zorg voor een sfeervolle aankleding, regelt de invulling van het programma en Alberto’s vrouw pakt de voorstellingsregie op. Ik ben verantwoordelijk voor de ticketing en de marketing.

De circusbeleving start al buitenom het circus. We gaan wel écht klassiek circus maken. Een beetje in de Anton Pieck-stijl. Samen zetten we onze schouders eronder en daar kijk ik bijzonder naar uit”.

Leendert samen met zijn vrouw Judith bij een recent bezoek aan het Duitse ‘Circus-Theater Roncalli’.

Duursma stopt er (grotendeels) mee

Bedijn had in het verleden in Noordwijk zijn eigen MultiCopy-vestiging maar stopte daar enkele jaren geleden mee. Nog steeds is hij actief in de ‘uitgeverswereld’, alleen anders dan eerst. Leendert brengt circusboeken uit en helpt sinds jaar en dag met de grafische samenstelling van Circusmagazine De Piste.

Na zijn copy-carrière belandde hij in de wereld van het circus. Hij werkte mee aan de marketing van de wintercircussen van René Duursma, aan Duursma’s ‘Circus Hollandia’, aan de tour van ‘Hans Klok & Friends’ (een samenwerking van Althoff en Duursma) en verzorgde de horeca bij Duursma’s Kerstcircus in Haarlem.

Een deel van het Circus Chapito-programma zal in de winter ook in Haarlem te zien zijn. Dat is overigens de enige circusproductie die René Duursma blijft produceren.

Leendert vertelt daarover: “De afgelopen winter hebben Duursma’s Kerstcircus Oss, Noord-Hollands Wintercircus en Kerstcircus Enschede niet gelopen zoals ze moesten lopen. Duursma stopt grotendeels met zijn circusactiviteiten en gaat zich weer richten op een fenomeen waar hij alles van weet: de kermis. Duursma’s Circus Hollandia gaat eveneens niet meer op pad. Het Kerstcircus in Haarlem blijft hij wel doen. Samen met Alberto Althoff en ik ben daar ook bij betrokken”.

De naam ‘Chapito’

Waar de naam van het circus vandaan komt? Daarover vertelt Bedijn: “In 2022 speelde Circus Hollandia met succes in hetzelfde Zuiderpark in Den Haag. Maar ik wilde dit jaar niet meer met de naam Circus Hollandia werken. Die is van René Duursma en wij beginnen nu zelf iets.

Het woord ‘Chapito’ is afgeleid van het Franse woord ‘Chapiteau’, wat ‘circustent’ betekent. Dat Franse woord zegt de Nederlander natuurlijk niet veel. Maar Circus Chapito vonden we leuk klinken en passen bij onze productie”.

Leendert hoopt op volle tenten: “Aan de voorstelling gaat het zéker niet liggen. En samen met partners als de Albert Heijn en de Haagse Ooievaarspas gaan we zorgen dat een groot publiek een kwaliteitscircus gaat zien”.

Circus Chapito is van 25 oktober tot en met 3 november 2024 te zien in het Zuiderpark in Den Haag. Het circus speelt in die periode twintig keer een voorstelling. De kaartverkoop start binnenkort. Meer informatie daarover lees je later op Circusweb.