24 november 2017

Bossle, enthousiast familiecircus

Recensie Arnold Balk

Kijk, daar wordt de redactie van Circusweb nu zo blij van, mensen die een circus bezoeken en daar een leuke recensie over schrijven. Arnold Balk bezocht Circus Bossle in Joure. 

Circus Bossle gezien, een enthousiast traditioneel Duitse familiecircus.

In Joure stond het circus midden in het dorp bij het grote parkeerterrein achter de winkelstraat. Maar voor Bossle helaas op de groenstrook welke na de vele regen inmiddels deels in een modderpoel was veranderd. Na een fraaie lichtshow werd het programma geopend met een ‘Welkom’ door directrice Tunita, die gedurende de voorstelling de spreekstalmeester was.

Twee uitbundig getuigde en gepluimde Friese hengsten liepen een aardige vrijheidsdressuur en werden door Dennis voorgebracht. Ook draafde er een pony rondjes met een aap (pop) op zijn rug. Miss Loreen liet een eenvoudig antipode nummer zien met cilinders van verschillende lengte, waarvan de langste denk ik wel 4 meter was.

In de nok Miss Sandy met oefeningen aan de ringtrapeze. Clown Otto (directeur David)  en assistent Hanno (John-Leon) kwamen op met een container vol schoonmaakmiddelen. Met o.a. veger en blik, een bezem en  poetsdoek maakten zij de pistebodem, elkaar maar ook sommige bezoekers schoon. Toen Hanno de pistebodem veegde gooide Otto achter zijn rug tot vermaak van de kinderen steeds zaagsel op de grond.

Bij een Italiaans muziekje en een fles Bacardi op tafel dachten wij aan de spaghetti entree. Maar nee de klant had geen geld dus vegen. Na eerst met een veger op de kin balanceerde  deze artiest John-Leon aan het slot zeven stoelen op zijn kin.

Met slingers lampjes van verschillende kleuren deed Laurien een soort ritmische gymnastiek oefening, hetgeen voor een bijzonder mooi effect zorgde. Ook liet zij vuurschalen en een kubus ronddraaien.

‘Who let the dogs out?’ was het intro voor Steffie met haar groepje van 3 middelgrote goed werkende honden. Een nummer waarin veel werd gesprongen. Dennis liet 2 lama’s en 2 Dexterkoetjes de piste ronddraven en formaties vormen in de royale piste.

Clown Otto vroeg bezoekers een bal in een netje of een hoepel om zijn lichaam te gooien. Dat  gaf komische situaties met een lolly voor de gooier als beloning. Als laatste nummer voor de pauze de vijf personen van The Luca Troupe met een Westernshow. Zweepslaan, trics met lasso’s en vanzelfsprekend messen werpen.

Gedurende de pauze even in de twee ruime staltenten gekeken. In boxen meerdere paarden, pony’s, lama’s, Dexterkoetjes, geiten, alpaca, honden en ezels.

De muziek werd deels door een organist verzorgd en deels met bandmuziek verzorgd.

Begeleid door Tiroler muziek presenteerde Heidi  2 geitjes die gedisciplineerd op een balk heen en weer liepen en ook over elkaar heen sprongen.

Weer paarden, nu van een middel groot slag in een vrijheidsdressuur en het voor dit soort circussen bekende beeld waarbij de achterste op achterrug  van de voorste ging staan. Tot slot een steigerpaard. Dit onder leiding van John-Leon.

Een schattig meisje van 4 jaar oud kon al aardig met de hoela hoep overweg, maar moeder Loreen ging het vanzelfsprekend beter af. De jongleur John-Leon liet in tempo keulen, balletjes en ringen door de lucht vliegen in verschillende figuren.

Met een gevarieerde vuur- en vuurspuw act deed directeur David met zijn vier goed uitziende haremdames de tent in vuur en net niet in vlam staan.

In de  finale elf mensen, inclusief de twee kleintjes die reverence maakten staand op opa Dennis hand, en kwam er een einde aan een aardige voorstelling die  beslist meer had verdiend dan het aantal vanmiddag aanwezige bezoekers. 

Arnold Balk, 22 november 2017 foto’s SenA Entertainment Groupe