Een van de pareltjes in de circuswereld is Circus Salto, van een nog jonge circusdirecteur die steeds meer successen boekt. Een van zijn meest enthousiaste fans is zijn vader Arnold Balk, die de Circusweb bezoekers ieder jaar trakteert op een mooie recensie. Woon je in het noorden, dan is dit zeker de aanleiding om toch nog even naar de nieuwste show De Circuswinkel te gaan kijken.

De bezoekers werden welkom geheten door directeur Sander Balk en zijn hond Dorus, hetgeen wel met het nodige versprekingen gepaard ging voordat Dorus op de juiste manier het publiek welkom heette.

foto van Creative Duo Ina and Kristaps.“Misschien vragen jullie je wel eens af waar al die rekwisieten wegkomen waar de artiesten mee werken? Wel uit de Circuswinkel van Gijs”. Een kar vol met circusartikelen, maar een deel van de kostuums voor het duo Kristaps & Ina bleken nog onderweg te zijn.

Na een kleine charivari van de artiesten vond Kristaps in de circuswinkel 3 sigarenkistjes waarmee hij in vele variaties jongleerde. Aan het einde van zijn nummer slaagde hij erin meer dan 20 kistjes stuk voor stuk van de grond te pakken en op rij met 2 handen vast te houden!

Sander pakt een koffer van de kar en na veel gepraat kwam gangster Rocky eruit. Deze pikte gedurende de crosstalk met Sander regelmatig het hoedje van zijn hoofd af. “Lekker zingen? Yeah…., everybody happy, so good, I feel good”.

Terwijl Jasmijn  een rekwisiet weghaalde zag een hoge hoed. Dat betekende “Magic” door Kristaps & Ina met een jas uit het publiek.

Sander vond ook een bijzondere hoed op de kar. Robin Hood? Nee een tulband, dus Oosterse sferen. Met een speelgoedslang uit een mand parodieerde hij een slangenbezweerder. Aansluitend  kwam Gijs met brandende toortsen binnen en Jasmijn als buikdanseres met de grote tijgerpython die door de kinderen geaaid mocht worden. Een moedig kind durfde in de piste de slang om haar hals te houden.

Clown Sander wil het publiek vastleggen en hij fotografeerde dan ook het publiek waarbij een deel van de bezoekers niet droog bleven door de water spuitende camera. Gijs liet zich overhalen om fotomodel te zijn, maar liep telkens uit beeld. Uiteindelijk lukte het toch waarbij de camera uit elkaar klapte, er een beest uitvloog, maar ook een foto van Gijs. Hoewel, toen hij uiteindelijk de plaat mocht zien bleek het een chimpansee kop!

Om het goed te maken kwam Sander met 3 grote ballonnen die hij samen met Gijs in het publiek gooide. Dit was tevens de intro voor Ina Sapova met haar 3 vrolijk kwispelende teckels welke een scala aan kunstjes lieten zien.

Hierna ging Gijs, die ook de licht- en geluidstechnicus was, midden in de piste zitten met een trommeltje. Wat nu? Hij bleek trek te hebben gekregen van het vele werk en hield PAUZE.

Na de pauze “Ratatata”….. het orkest. Dat bleek er niet te zijn, wel de instrumenten die na de nodige fratsen door 3 kinderen werden bespeeld en waarbij een vader de triangel mocht hanteren. Musica!

Jasmijn had in de kar al een mooie diamant gezien welke zij echter moest laten liggen. Nu kwam zij binnen en hing de diamant te glitteren in de nok. Op de muziek van “Daimonds are forever “ liet zij fraaie trics in de doeken zien en wist tot slot de diamant te pakken.

Gijs hoorde leeuwengebrul en schrok ervan. Sander kwam met een zweep en zou het wel even regelen met dat woeste dier. In plaats van een leeuw kwamen de  Indische loopeenden  de piste in voor hun optreden.

Sander vond in de kar een blikje met daarin een zakje met het denkbeeldig “balletje”. Dit in de bezoekersrangen gooien en weer terug laten gooien zorgde voor de nodige komische situaties.

De kostuums waren inmiddels gearriveerd en zo kon het finale nummer van Kristaps Pavlovs & Ina Sopova met hun uitgebreide Quick-Change nummer beginnen. Hij kwam op als piccolo en zij als grande dame. Er volgden meer dan 15 kostuumwisselingen, deels vanuit de koffer en deels in hoog tempo achter elkaar vanuit een kabinet. Als apotheose gooide hij een doek vol goudkleurige snippers over haar heen en stond zij daarna in de piste in een lange oranje jurk, van een geheel andere kleur.

Na 1 ½ uur speeltijd namen Sander, zijn artiesten en de medewerkers Jarno, Joshua en Gijs afscheid van een publiek dat zienderogen had genoten van de gepresenteerde show.

Met bovenstaand programma reisde Salto van half april tot begin juni in Friesland.

 

Bit of glimps of circus Salto show.thank you Natasja Bode for taping. Special thanx to all my aerial teachers and Elena Nosulenko loo I did the trick you thought usMusic picked by me & Sander Balk. Choreography Eva Novakova

Geplaatst door op donderdag 31 augustus 2017

Ruim 6 weken later werd de zomertournee door het Noorden in Bakkeveen gestart. Met een gewijzigd programma en nieuw computer gestuurd licht waarmee de show op een hoger level werd gebracht. In de plaats van Jasmijn die met haar partner Tobit in het Duinrell zomercircus Cirque Magique optrad nu de Tsjechische artieste Eva Novakova, zie filmpje.

Het thema bleef “De Circuswinkel” en na de opening door Sander en Dorus en een kleine charivari werd de kar met circusartikelen nu van buitenaf door Gijs binnengereden.

Veranderingen in  de show waren de assistentie door Alexis bij jongleur Kristaps. Alexis is de zoon van Ina en Kristaps die tijdens zijn zomervakantie met zijn ouders mee reist. Ook was hij  in een acrobatisch intermezzo te zien.

Sander vond in de Circuswinkel 2 konijntjes. “Houden wij van goochelen?”. Op een tafeltje stonden kokers met witje en zwartje die moesten overspringen van de ene naar de andere koker. Het is een afgeleide van de flessentruc maar door Sander zodanig gepresenteerd dat de tent door het meeleven van de kids op zijn kop stond. Aan het einde kwamen niet witje en zwartje maar blauwtje en roodje tevoorschijn uit de kokers!

foto van Recreatiepark Hunzedal.De voorstelling wordt onderbroken als zogenaamd het licht uitvalt. Wat nu? Gelukkig wist Gijs met een kaarsje weer licht te brengen. Dit was het intro voor het oriëntaalse dans- en vuurnummer van Eva Novakova. In schitterend rood sfeerlicht  danste zij gesluierd op Tibetaanse muziek, zij deed de sluiers af en deze dienden als vanen. Aansluitend toonde zij bij een temperamentvolle buikdans met 2 vuurwaaiers geen angst te hebben voor vuur, en samen met Sander presenteerde zij de grote tijgerpython. Tot slot spuwde zij vuur. Okay, wel vaker gezien zult u zeggen, maar hier in een werkelijk prachtige setting.

Na de pauze betoverde zij het publiek met haar act aan de tissues. Ook Sander met de brutale vogel Charlie, een buikspreekact welke voor humor garant stond.

Circus Salto is tot en met eind september nog op tournee langs diverse evenementen en plaatsen. 

Arnold Balk