Tegenwoordig reist de Familie Bossle met een eigen circus door steden en dorpen. Een traditioneel familiecircus wat met veel passie gepresenteerd wordt. 

Het circus zit ze in het bloed, David en Tunita Bossle komen beide uit échte circusfamilies, die al vele generaties met circus op weg zijn.

Circus Bossle scoort hoog in google en dat is voornamelijk te danken aan de professionele ondersteuning van pers en pr door SenA Entertainment. Die zorgen ervoor dat er in elke plaats journalisten worden uitgenodigd, dat weer de nodige leuke recensies oplevert. Het publiek krijgt zo een betere indruk van wat het circus te bieden heeft. En dat is ook weer terug te zien in de bezoekersaantallen. Een ander voordeel is dat de familie Bossle zich nu ook beter kan concentreren in de dingen waarin men goed is, het maken van circusvoorstellingen. Ze zijn door SenA verlost van een hoop extra werk. SenA heeft er dit jaar ook voor gekozen om Bossle in de agenda te plaatsen van Circusweb. En dat wordt soms nog beter gevonden dan de informatie op de eigen website. Circusweb scoort namelijk ook heel hoog in google. 

Wat biedt Bossle eigenlijk? 

Droom weg bij een tijdloze familieshow met cowboys uit het wilde westen, razendsnelle jongleurs, vrolijke clowns, vliegende mensen en een vuurvreter uit duizend-en-één nacht.

Ook de vele dieren zijn nog steeds een groot onderdeel in de show. Vele oh’s en ah’s klinken er vanuit het publiek als de prachtige Friese paarden de piste binnen komen draven. Naast de paarden zijn er pony’s, honden, ezels, lama’s, dwerggeitjes en mini-koeien.

De voorstelling duurt ruim anderhalf uur met een pauze van 15 minuten en is geschikt voor alle leeftijden. Kaarten zijn al vanaf slechts € 10,- verkrijgbaar aan de circuskassa op locatie. De circuskassa is iedere voorstellings-dag geopend van 11.00 tot 12.00 uur en vanaf één uur voor aanvang van iedere voorstelling.

Recensie mei 2018

Het warme zomerweer nodigt deze zaterdagmiddag meer uit voor een duik in een zwembad, toch zijn aardig wat families met jonge kinderen naar Circus Bossle in Breda gekomen. Bij deze temperatuur zou je verwachten dat de voorstelling wordt afgelast, maar bij Bossle is genoeg belangstelling om te spelen.

Het publiek krijgt een heerlijk traditioneel circus met de geur van zaagsel en warm gras als ondergrond, en vers gebakken popcorn. Een voorstelling boordevol dieren zoals pony’s, paarden, geitjes, ezels en lama’s, flitsend jongleerwerk, een mooie dame op het strakke koord, een beetje cowboy act met lasso’s en messenwerpen, een leuk hoelahoepnummer, leuke clownerie met Clown Otto die zorgt voor interactie met het publiek, op de achtergrond altijd vlotte opzwepende muziek, waardoor het publiek nog enthousiaster wordt. Kinderen blijven niet zitten en dansen mee op de muziek. In dit circus voel je de passie bij het uitvoeren van alle circuskunsten, alsof er 1000 man in de tent zitten. Hoewel het voor het publiek al behoorlijk warm is moet het voor de artiesten nog eens heftiger zijn. Ze laten het in ieder geval niet merken en doen enorm hun best om de sfeer er in te houden.

Dromen van een carrière in het circus

In de pauze speelt een organist gezellige live-muziek terwijl de meeste bezoekers een verfrissing halen of genieten van het zonnetje. De suikerspinnen, popcorn, het vindt allemaal gretig aftrek. En na 15 minuten begint het circusprogramma weer. Het jonge publiek geniet met volle teugen. Een van de moeders vertelt dat haar zoon van 4 droomt van een carriere in het circus. “Dat ben ik”, roept hij als hij de nog jonge Jean-Leon Bossle de paarden ziet mennen.

Supertrots op de kinderen

Moeder Tunita Bossle heeft uit de verte vandaan wel wat van Sjoukje Dijkstra. Zij is spreekstalmeester en praat net zo goed Nederlands als ik Duits … beetje steenkolenstijl, maar wel charmant. Op de momenten dat haar kinderen optreden, of het nu Jean-Leon of Antonio is, of Lorene of Steffie, betrap ik haar op een glimlach van oor tot oor, de trots straalt van haar af, alsof ze deze acts voor het eerst ziet. Bij het laatste nummer veert iedereen op, de kleintjes kruipen op schoot, de jongetjes in de verte dansen mee met twee buikdanseressen. Mr Vulcano is aan het werk.

Met vuur wrijft hij over zijn arm, er zitten vlammen in zijn handen, hij dooft de vlammen met zijn mond, allemaal superspannend en het publiek roept vol bewondering uit als hij in de behoorlijk warme circustent gaat vuurspugen. Je voelt de hitte in de hele tent.

 

Het publiek krijgt waar voor zijn geld. Na afloop van de voorstelling blijft het nog even feest want je kunt gaan ponyrijden, alle kinderen krijgen hun zin en maken dat ritje in de circuspiste, wat een belevenis! Ouders staat te genieten en zetten hun kroost op de gevoelige plaat. En alle kinderen maken een beetje cultureel erfgoed mee, voor het eerst van hun leven naar een circus, super traditioneel, precies zoals dit al decennia in het geheugen van mensen staat gegrift, alsof er in geen honderd jaar wat veranderd is.

David Bossle is nog geen 10 jaar geleden voor zichzelf begonnen en heeft in de loop van de tijd met zijn familie opgebouwd wat er nu staat, een circus om trots op te zijn, en een getalenteerde reeks nakomelingen die mee optreden in het circus. Er zijn investeringsplannen in de nabije toekomst, zodat er in het circus wat meer mensen terecht kunnen, met een grotere tribune. Tegenwoordig moet hij steeds vaker nee verkopen omdat de voorstellingen uitverkocht zijn, dus daar moet iets aan gebeuren. Voor een circus van dit genre is veel belangstelling, vooral in de Noorderlijke provincies en Brabant, waar Bossle veelvuldig te vinden is. 

Zoon Dennis Bossle is zijn vader in zijn voetsporen gevolgd en is nu de kersverse circusdirecteur van een gloednieuw circus Bolalou dat na zijn eerste campingtoer van plan is in Nederland te blijven. Net als zijn vader, en net als de 7 a 8 generaties Bossle en Montana voor hem. De traditie zet zich voort. 

Circus Bossle is een Duits familiecircus dat dit jaar opnieuw het geluk zoekt in een aantal Nederlandse gemeenten. De website van het circus biedt algemene informatie, maar op de facebook pagina vind je veel meer informatie. Circus Bossle heeft een gevarieerde show met pony’s, honden, een lama en ezels en acts als vuurspuwen, lasso gooien en meswerpen.