Binnenland
6 oktober 2024

Symposium: What a Circus!

Op 8 oktober 2024 om 15.00 uur vindt in Tilburg (locatie: Blackbox, Esplanade building, campus Tilburg University) het symposium ‘What a Circus!’ plaats.

De toegang is gratis en je kunt je hier aanmelden voor het symposium.

Dit symposium wordt georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met Festival Circolo. In dit programma wordt het hedendaagse circus en zijn publiek verkend. Hedendaags circus focust meer op het verhaal, de personages en de vorm. Het combineert dit met levensgevaarlijke trucs, adembenemende stunts en ongelooflijke lichaamsbewegingen.

De sprekers

Op 8 oktober komen er drie sprekers aan het woord:

Cedric Stalpers

Docent Cedric Stalpers (Tilburg University, afdeling Psychologie) dook in dit vraagstuk en onderzocht waarom het grote publiek niet bekend is met nouveau cirque.

Lucho Smit

Artistiek directeur van Festival Circolo, Lucho Smit, is een ervaren circusmaker die zijn sporen heeft verdiend in de circuswereld. Hij zal zijn visie delen op het hedendaagse circus en de interactie tussen circusmakers en het publiek.

Alice Davies

Alice Davies is in 2024 afgestudeerd aan de Circusopleiding van Fontys Hogeschool. Ze doet momenteel onderzoek naar duurzaamheid in circuspraktijken en verkent hoe verandering en diversiteit essentieel zijn voor deze kunstvorm.

Meer informatie

De meeste mensen denken aan het traditionele circus wanneer ze het woord “circus” horen. Dat bestaat uit clowns, dierenshows, acrobatiek, jongleren, en dergelijke.

Maar het hedendaagse circus is veel diverser. Het is altijd in beweging, verandert van vorm en inhoud, waardoor het onvoorspelbaar is en nooit saai.

Het Tilburgse circusfestival ‘Festival Circolo’ ziet het hedendaagse circus als ‘een liefdeskind van circus, theater, dans, muziek, design, beeldende kunst en alles wat er verder gefantaseerd wordt’ en biedt een plek om samen te komen.

Toch wordt deze kijk op het circus niet door iedereen zo ervaren. Hoe komt dat?

Wij zullen je (opnieuw) introduceren tot deze kunstvorm en proberen vragen te beantwoorden over de aantrekkingskracht van het hedendaagse circus, de uitdagingen waar het voor staat, de toekomstperspectieven en hoe het is om een circusleven te leiden.