Uncategorized
11 september 2022

Circus Hollandia mag gezien worden

Wie in de afgelopen dagen de stad Heerlen is binnengereden kan het niet zijn ontgaan.
Er is een nieuw nationaal circus in Nederland namelijk: Circus Hollandia, afkomstig van
producent de Duursma Groep Events en de Nederlandsekerstcircussen.nl
Een nieuw Nederlands circus vol met spectaculaire acts van over de hele wereld. De première vindt plaats in Heerlen en wij van Circusweb zijn daar natuurlijk bij aanwezig.

tekst Sten Duyndam, foto’s Fred Niessen en Rob Donkers

Aankomst

Bij aankomst aan de Unolaan staat het tentencomplex van Antonio Hendriks prachtig opgebouwd, en als we de foyertent binnenlopen valt op dat alles er erg gelikt uit ziet.
Er is veel tijd, energie en geld gestoken in het creëren van een echte gezellige circussfeer.
Circusmascotte knuffelolifant Bubbels begroet de bezoekers in de foyertent en aan de bezoekers is duidelijk te merken dat ze er zin in hebben.

De voorstelling

Het licht gaat uit, we horen de muziek van Viva Hollandia en klappen vol enthousiasme mee, spreekstalmeester Milko stapt de piste binnen en heet het publiek welkom bij Circus Hollandia, een rol die hem naast de rol van clown best goed af gaat.


Het programma begint met een hoogdraad nummer van de uit Marokko afkomstige Danguir
Troupe. Het nummer gaat bijna vlekkeloos maar weet het publiek wel te vermaken, het
hoogtepunt is de oversteek van rechts naar links van twee man met een harnas en een derde persoon, een dame in het midden bovenop het harnas. Het publiek houdt hun adem in wanneer de waaghalzen deze overtocht maken.

Hoepeljurk
Na de Danguir Troupe word circusmascotte Bubbels voorgesteld aan het publiek door Milko.
Hierna zien we een hulahoop nummer van Jenny Sterza, zij gebruikt uiteindelijk zoveel
hoepels dat deze als het ware een jurk om haar lijf heen vormen…


Vervolgens zien we clown Milko en “Chef de Piste” Mr. Bill (Daniel Ligthart) verschijnen,
zij doen een komische reprise met een opgeblazen latex handschoen en een emmertje dat leeg lijkt maar uiteindelijk toch gevuld blijkt met water als het water uiteindelijk over Mr. Bill heen gaat.

Jongensdroom
Naast Mr. Bill en Milko en Angels inc. zijn er nog meer artiesten van nationale bodem in de piste te bewonderen, zo ook tempojongleur Daniel Doornkamp, een jongensdroom komt voor hem uit nu, hij mag optreden in het grootste Nederlandse circus. Hij jongleert met meerdere kleine balletjes en met meerdere kegels die zelfs nog licht geven. Een gaaf gezicht al zeg ik het zelf.

Hollywood ster

Vervolgens kondigen een geschrokken Milko en Mr. Bill de “grootste en oudste” filmster
aan, helemaal uit Hollywood: King Kong, Een schone dame wordt “opgeofferd” aan King Kong, beelden die iedereen herkent uit de filmklassieker uit 1931. Gelukkig blijkt hij lang niet zo eng te zijn als hij eruit ziet, de dame overleeft de ontmoeting en de kinderen in het publiek zijn bijzonder onder de indruk en ook de ouders.

Na een pauze keert de Danguir Troupe terug in de piste, deze keer met het Rad des Doods. Dit nummer is overduidelijk hun beste nummer en het publiek kijkt vol spanning naar wat de waaghalzen voor capriolen uithalen.
Terwijl het rad word weggehaald zien we Mr. Bill met zijn kenmerkende ballonnennummer,
Hierin betrekt hij een aantal kinderen uit het publiek.

Bekroonde papegaaien

Dan is het tijd voor de bekroonde papegaaien van Jenny Sterza, deze zijn afkomstig van Alessio Fochesato uit Italië. Alessio wenst Jenny via Facebook nog veel succes en is bijzonder trots op haar. Deze felgekleurde vogels doen verschillende trucjes en vliegen een aantal rondjes door de tent.

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen en binnenLovestory
Hierna zien we een ware “lovestory” van Duo Martinez in de tissu, dit is met recht een prachtig nummer wat goed ondersteund wordt door de muziek en het mooie lichteffect van
Luis Lugo.

Girlpower
Als afsluitende act zien we de prachtige dames van Angels inc.
Deze dames van Nederlandse bodem laten razendsnel elkaar verdwijnen of toveren elkaar tevoorschijn met verschillende illusies gecombineerd met mooie en krachtige choreografie
en de nodige “Girlpower” echt een van, misschien wel DE top act van dit mooie circusprogramma.


Na de Angels is het tijd voor de finale met alle artiesten en olifant Bubbels in de piste.
Er wordt afscheid genomen van het publiek en daarmee is de voorstelling ten einde.
Kan een afbeelding zijn van 8 mensen, staande mensen en de tekst 'Rob Donkers '22'
En dan nog dit..
Ondanks dat de voorstelling nog niet helemaal compleet is, slaagt Circus Hollandia er toch in om op de eerste avond een vermakelijk programma neer te zetten waardoor het
publiek tevreden en onder de indruk naar huis gaat. Veel bezoekers lieten direct na afloop weten dat ze dit een indrukwekkend en mooi programma vonden en dat ze echt hebben genoten. Onder die bezoekers veel bekende circusfans die inmiddels heel wat reportages op Facebook hebben gezet. Mijn complimenten dan ook aan regisseur Sandor Donnert voor zijn harde maar goede werk, hij houdt zijn reputatie hoog.

Aanvullingen
Vanaf Utrecht sluiten het Duo Kira en de levende kanonskogel nog aan en zal de kenmerkende lichtjesparade aan het einde van de show nog worden toegevoegd.
Vanaf zondag wordt de Nederlandse Amber Karstens met haar dancing collies toegevoegd, dit fantastische nummer haalde afgelopen jaar de derde plaats in de finale van Holland Got Talent.


Al met al een circus en een nieuwe show die zeker gezien mag worden. Komt dat zien! Komt dat zien! Circus Hollandia is in de stad! Na Heerlen volgt Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Deventer en Breda. Kaarten zijn nu al te koop voor de hele tour.

https://www.circushollandia.nl/circussen/nationaal-circus-hollandia/