Uncategorized
26 juli 2018

Circusdirecteur Magic Circus haalt zijn inspiratie uit de echte circuspassie

Een van de weinige circussen die een zomerpauze neemt is het Magic Circus. Dat doet het circus al jaren. Directeur Maurice Veldkamp kan bogen op meer dan 40 jaar ervaring in de circuswereld (sinds Mariska): “Ik ben blij dat ik in deze periode een pauze neem. In het verleden is het altijd een slechte periode gebleken, nog niet eens vanwege de warmte, maar vanwege de onrust in de families.

Zo is men druk bezig om vakantieplannen te maken, het is de periode van tentamens en examens, de periode van de vele avondvierdaagsen, kortom, het speelt zich allemaal af in juni en juli. En dat is al decennia zo. Het is een slechte periode, waarom zou je dan doorgaan. Je moet toch ook je rust vinden”.

De meeste foto’s zijn van facebook of het Magic Circus, vermoedelijk van de onvermoeibare Piet-Hein Out of zelf genomen. 

 

De ware circuspassie

Veldkamp vindt zijn rust in het bezoeken van andere circussen. Dit jaar was dat voornamelijk in Frankrijk. Verrassend genoeg bezoekt hij daar niet alleen de allergrootste circussen, zijn inspiratie haalt hij juist uit de allerkleinste circussen, de Franse familiecircussen die soms bestaan uit 1 vader en moeder en een paar kinderen. Of een familiecircus met ouders en zes broers die alles zelf doen. Wat vindt hij nu precies in die circussen? Veldkamp is daar zeer stellig over. “Je vindt bij die circussen de ware circuspassie, vooral wanneer men alles zelf doet, de uithang van de posters, reclame, de kranten, de opbouw van de tent, het contact met de overheid. De circuspassie straalt er vanaf. En die Franse circussen doen het heel goed”.
Zo bezocht hij een circus met een tent van 12 a 1300 zitplaatsen die gewoon helemaal vol zat. Ook bij de hele kleintjes draaide het lekker daar in Frankrijk. “Je kunt dan met heel veel investeringen een prachtig circus neerzetten, en juist dat soort circussen zie je stoppen. Het weegt niet op tegen circussen waarin de echte gepassioneerden aan het werk zijn. Het is daar in Frankrijk Vive le Cirque”.

Jofri, actief in de Koopgoot in Rotterdam

Jofri, actief op de Maliebaan in Utrecht, hij kan zelfs ballonnenvouwen

Daar word je toch vrolijk van, een popcorn outfit op een Amerikaans festijn

De enorme ventilator die straks moet zorgen voor verkoeling bij het Magic Circus

Jofri is een voorbeeld voor circuspassie

“Diezelfde circuspassie zit ook bij het Magic Circus”, constateert hij tevreden. En als voorbeeld noemt hij Jofri, die de hele zomervakantie heeft gebruikt om actief te zijn op allerlei evenementen, met zijn acts, zoals in de Koopgoot in Rotterdam, maar ook met zijn nieuwe suikerspin-uitstalling. “Als je alles bij elkaar optelt kun je op die manier veel meer verdienen dan met een circussalaris, maar Jofri staat nu al weer te trappelen van ongeduld om weer te beginnen met de show, dat is pas de ware passie!”
Acrobaten die groeien

Magic Circus Hoe Dan?! 2018En Jofri is niet de enige die weer zin heeft om te beginnen. Ook de andere artiesten gaan er weer met veel plezier tegenaan. “Iedereen is uitgerust en gaat fris aan de slag. De Poolse acrobaten hebben al laten weten er enorm veel zin in te hebben”. Maurice: “Ze zijn in de periode dat ze bij het Magic Circus zijn enorm gegroeid en doen nu een act, die niemand van ze verwacht had. Het is een fantastische act geworden, iets waar ze zelf heel trots op zijn, en wij natuurlijk ook. Een goede act huur je niet in, die maak je, bij het Magic Circus!”.

Het coolste circus van Nederland

De eerste tijd zal het nog wel redelijk warm zijn, maar daar weet Veldkamp wel wat op. Extra ventilatoren worden nu gemonteerd in de bovenkoepel . Veldkamp: “Op die manier wordt de warmte uit de tent gehaald. Deze tent is overigens niet zo warm als de oude blauwe Magic tent. De nieuwe tent is gedeeltelijk wit, wat het zonlicht weerkaatst, bovendien is de tent veel hoger, waardoor de warmte beneden niet blijft hangen”.
En hoe zit het dan met de warmte bovenin de tent, waar de temperatuur veel hoger is dan op de tribunes? Veldkamp: “De acrobaten die luchtacts doen zijn zoals altijd wel nog de klos, gelukkig duren die acts niet al te lang”.

Altijd verrassingen, het is circus

“Zondagavond wordt iedereen weer verwacht, maandag gaan we bouwen en dan doorlopen we de voorstelling nog eens en dinsdag is dan weer de eerste voorstelling”.
Of er nog iets verandert in de show, daar blijft Maurice geheimzinnig over. “Het is circus he, dan kun je altijd voor verrassingen komen te staan”.
En de eerste verrassing heeft zich inmiddels aangediend, zoals het bezoek van twee circussen aan Middelharnis binnen 2 weken. Maurice: “We doen net zoals ieder jaar de plaatsen die we altijd hebben gedaan. Daar hebben we inmiddels een vaste schare fans opgebouwd die ieder jaar weer komt kijken.
We wensen het Magic Circus een goede tweede helft toe, met veel publiek en leuke verrassingen. De toer van het circus wordt weer vermeld in de circusagenda, neem alvast een kijkje of het circus weer bij je in de buurt komt.