De geschiedenis van het circus is een belangrijk onderwerp, want hoe is het circus ontstaan en waar komt het circus vandaan? Circusweb verzamelt zoveel mogelijk puzzelstukjes die uiteindelijk samen een mooi beeld zullen geven. 

Herinneringen aan het winterkwartier van circus Strassburger in Hilversum.

Dankzij Rob Donkers krijgen we een mooi beeld van het winterkwartier van Circus Strassburger in Hilversum. De foto’s komen uit zijn archief op verzoek van Circusweb schreef hij er een stukje inleidende tekst bij. 

Na het verlaten van hun winterverblijf in Baarle-Hertog, dat zij van 1936 tot 1940 in gebruik hadden, verhuisde de familie Strassburger naar Hilversum. Eerst betrokken ze een manege aan de Sparrenlaan (winter 1940 – 1946) en vanaf 1946 de vele circusliefhebbers nog wel bekende manege op de hoek Jonkerweg-Schuttersweg.

Deze manege werd in 1899 oorspronkelijk gebouwd om dienst te doen als stalling voor koetspaarden uit de omgeving. De Strassburgers maakten er vele jaren dankbaar gebruik van. Helaas werd hij in 1978 afgebroken, waarmee ook deze tastbare herinnering aan het gerespecteerde en geliefde circus Strassburger uit Hilversum verdween.

Een héél klein stukje “Strassburger/Hilversum relikwie” heb ik nog in bezit. Het is een fragment van de beschilderde houten binnenwand betimmering van de manège. Het gedeelte waarin de oefenpiste zich bevond. Een stuk plank van 14 bij 27 centimeter grootte. Voor een ander gewoon een stuk hout, maar voor mij toch iets meer. Op een van de binnenopnames van de manège is die wand duidelijk te zien en zijn de schilderingen herkenbaar (helaas in zwart-wit)

Toevallig zat een correspondentievriend van mij destijds op de tegenover het winterkwartier gelegen H.B.S, en wist tijdens de afbraak van de gebouwen dit stukje aandenken voor mij te redden. Verdwenen circusglorie. Jammer dat tijdmachines (nog) niet bestaan…

Op de foto’s zie je o.a. Leopold Strassburger en zijn echtgenote Julie Strassburger-Kossmayer, Ursula Bratuchin, Wolfgang Trunk, Karel Strassburger, Regina (Ginele)Strassburger e.a.

Publiek Hilversum Jonkerweg Circus Strassburger Elli Regina Leopold 70e verjaardag
Leopold Strassburger en Julie Strassburger-Kossmayer, Ursula Bratuchin (7 jaar) Hilversum winterkwartier
Winterverblijf Circus Strassburger (manege Schuttersweg)
Circus Strassburger winterkwartier Hilversum Regina & Hetty Strassburger
“Strassburger/Hilversum relikwie”
Hilversum manege circus Strassburger
Jonkerweg huisnr(s) 20. Winterstalling van Circus Strassburger
Jonkerweg nr20 -1978 Hilversum Strassburger
Leopold Strassburger en Julie Strassburger-Kosmayer, Ursala Bratuchin (7 jaar) Hilversum winterkwartier
Medewerkster van Circus Strassburger Hilversum winterkwartier
Regina & Hetty Strassburger Hilversum winterkwartier circus Strassburger
Winterverblijf Circus Strassburger (manege Schuttersweg) 2
Winterverblijf Circus Strassburger (manege Schuttersweg) Hilversum 3
Winterverblijf Circus Strassburger (manege Schuttersweg) Hilversum
circus Strassburger manege Jonkerweg 20 Hilversum
Hilversum circus Strassburger olifantjes op weg naar winterverblijf bij gemeentehuis

Met dank aan: Rob Donkers