PARIJS – Afgelopen vrijdag was er grote paniek vanwege een ontsnapte tijger die tijdens de spitsuren in de straten van Parijs rondliep. Een heel leger politieagenten rukte uit maar voordat die in actie kwam, werd de tijger al door de eigenaar doodgeschoten. Eric Bormann werd opgepakt, maar was hij wel de schuldige? 
“Ik vermoed dat de tijger is ontsnapt doordat activisten de kooi hebben opengebroken”, laat Alexandra Bormann weten in een televisie interview. Er lijkt kwade opzet in het spel en dat zou je kunnen concluderen nav de vondst van enkele bewijzen. 
Al zeven generaties lang heeft het circus tijgers in het programma, waarbij er een strikt protocol is bij de verplaatsing en de verzorging van de tijgers. Er is al die jaren nooit iets gebeurd. De mensen van het circus vonden de deur van de tijgerkooi geopend, iets dat niemand van het circus ooit zo zou doen. 

Tijgers moest wel dood
Er is veel kritiek geuit op het feit dat haar man de tijger doodgeschoten heeft. “Ook dat was niet te vermijden”, vertelt Bormann. Het gebeurde overdag, midden tussen het publiek. Je kunt wel wachten op een dierenarts met een verdovingsgeweer, maar er liepen ook kinderen op straat. Je moet er niet aan denken dat de tijger iemand kon aanvallen, dus er was geen andere mogelijkheid dan het dier dood te schieten. 

NapPas

Zij vindt dat haar man vooral aangifte zou moeten doen. “Voordat het circus naar deze plek verhuisde, was er al veel protest tegen de optredens van alle dieren in het circus”, laat Bormann weten. Wie Frans verstaat en de volgende video bekijkt, kan het verhaal begrijpen, maar beelden zeggen ook genoeg, prachtige ruime dierenverblijven, een mooi verzorgd circus. 

 

 

Mevrouw Bormann laat de televisie enkele bewijzen zien, zoals een stuk kleding dat is blijven haken aan een hek waar de activisten overheen zouden zijn geklommen. 

Normaal zijn de hokken afgesloten met een degelijk sluitwerk zoals hieronder afgebeeld. 

Op de grond vlak bij het tijgerverblijf de resten van een vernielde ketting. 

Via twitter laat een buurvrouw van het circus weten dat de tijgers maar over 3 vierkante meter ruimte beschikken, ze maakt er foto’s van en laat weten dat het haar helemaal gek maakt. 

Vervolgens reageert een journaliste met het voorstel om dan maar een nachtelijk bezoek te brengen aan het circus. Je propose une expédition. De nuit. 
In het verleden zijn er al veel bevrijdingsacties geweest bij circussen, ongeacht wat de gevolgen daarvan zouden kunnen zijn. Zo ontsnapte vorig jaar een olifant bij Circus Luna, die daarna in de blinde paniek op hol sloeg en een voorbijganger doodde, de circusdirecteur werd hiervoor veroordeeld. 
En ook in Nederland werden dieren bevrijd, bij Circus Renz Berlin in Hoofddorp. Hier raakten eveneens de dieren in paniek en kwamen op de weg terecht, waar ze in botsing kwamen met een lijnbus. Een waar drama.  Het lijkt er op dat ook in het geval van Circus Bormann in Parijs activisten bezig zijn geweest om de tijger los te laten, met alle gevolgen van dien. Misschien puur een tactiek om de discussie rond wilde dieren in het circus op gang te brengen, wat is er meer spectaculair om een tijger midden in Parijs op 2 km afstand van de Eiffeltoren te laten ontsnappen. Daarin zijn de activisten dit keer dan dus goed in geslaagd. Steeds meer blijkt dat dierenactivisten wel heel ver gaan om hun missie uit te dragen. Hierover heeft Circusweb al eens eerder uitgewijd in het artikel over Circus Renz Berlin dat u hierboven aan kunt klikken. Dierenactivisten die in dit circus actief waren dienden indertijd tegen Circusweb een klacht in waardoor de redacteur zich moest melden bij de politie. 
Ondertussen komen uit de hele circuswereld steunbetuigingen voor Circus Bormann, van dierentrainers, circusartiesten, mensen die weten wat de reputatie is van Bormann en die ook weten hoe goed de dieren in dit circus altijd verzorgd worden.