Eigen mening redactie: 

Fake nieuws van dierenactivisten mag nooit leiden tot wetgeving

Afgelopen weekend kreeg Circusweb een interessant emailtje van een mevrouw met heel wat links over landen waar nu circusdieren verboden worden. Het nieuwste nieuwtje was dat Italië aan de beurt was, Duitsland zou dan niet anders meer kunnen. Toch jammer dat Circusweb dit nieuwtje heeft gemist? zo was de vraag. 

NapPas

“Ik post bijna alleen nieuws over Nederland en België”, liet ik weten. Om daar ‘s avonds meteen van af te wijken als de tent van Knie de lucht in vliegt, maar dat terzijde. Misschien moet het toch maar eens op Circusweb terecht komen, dat nieuwtje over Italië. Maar eerst nog even een opfrisser en terugblik naar 2015.

Hoe het in Nederland gaat met circus

In Nederland is in 2015 een wet in werking gesteld die circusdieren verbiedt. Een omstreden verbod kun je wel zeggen. Allereerst al het tijdstip, halverwege een circusseizoen. De ingangsdatum was zonder nadenken gekozen en verder was de hele wet gebaseerd op wat dierenactivisten en dierenorganisaties met belang in de dierenopvang hadden ingefluisterd bij de ambtenaren. Teksten van actievoerders kon je letterlijk in de wet terugvinden. Hoe maak je in een democratie wetgeving? Er was geen overleg geweest met dierendeskundigen, er was geen overleg gevoerd met het circusveld, er was totaal geen bewijs van aangetast dierenwelzijn, kortom, een heel slordig gemaakte wet, zuiver gebaseerd op de meningen van bijvoorbeeld dierenwelzijnsfondsen die garen spinden bij het eindresultaat. En dat is nog steeds een zwak punt van de wet. We mogen als burgers toch wel verwachten dat rond de wetgeving in Nederland alleen hele zorgvuldige research plaatsvindt. Dus niet dat er klakkeloos regels en veronderstellingen van dierenorganisaties en belanghebbenden worden overgenomen en dat het resultaat als wet wordt aangenomen. We zijn toch nog min of meer een democratie hier in Nederland. Geen dierenwelzijnskalifaat.  

Sinds september 2015 is het weer rustig geworden in Nederland rond dierenwelzijn. Voor het circus kwam dat najaar een tweede klapper. In oktober dat jaar werd beslag gelegd op het circus van Herman Renz en dat leverde veel emotionele berichtgeving waar de meeste Nederlanders niets van snapten. Die dachten dat alle circussen failliet waren. 2015 kunnen we gerust de boeken in doen als een rampjaar voor circussen en de circuswereld. Sindsdien is bijna heel Nederland ervan overtuigd dat circus in Nederland geen toekomst meer heeft. Je wordt er soms moe van om mensen keer op keer ervan te overtuigen dat circus momenteel geen betere tijd kan hebben. Kijk maar naar het moderne circus dat hier in opkomst is met leuke festivals zoals Circolo (Tilburg), Korzo (Den Haag), de Circusdriedaagse Rotterdam, Rotterdam Circusstad, Circus Got Talent (Leeuwarden), of de Nederlandse circussen die het hier heel goed doen, zoals Magic Circus, Alex Sijm en Salto, en wellicht de zomercircussen Moustache en Bongo. Wie het kleine niet eert… Er gebeurt hier nogal wat. 

Italië veroorzaakt schokgolf onder activisten

Het nieuwtje over Italië veroorzaakte even een schokgolf door Europa, waarschijnlijk veroorzaakt door hetzelfde batterijtje twitteraars en facebookposters die indertijd ook achter de fakenews campagnes zaten van het Nederlandse circusdierenwelzijn. Trouwens een campagne om jaloers op de worden, hele legers goedgelovige huisvrouwen werden door die onderbuikgevoelens geraakt en werden gerecruteerd om op facebook te reaguren bij circussen. In Nederland ging het er nogal lief aan toe en bleef het bijna voornamelijk bij toetsenbordactivisten, op een incident in Hoofddorp na. (zie het onderste nieuwtje op deze website). In Duitsland zijn dierenactivisten zo door het dolle dat ze dierentrainers met stokken aanvallen in de staltenten of dat ze olifanten “bevrijden”, die vervolgens in blinde angst mensen verpletteren. De eerste doden zijn gevallen. Alles voor het goede doel.

Misschien speelde het slechte weer mee, reken maar dat die toetsenbordactivisten geen moment de buitenlucht hebben gezien dit weekend. Helaas, voor hun, het blijkt maar weer fake nieuws en het is allemaal weer achterhaald. Het is zelfs goed nieuws voor de toekomst van circussen met dieren. Ook de circuswereld heeft toetsenbordactivisten en dat legertje is groeiende. Vooral in Duitsland, maar in Nederland begint het ook door te komen, 2,5 jaar later dan dat het nodig is, maar je weet maar nooit. 

Wat is er nu aan de hand in Italië? 

Er is een wet aangenomen in Italië die op geen enkele manier rept over een circusdierenverbod. De president van het Nationaal Circus Antonio Buccioni legt het uit. “Er wordt op weloverwogen wijze met strenge wetenschappelijke benadering gekeken naar de huidige situatie van dieren in het circus en de leefomstandigheden. Er moet daarbij gekeken worden naar het dierenwelzijn bij circussen. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de noodzaak om circusdieren nu te verbieden. “We moeten blijven vechten voor elke politieke en, indien nodig, constitutionele gerechtigheid”. En daarmee doelt hij op een besluit dat democratisch moet wordt genomen. Misschien wordt het dus tijd om eens in heel Europa onder de loep te nemen hoe die zogenaamde wild dier verboden tot stand zijn gekomen. Hoe grondwettelijk zijn deze maatregelen als het gaat om de democratie?  De uitslagen kunnen wel eens erg verrassend uitpakken. Wellicht hebben de dierenactivisten dit keer toch te vroeg gejuicht. 

LET OP, DIT BERICHT MAG GEDEELD WORDEN. Heel eenvoudig, onder elke foto zie je wat knopjes, van facebook, twitter enz. klik op het knopje en dit bericht staat op je facebook pagina. Laten wij net als in Italië eens op de barricaden gaan staan, want er kunnen nog wel eens verrassingen komen. Make some noice.