Foto’s in het bericht: © Martijn Hendrikx

Voor alweer het derde seizoen toert Het Magical World of Circus door Nederland, voornamelijk langs campings en vakantie parken. Wij bezochten het circus op zondag 25 juli op Roompotvakantiepark Klein Vink te Arcen. Tot onze vreugde ook hier een uitverkochte tent. Weliswaar moet het circus de 1,5 meter maatregelen in acht nemen, maar uitverkocht is uitverkocht. En het programma en de artiesten zijn klasse.

Sandor Donnert slaagt er elk jaar in een crew samen te stellen van internationale artiesten die een bepaalde klasse uitstralen, professioneel, jong, knap, mooie kostuums en zeer goede acts. Een feest om naar te kijken dus. In anderhalf uur tijd komen er maar liefst twaalf acts voorbij.

Justin Ronday en assistentes

Ook hier zitten op de eerste twee rijen de kinderen gezellig naast elkaar en daarachter met voldoende ruimte er tussen de ouders. Het programma begint met de Nederlandse illusionist Justin Ronday, een zeer sterke opening, waardoor je gelijk volop in de show zit, geen getreuzel er wordt gelijk geknald. Het is heerlijk om de verbaasde gezichten in het publiek te zien als Justin in de nok van de tent verdwijnt en even later voor in de tent weer verschijnt.

Berti Balder

Justin is ook de gastheer van de show en hiermee treed hij in de voetsporen van zijn vader Robert Ronday die ook als gastheer en illusionist bekend is geworden. De eerst volgende artiest die Justin aankondigt is Berti Balder, als reprise clown zien wij hem regelmatig terug in het programma, hij ziet kans om binnen de 1,5 uur de lieveling te worden van het publiek met vermakelijke reprises. Na de eerste reprise is het de beurt aan  Benjamin Flame, de uit België afkomstige artiest zien we al voor het derde seizoen in het Magical world of Circus. In hoog tempo en in een mooi kostuum laat hij in hoog tempo de diverse tricks de revue passeren.

Leonid Beljakov

Heute Nicht

Leonid Beljakov samen met zijn boxer, een hond die doet alsof hij geen zin heeft om de bevelen van zijn baas op te volgen. Op de achtergrond speelt de muziek van de vooral in Duitsland bekende Höhners, die zingen “heute nicht” “vandaag niet” en dat is precies wat de hond lijkt te denken. Een knap staaltje dressuur. Na een intermezzo door Berti met struisvogel en popcorn gaan we kijken naar de paaldans act van Diana Bakk, de uit Hongarije afkomstige artieste, laat een sterk staaltje handstand acrobatiek zien met veel vrouwelijke charme verpakt. Dan komt voor mij een van de hoogtepunten van de show, de Nederlandse Diabolo kunstenaar Ezra Veldman. Ook hem zien we niet voor het eerst in deze piste, maar elke keer als je zijn act ziet is hij nog weer beter geworden. Hij doet tricks waarvan je je kan afvragen of het publiek ziet hoe moeilijk het is, aan de enthousiaste reacties te horen in ieder geval wel. Hij wordt nu geassisteerd door zijn charmante vriendin en ook zijn kostuum is weer een paar levels verbeterd. Tot slot maar liefst vier diabolo’s tegelijkertijd, hier wordt dagelijks hard voor geoefend dat kun je zien. De tweede act van Leonid Beljakov is met vier honden. Met heel veel rust worden de hondjes gepresenteerd, Leonid straalt een echte hondenfluisteraar uit.

Diana Bakk

In de piste wordt een lage ronde tafel neergezet voor het rollerskate duo Ryan en Anna Donnert. Hier gaat het tempo van de show weer als een speer omhoog, in heel hoog tempo worden rondjes gedraaid terwijl de Anna ook nog aan haar armen, benen en nek ik de meest moeilijke poses wordt vastgehouden door Ryan. Zeker ook een hoogtepunt en goed uitgekiend op de muziek.

Benjamin Flame

Nog een keer Berti, die nu als kunstschilder, die de kunst van de clownerie laat zien. Twee vrijwilligers uit het publiek worden niet voor schut gezet, maar maken deel uit van de reprise als model voor het schilderij. Als finale act het Duo Togni, Daniel en Loretta werken in een ring hoog in de nok, de ring is aangekleed als dromenvanger. Krachtige luchtacrobatiek en de gevaarlijke trick waarbij beide partners een bit in hun mond klemmen en zo al pirouetten draaiend door de lucht zweven. Ongewild moet je toch even denken aan het ongeluk van de Sky Angels, twee jaar geleden in theater Carré, waar het juist bij deze trick misging. Maar we kunnen opgelucht adem halen het gaat helemaal goed. Dit is het mooie van echt live circus; spanning en sensatie, zoals het hoort.

Ezra Veldman

Na anderhalf uur is het tijd voor de grote finale. Maar liefst twaalf artiesten nemen afscheid van het razend enthousiaste publiek. Het publiek heeft een goeie snelle flitsende show gezien, ook hier is er op licht effecten en een strakke regie zeker niet bespaard. Sandor, Latoya en Gabi Donnert vervullen de grote rollen buiten de piste en zorgen dat de puntjes overal op de i gezet worden.

Extra show

Terwijl de verwachting was dat het circus ingepakt zou worden na de show, blijkt niets minder waar, er is een extra show ingelast om 21.00 uur omdat de navraag naar kaarten zo groot was, dat niet iedereen naar binnen kon bij de eerste show. De professionele artiesten gaan zeker nog een keer knallen, dan de tent inpakken en maandag gelukkig een dagje vrij, maar dinsdag dan zijn ze er weer. Gaat het zien.

Actuele informatie vind je op de Facebookpagina van het Magical World of Circus.