Binnenland
3 april 2024

Texel is naast een Waddeneiland een ‘kut-eiland’. Althans; dat vindt Hans Klok

Beam Event, organisator van ‘Hans Klok & Friends’, moet de gemeente Texel een dwangsom van €19.000 betalen vanwege te vroeg geplaatste woonwagens.

Illusionist Hans Klok is teleurgesteld en heeft geen plannen om terug te keren naar Texel. Hij beschrijft zijn ervaring als “flauw” en “zielig” door enkele bewoners.

Het organisatiebureau van eigenaar Willem Schildt was in augustus 2023 te vroeg begonnen met het plaatsen van woonwagens op het terrein, waardoor de gemeente een dwangsom oplegde. De dwangsom was oorspronkelijk 10.000 euro. Maar er werd geen gehoor gegeven aan het eerste verzoek. Daardoor liep de dwangsom op tot 19.000 euro. Het bureau maakte bezwaar tegen de dwangsom, maar dat is door de Texelse burgemeester ongegrond verklaard.

Kut-eiland

Hans Klok vertelde aan Radio 538: “Weet je wat het is? Als je een circus hebt, verplaats je je van stad naar stad. Een vrachtwagen rijdt een paar keer heen en weer om spullen te brengen, daar beginnen ze een paar dagen eerder mee. Dat kan niet in één keer.

Een deel van de Texelaars liet zien zielige mensen te zijn. Ze lieten hun hond tijden de opbouw poepen in de circuspiste en in de nachten zijn meermaals aggregaten gesaboteerd. Ik ga lekker naar Ameland of Vlieland. Het is een zielige gemeente; dit heb ik nog nooit meegemaakt. Wat een kut-eiland.”

Hoe zit het nou?

Voor degene die denkt: “Hans Klok, Beam Event en andere organisatoren… hoe zit het nu?”

De circus-meets-magic-productie ‘Hans Klok & Friends’ is een bedenksel van circusproducent Alberto Althoff, die in het verleden optrad met zijn dieren en reisde met zijn gelijknamige circus. Hans Klok werd door hem feitelijk als bekende artiest ingehuurd voor zijn illusies en als gezicht van het event.

In 2021 en 2022 realiseerde Alberto de Hans Klok-tour met een zakenpartner. Na twee succesvolle edities stopte de samenwerking met die partner.

Voor de tour van 2023 vroeg de heer Willem Schildt met zijn organisatie Beam Event – in de rol van tourmanager – voor Alberto Althoff enkele vergunningen voor speelplekken aan. Texel is daar een voorbeeld van.

Niet veel later maakte Althoff een nieuwe afspraak; de Duursma Groep – van producent René Duursma – werd toegevoegd als partner in het project. De rol van Duursma lag voornamelijk op ticketing en marketing. Daarnaast breidden medewerkers van die organisatie de tour uit met meer speelplekken.

In beroep

Willem Schildt van Beam Event heeft nu juridische stappen ondernomen om de dwangsom van 19.000 euro kwijtgescholden te krijgen. Volgens Schildt zou uit opgevraagde stukken blijken dat de dwangsommen niet betaald hoeven te worden.

Schildt en Duursma laten weten dat er verslagen zijn van gesprekken met de locoburgemeester van Texel, waaruit volgens Duursma blijkt dat Beam Event geen enkele blaam treft.

Óf de rekening betaald gaat worden en door wie; we zijn benieuwd hoe het afloopt.

Maar dat het circus niet snel terugkeert naar Texel: dat is wel duidelijk. Gelukkig hebben we de foto’s nog…