16 december 2015

Tefredo-Heerhugowaard

Jeugdcircus Tefredo Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD – Al weer meer dan 20 jaar, vanaf 1993 verzorgt Theatergroep STOEPJEE lessen, cursussen en workshops in Heerhugowaard en omgeving. Theater, clownerie, circus, verhalen vertellen, grimeren en magie.

Circusschool Tefredo is hier een onderdeel van.

Tefredo is dit jaar al weer 10 jaar actief,  vanaf 2004. De naam is bedacht door de deelnemende kinderen zelf, het is een samenvoeging van de namen Theo en Fred.

Tefredo werkt het liefst met stimuleren en prikkelen, zodat zelfstandig onder begeleiding mooie dingen ontstaan.
Circusschool Tefredo wordt begeleid door Fred Meijer en Theo Schilder.

Zij zijn de docenten die je alles kunnen leren op het gebied van;
JONGLEREN
doekjes, ballen, ringen, Chinese bordjes, clubs, diabolo’s, flowerstsicks
BALANCEREN
stelten, eenwieler, ladders, rola-bola, pedalo’s, koord, bal, ton
ACROBATIEK
CLOWNERIE
MAGIE
Website
 facebook

Contactgegevens
Merwede 47
1703 KR Heerhugowaard
072-5745207
info@stoepjee.nl
Meester Fred
072-5895663

Theo Schilder (59) overleden

Anderen aan het lachen maken, dat was Theo ‘Clown Soeth’ Schilder ten voeten uit. (foto Richard Rood/ archief)

HEERHUGOWAARD – Theo Schilder, alias Clown Soeth, is vrijdag 18 december overleden. Hij werd 59 jaar. Theo was al enige tijd ernstig ziek. Theo wist overal waar hij kwam mensen te raken en aan het lachten te maken. Aan zijn laatste reis is nu een einde gekomen.
Theo Schilder werd op 3 juli 1956 geboren in Heerhugowaard. Hij heeft vrijwel zijn hele leven in Heerhugowaard gewoond. Theo volgde zijn opleiding aan het PCC in Alkmaar, waarna hij op de PABO in Bergen zijn lerarenopleiding voltooide. Later werd hij ook docent. Hij was invalmeester op verschillende scholen in de regio, waaronder de Pater Jan Smitschool in Heerhugowaard. Theo was getrouwd en had twee zonen en een dochter. Veel Heerhugowaarders kenden hem als Clown Soeth. In 2003 volgde hij bij Tiny Hero in Amsterdam een opleiding tot clown. Samen met Fred Meijer richtte hij in 2005 circusschool Tefredo op, die tot op de dag van vandaag circuslessen aan kinderen in Heerhugowaard en omgeving verzorgt. Ook was hij prominent lid van toneelgezelschap ReTeCo en initiatiefnemer van Dulcinea, een project waarbij kinderen met een beperking met elkaar een voorstelling maken.

Rusland

Theo zette zich bovendien in voor een betere wereld. Samen met zijn dochter Bregje maakte hij reizen naar Rusland om daar als Clown Soeth kinderen die in armoede leven een leuke dag te bezorgen. Of, zoals hij zelf zei: ,,Ik ga er samen met mijn dochter heen om creatieve workshops te geven en de kinderen te laten optreden met het geleerde om hun trauma’s te verzachten.”

Zilveren Reiger

Nadat zijn dochter op 19 oktober bekendmaakte dat haar vader uitbehandeld was, bleek eens te meer hoe geliefd Theo was. Talloze steunbetuigingen stroomden binnen en op scholen werden ludieke acties verzonnen om ‘meester Theo’ een hart onder de riem te steken. De gemeente Heerhugowaard kende Theo eind oktober nog een Zilveren Reiger toe, een eer die hem te beurt viel omdat hij zich jarenlang belangeloos heeft ingezet voor zijn medemens en een belangrijke bijdrage leverde aan de cultuursector in Heerhugowaard.