8 mei 2020

Laat ook het circus weer beginnen

Circusweb publiceert het nieuws van Circuspunt, het platform voor het (verenigde) Nederlandse circusveld. Het platform ondersteunt en stimuleert de algehele artistieke en zakelijke ontwikkeling van en in de sector.

Het kabinet heeft een aantal versoepelende maatregelen gepresenteerd om uit de coronacrisis te komen. Circuspunt pleit ervoor om ook kleinschalige (circus)evenementen aan de maatregelen toe te voegen. Deze evenementen zijn van dezelfde orde als de georganiseerde bijeenkomsten en de culturele instellingen die na 1 juli maximaal 100 personen mogen ontvangen. Nu zijn die evenementen niet mogelijk tot 1 september en worden ze gelijkgeschakeld met grootschalige dance- of popfestivals. Maar als het gaat om kleinschalige evenementen voor kinderen en families in een wijk is dat een ander verhaal. 

Het circus bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Binnen Circuspunt wordt gewerkt aan de noodzakelijke protocollen om het circus weer te laten beginnen. Zoals de maatregelen van het kabinet er nu voor staan, zal dat niet eerder zijn dan na 1 september.  Dat betekent dat de rondtrekkende circussen en de festivals tot die tijd stilliggen. Deze maatregel is breed van grote dancefestivals tot de kleine braderieën op wijkniveau. Circuspunt pleit voor nuance. Anders dan de grote evenementen kunnen kleinschalige evenementen makkelijker anderhalve meter maatregelen nemen,

Veel mensen zullen niet op vakantie in het buitenland gaan. Kleinschalige evenementen op wijkniveau voor kinderen en families kunnen dan zorgen voor ontspanning, vermaak en verbinding. Het geeft ook wat lucht aan ondernemers en artiesten om hun werk weer te kunnen oppakken. Tenslotte zijn die kleinschalige evenementen proeftuinen om de protocollen aan te scherpen als straks het grote circus weer gaat beginnen.

Circuspunt wil met het kabinet in overleg over de voorwaarden waaronder die kleinschalige evenementen kunnen plaatsvinden.