20 december 2015

Staatssecretaris weerlegt misleidende informatie PvdD

Staatssecretaris Van Dam weerlegt bij de beantwoording van kamervragen misleidende informatie over circusolifant Carla van circus Renz Berlin, die wordt verspreid door de Partij voor de Dieren en de petitie van Piep Vandaag.

De NVWA heeft 14 december een inspectie uitgevoerd op circusolifant Carla bij Circus Renz Berlin. De inspecteurs waren vergezeld door een externe dierenarts die deskundigheid bezit op het gebied van olifanten. Tijdens de inspectie zijn geen overtredingen vastgesteld. Ook waren er geen redenen om de olifant in bewaring te nemen.

Reden voor de controle was een vraag van de PvdD over de gesteldheid van olifant Carla, en de vermeende sporen van mishandeling. De Stichting PiepVandaag startte op 9 november 2015 een internetpetitie op om olifant Carla van Circus Renz Berlin onder te brengen in een opvangcentrum. Op haar website meldt de Stichting PiepVandaag dat er verschillende overtredingen zouden zijn en de Stichting PiepVandaag heeft verklaringen van verschillende deskundigen gepubliceerd over de wijze waarop Carla bij het circus wordt gehouden. De NVWA heeft naar aanleiding van de petitie, die al 10.000 stemmen had opgeleverd, een inspectie uitgevoerd. De meldingen en de verklaringen zijn toegevoegd aan het inspectiedossier van de NVWA.

Niet hulpbehoevend

Olifantenexperts uit het buitenland hadden op basis van foto’s verklaard dat de olifant te weinig bewegingsvrijheid kreeg en dat het dier regelmatig stond vastgeketend. Ook werd gesproken over littekens veroorzaakt door een olifantenhaak.
Staatssecretaris Van Dam heeft laten weten dat hij de conclusies van de Partij voor de Dieren niet deelt en verwees naar de resultaten van de controle van de inspectie. Hij stelde vast dat het hier niet gaat om een hulpbehoevend dier.