Binnenland
2 mei 2024

Sjoukje Dijkstra overleden op 82-jarige leeftijd

Een droevig bericht. Op donderdag 2 mei 2024 is Sjoukje Dijkstra op 82-jarige leeftijd overleden.

Sjoukje Rosalie Dijkstra werd geboren op 28 januari 1942 en werd bekend als Nederlandse kunstschaatser. Ze kwam in Akkrum ter wereld en groeide op in Amstelveen.

Op negenjarige leeftijd reisde Sjoukje samen met de tienjarige Joan Haanappel en Annie Verlee naar Londen, waar ze zes weken lang trainden bij Arnold Gerschwiler uit Zwitserland.

In de jaren zestig van de 20ste eeuw behoorde Sjoukje tot de absolute wereldtop. Ze werd driemaal wereldkampioen, in 1962, 1963 en 1964, en vanaf 1960 vijf keer op rij Europees kampioen.

Haar bekendheid groeide vooral door haar successen op de Olympische Winterspelen. Op veertienjarige leeftijd maakte ze haar debuut op de Winterspelen van 1956 in Cortina d’Ampezzo. In 1960 behaalde ze de zilveren medaille in Squaw Valley, en vier jaar later won ze het goud in Innsbruck. Hiermee werd ze de eerste Nederlandse die een gouden medaille won op de Winterspelen, wat haar de titel van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau opleverde.

Ook werd ze benoemd tot erelid van de KNSB. Voor lange tijd was Dijkstra de enige Nederlandse sporter die een gouden medaille wist te behalen op de Winterspelen in een andere discipline dan langebaanschaatsen, totdat Nicolien Sauerbreij in 2010 in Vancouver een gouden medaille won op het onderdeel snowboarden.

Sjoukje en het circus

Na het winnen van de gouden medaille op de Olympische Spelen verliet Dijkstra de amateurwereld en sloot ze zich aan bij het ijsspektakel ‘Holiday on Ice’, waar ze van 1964 tot 1972 deel van uitmaakte.

Dijkstra trouwde in 1968 met een echte circusman: de dresseur Karl Kossmayer (die in 2000 overleed). Samen met hem kreeg ze twee dochters: Rosalie en Katja. Beide dochters begonnen oorspronkelijk met kunstschaatsen, maar kozen uiteindelijk voor een carrière in het circus.

Sjoukjes naam was voor een korte tijd verbonden aan haar ‘eigen’ circus. Haar man Karl Kossmayer startte een samenwerking met de Duitse circusbaas Carl Althoff. Zijn circus Carl Althoff werd omgetoverd tot ‘Circus Sjoukje Dijkstra’. Met een grootse voorstelling werd er door Nederland gereisd. Echter was deze circussamenwerking van zeer korte duur.

Circusweb wenst Sjoukjes dochters, familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.