30 januari 2020

De Column van Conny #11

Wekelijks stelt Conny 10 vragen aan mensen uit de circuswereld. Ze beantwoorden haar vragen kort. Conny wil zo een beeld geven van wat ons drijft en bind.

Deze week stelt Conny 10 vragen aan:  Katja Kossmayer

1.Waar heeft je wieg gestaan?

In Hilversum

2.Kom je uit een circusfamilie?

Ja, zoals zo velen de 7de generatie

3.Wie zijn je ouders?

Mijn ouders zijn Sjoukje Kossmayer-Dijkstra en Karl Kossmayer

4.Wat is je Circusopleiding?

Van kinds af aan altijd tussen de dieren gelopen, veel van mijn vader geleerd, mijn neef Douglas Kossmayer aka Eddie Windsor, Ilonka en Ferry Baliga-Karoly (dank zij hun heb ik door kunnen zetten ”in de business”) Uwe Swichtenberg, Menne Enders en vele andere goede leermeesters.

5.Hoe komt het dat je voor het circus i.p.v. een schaatscarrière hebt gekozen?

Ik heb toen ik 16 was 2 vervelende ongelukjes gehad en daardoor heb ik heel veel rugproblemen gekregen waardoor ik veel pijn had. Mijn fysio zei me dat het paardrijden juist goed was dus daarmee door kon gaan. Schaatsen wist ik zou ik misschien tot mijn dertigste kunnen en daarna hield het waarschijnlijk op en ik was met mijn toekomst bezig dus dacht ik tja eerst moeders voetstappen gevolgd das dan maar in vaders voetstappen die had toentertijd meer kans van slagen op werkgebied (dacht ik)

6.Heb je dieren, privé of voor de show?

Ja, ik heb nu nog vier paarden waar ik mee werk (helaas afgelopen weekend mijn allereerste eigen paard, waar mijn zelfstandig bestaan mee is begonnen, verloren, maar die was al een tijdje met pensioen. Privé drie chihuahua’s, zeven kippetjes en twee terreinkatten.

7.Wat is er mooi aan het werken met dieren?

Het mooie aan het werken met dieren is teveel om op te noemen. Ik vind de eerlijke en oprechte band die je met een dier opbouwt d.m.v. trainen/opvoeden en omgaan met ze, zowat van fantastisch. De liefde die je van een dier terug krijgt is onbeschrijflijk. En door het werken met dieren leer je ook veel over jezelf, ze zijn een spiegel dus kun je ook aan jezelf werken. Dat fascineert mij ook, net als de psychologische aspecten. Geen dier is hetzelfde net als mensen en daarom moet je altijd aan jezelf blijven werken, de dieren zijn de eerlijkste leermeesters daarin, ze spreken ook altijd met je, maar men moet ook open staan om er naar te luisteren.

8.Heb je veel last van het huidige beleid tegen dieren in het circus?

Beleid…we hebben meer last van de kleine groep grote schreeuwers, de z.g. dierenactivisten.. wat eigenlijk voortkomt uit (waar we meer last van hebben)”slechte directies en collega’s die nog steeds het dierenwelzijn aan hun laars lappen.

9.Ben je gelukkig in dit leven?

Ik was altijd heel gelukkig in dit leven. Ik heb vorig jaar besloten om niet meer hele seizoenen te touren en me meer op het trainen van “probleempaarden ”te richten. Dit omdat ik vaak financieel gedwongen was alles alleen te doen. Ik heb vijf paarden gehad op tour en op/afbouw van de stal vaak zelf heb moeten doen, de hele verzorging en training van de paarden ook alleen en ik wordt ouder en het gaat niet meer. Directies kwamen afspraken niet na wat betreft hulp en vaak onenigheden over dierenwelzijn. (alhoewel ik trots ben op sommige nieuwe jonge directeuren die het heel goed doen en ik hoop dat ze dat blijven doen. Ik mis het reizen wel, maar ik doe nog steeds korte gala’s en wintershows. Ook is de collegiale mentaliteit best wel veranderd wat ik jammer vind, vroeger was het meer gemeenschappelijk en familiair en dat is veelal weg, maar gelukkig nog niet overal.

10.Hoe zie je de toekomst van het circus.

Tja, moeilijk te zeggen. Als het circus mee zou gaan met de tijd en betere producties zouden bieden dan zou het geen probleem moeten zijn en blijft het bestaan. Naar mijn mening zijn er teveel “kleinere” shows die met kwalitatief “slechte” programma’s het publiek verpesten. maar er zijn ook wel “kleinere” shows die het super doen en goede programma’s bieden. Wat betreft toekomst voor circus met dieren…moeilijk, ik zie vele collega’s waarvan ik weet dat alles klopt en ze met veel liefde trainen en presenteren, thuis zitten en zie anderen die niks in orde en harde hand hebben wel op tour, men moet eerlijker worden. In de vorm zoals deze nu bestaat zal het , denk ik en tot mijn spijt niet meer bestaan ( alhoewel ik hoop dat de nieuwe generatie directeuren die staan voor de dieren in het circus, ook met goede ideeën gaan komen zodat het wel blijft voortbestaan.) Want gek genoeg bij shows “privé” en eerder in voorlichtende vorm wordt het publiek wel weer enthousiast.

Katja Kossmayer

Katja Kossmayer

Katja Kossmayer

 

Conny Hendriks

Conny Hendriks

Conny is gepassioneerd over het circusleven. Geboren en getogen in het circus. Moeder Trudi komt uit de familie Boltini, vader Toni Hendriks uit een “gewoon” burgergezin uit ‘s-Hertogenbosch.Ze is nieuwsgierig hoe het huidige Nederlandse Circuslandschap er uit ziet. Ze zoekt de verschillen maar eigenlijk de overeenkomsten

Meer weten over Conny : Klik hier