De voorstelling Ting, van het Scapino ballet komt weer terug, dit keer o.a. in Carré. De kaartverkoop is alweer van start gegaan. Waarom Circusnieuws? Omdat het dit keer een voorstelling is met leerlingen van Codarts, ballet onder muziek van The Nits. De kaartverkoop is net van start gegaan en er zijn al meer dan 3500 kaartjes verkocht. Meer informatie

Circusweb heeft in oktober 2016 de show bekeken en genoot met volle teugen. Voor herhaling vatbaar. Hieronder de recensie van indertijd: 

TING - Foto Joris-Jan Bos 5ROTTERDAM – Laaiend enthousiast keerde ik donderdagavond terug van een bezoekje aan de voorstelling Ting van het Scapino Ballet in de Ferro Dome (Gashouder) in Rotterdam. Ik moet toegeven, de eerste balletvoorstelling die ik in mijn leven meemaakte. Mijn ervaring tot nu toe bestaat uit het bekijken van de populaire dance programma’s op tv, waardoor ik toch wel enigszins kan oordelen over kwaliteit. Recensie van Scapino dus voor Circusweb. Gelukkig heb ik ook mijn ervaring met popmuziek en circus.

De eerste keer dat ik naar een popconcert ging (clandestien) was naar het nog onontdekte Supersister, die in een dorpshuis in Voorschoten optrad voor een laaiend enthousiast publiek. Robert Jan Stips was de toetsenist, en ik neem aan ook de componist van die prachtige muziek. Ik was meteen fan, ook toen hij later bij Golden Earring speelde en bij Nits, toen nog The Nits genoemd. Wie kent niet de prachtige ballade Nescio!
De combinatie van het spel van Stips, de mooie en soms vreemde teksten van Henk Hofstede in combinatie met zijn herkenbare stemgeluid, en dan de getalenteerde drummer Rob Kloet die zichzelf inmiddels ook flink heeft bewezen buiten Nits.
Alle drie de bandleden zijn van mijn leeftijd, dus hun popmuziek was ook het meest populair toen ik zelf een tiener was, zulke muziek blijft de rest van je leven bij je. Nu heeft mijn generatie toch kunnen genieten van bands die nu nog volop in de belangstelling staan, denk alleen maar aan Earing, Rolling Stones, Police, Michael Jackson, Santana, ELO, Beegees, de Cats, De Dijk (Huub zag ik toevallig ook rondlopen) allemaal bands met een lange houdbaarheidsdatum. Ook The Nits heeft al het 40-jarig jubileum achter de rug. Het spreekt voor zich dat een bezoek aan Ting, van het 70-jarige Scapino ballet voor mij geen straf is, zeker niet omdat het hele programma muzikaal werd ingevuld door de prachtige producten van Nits.
SCAPINO BALLET ROTTERDAM ~TINGHet Scapino ballet is een hypermodern ballet waar je vooral geen tutu’s en witte pakjes bij moet voorstellen. Misschien is dit het ooit wel geweest, maar daar is nu niets van terug te vinden. Het plezier in dansen moet denk ik wel voorop staan, want dat spatte er tijdens de premièrevoorstelling van Ting af. “Bij het Scapino Ballet werken mensen met sterke karakters en een passie voor dansen”, zo staat op de website te lezen. En dat zie je ook duidelijk. Iedere danser zijn of haar eigen stijl van dansen, een eigen invulling en een uitvergroting van de karakters, die allemaal een verhaal te vertellen hadden. Voor mij was Bonnie Doets het meest indrukwekkend qua dans, de ervaring straalde er vanaf. Ook Bryndis Brynjolfsdottir maakte indruk op mij, de spitting image van mijn gestoorde en depressieve buurvrouw. In haar dans kwam het allemaal tot uiting. Danser Mischa van Leeuwen met wit beschilderd gezicht en een prachtige (hoofd)rol was ook een opvallend danstalent. En dan wil ik zeker niet alle andere dansers te kort doen. Bij de hele voorstelling kwam ik constant ogen te kort, er gebeurde zoveel, je zou bijna een tweede keer een voorstelling moeten bezoeken om het allemaal beter te kunnen registreren.

Prestaties leerlingen Codarts
Waar ik als Circusweb redacteur natuurlijk helemaal benieuwd naar was, was de prestaties van de Codarts leerlingen Yasmin Priyatkomo Bohn, Friedi Kohring, Joakim Kvarian, Michael Zandle, Naomi Bratthammer en Wilko Schütz. Hoewel ik aanneem dat het allemaal vierdejaars studenten zijn, dat wil dan nog niet zeggen dat je act af is, dat je ook klaar bent om contact te maken met het publiek, of dat je al werkelijk professioneel aan de slag kan. Zie het maar als een rijbewijs, als je die haalt, dan moet je eigenlijk nog beginnen, de ervaring ontbreekt.
Wat dat laatste betreft, ik kan dus van harte iedere circusliefhebber aanraden om alleen al voor de prestaties van deze giganten deze show te gaan bezoeken. Blijkbaar waren de capaciteiten van deze leerlingen al zo overtuigend dat ze in deze show een fantastisch aandeel kregen, verrassend hoog niveau, het zou me niet verbazen als al deze talenten meteen richting Cirque du Soleil of richting andere top circus producties zouden verdwijnen.
In het programmaboekje wordt uitgelegd dat artistiek leider van Scapino, Ed Wubbe altijd al liefde voor het circus heeft gehad, hij dacht hierbij terug aan zijn eerste ervaringen als kind bij Circus Boltini, met Johnny Lion, clowns, circusdieren. De eerste flirt tussen ballet en circus was met twee jongleurs in The Great Bean, o.a. met David Severins. Daarna ontstond het plan om meer te gaan doen met de combinatie dans en circus en was de weg naar Codarts al snel gevonden. Ik had nog even het idee dat er een trits Boltini’s was uitgenodigd, maar die waren niet op deze premiere aanwezig. Wellicht dat ze later komen, want het zat vanavond bommetje vol.
Met deze prachtige combinatie, geweldige popband, gerenommeerd modern ballet, en veelbelovend talent uit de circuswereld is wellicht een nieuwe trend gezet. Als circus toch moet vernieuwen, dan is deze flirt wel een heel geslaagd voorbeeld. Ting gaat maar 4 weken spelen, dus mensen die dit willen meemaken moeten echt haast maken met de planning van een heerlijk avondje uit. Voor een vriendenprijsje kun je in deze unieke locatie in Ferro Dome (Gashouder) ook nog eens lekker dineren. Meer info