Recensies
20 oktober 2023

Recensie – The Great American Circus brengt tempovol herfstvakantie-circus

The Great American Circus’ bespeelt in de herfstvakantie Hoofddorp. Het is voor het eerst dat deze internationale circusproductie in de herfstvakantie in Nederland te zien is. Een circusavontuur dat een co-productie is met het ‘Great Christmas Circus’ in Beverwijk. In de kerstvakantie later dit jaar speelt er op die locatie een ander programma.

Terug naar Hoofddorp, waar de robuuste circustent – bedekt met de kleuren van de Amerikaanse vlag – en de grote Amerikaanse trucs al een imposant visitekaartje afgeven. Binnenin de tent geniet het publiek van een voorstelling die in een razend tempo wordt afgevuurd.

De voorstelling start met een sensatie op de hoge draad van Elena en Abdul, optredend als Duo Alambria. Een goede act, waarin de vrouwelijk helft van het duo net zo goed het gevaar op zoekt als de mannelijke helft.

De tekst gaat door onder de foto.

De eindtruc is ontzettend krachtig. Vanaf het horizontale koord op grote hoogte is er een diagonale kabel naar beneden gespannen. Elena beklimt de schouders van haar partner, die vervolgens stap voor stap schuin naar beneden loopt. Gefocust bereikt Abdul enkele minuten later de grond. Klasse!

Daarna bewandelen ‘The Showgirls’ voor het eerst het circuspodium. Gedurende de voorstelling keren zij een aantal keer terug als verbindende factor tussen de acts. De balletten zijn vlot, strak, kleurrijk, sierlijk en sexy (zonder ordinair te worden).

De tekst gaat door onder de foto.

De Brit ‘Ross’ combineert flitsend diabolowerk met lichteffecten. Een prima act. Toch had het Ross niet misstaan om een lik schmink op z’n gezicht te smeren en te kiezen voor een passender kostuum.

“Diamonds are a girl’s best friend” had de themasong kunnen zijn bij de foutloze act van Anna. Bedekt met glitters toont ze op een verrijdbaar rond podium een toffe act. Daarbij jongleert ze met ballen, die ze later stuiterend in hoog tempo in bedwang houdt. Qua podiumbeeld was het mooi geweest om het verrijdbare podium centraler op het circuspodium te plaatsen, zodat de afstand tussen de artiest en het publiek verkleind wordt.

De tekst gaat door onder de foto.

Tempo, tempo!
In hoog tempo rolt de voorstelling door. De Finse Veera Kaijanen draait een strakke hoelahoep-act bij elkaar. Draaien doet ook het Duo Extreme. Zij doen dit op een klein plateau met hun rollerskate-acrobatiek. Spectaculaire moves vliegen voorbij. Bijvoorbeeld: de man die de vrouw (met haar hoofd naar beneden en voeten naar boven) rechtovereind vasthoudt. En dat terwijl de artiesten in een razend tempo ronddraaien!

De tekst gaat door onder de foto.

In een gigantische kroonluchter gaat Amber vervolgens de lucht in. Daar laat ze enkele acrobatische poses zien. Een leuke act maar de volgende artieste – die eveneens de eerste helft afsluit – heeft meer te bieden. Chloe Walsh zweeft namelijk hoog boven het podium aan haar haren. Een artieste met een prettige uitstraling, die haar haarhangwerk nog verder opwaardeert met vuureffecten.

Troupe Didyk is aan zet in de eerste act van de tweede helft. Op, boven en tussen twee grote schommels laten ze adembenemende stunts zien op instrumentale tapemuziek van Rammstein. De acrobaten worden vanaf de schommels de lucht in gekatapulteerd. En daarbij is de toevoeging van een trapezerek een extra verrassing.

De tekst gaat door onder de foto.

Clown Edy heeft daarna een leuk onderonsje met vier mensen uit het publiek. In de voorstelling heeft hij een paar leuke en korte blokken. Zijn werk is niet erg origineel, maar het publiek ontvangt Edy met open armen.

Tussen ‘het grootse’ steelt ‘het kleine’ de show
Een parel is de tweede act van Veera Kaijanen. Hoe groots, bombastisch en spectaculair The Great American Circus ook is. Veera steelt de show met een waanzinnige choreografie op de low wire, omlijst door tangomuziek. De Finse is letterlijk én figuurlijk een koorddanser; ze laat fantastisch danswerk op het strakke koord zien. Stijlvol, ingetogen en theatraal toont ze dé topact van het programma. Ook de korte wisselwerking met een van de balletdanseressen is daarbij leuk bedacht.

De tekst gaat door onder de foto.

Een nieuwe generatie vliegt uit
De jonge Katrina Lacey leerde het circusvak niet van een vreemde. Haar vader (dierentrainer Alexander Lacey) trad tot enkele jaren geleden over de hele wereld op met zijn roofdierenact. Haar moeder (Elaine Courtney) toonde jarenlang haar spectaculaire ‘cloud swing’ in de grootste circussen van de wereld.

De nieuwe generatie zet het circuswerk door. Katrina kan nog verder groeien en dat is op haar leeftijd ook meer dan begrijpelijk. Maar haar luchtacrobatiek aan een zwevende bal – gevormd door drie hoepels – is knap en veelbelovend.

De tekst gaat door onder de foto.

Het programma wordt afgesloten door drie motoren in ‘The Globe of Speed’. Waaghalzen met sensationele stunts. Het totale voorstellingstempo maakt dat je je geen minuut verveelt. Maar her en der voelt de voorstelling iets té vluchtig aan. De muziek én het licht zijn samengevat soms iets te ‘boem-boem’. Vooral het licht oogt regelmatig niet-geregisseerd en ‘random’. Terwijl er genoeg hangt om het op lichtvlak grandioos te laten ogen.

Voorop staat dat The Great American Circus staat garant staat voor een vermakelijke circusvoorstelling voor de hele familie. Dus: op naar het circus in de herfstvakantie!

 The Great American Circus speelt nog tot en met 29 oktober 2023 op het evenemententerrein aan de Paviljoenlaan in Hoofddorp. Tickets en informatie vind je 24 uur per dag op deze website.
_____
Foto’s: Redactie Circusweb