Recensies
16 augustus 2023

Recensie zomertour 2023 ‘Sandor Donnerts Magical World of Circus’

‘Sandor Donnerts Magical World of Circus’ tourt ook in de zomer van 2023 langs verschillende Nederlandse campings. Een klein circus met grootse artiesten!

Het publiek wordt op een zomerse avond in Wanroij hartelijk welkom geheten. Aan de rand van de camping strijkt op een grasveld een verzorgd en vrolijk ogend circus neer. In een zeer goedgevulde tent geniet een familiepubliek van de voorstelling.

De tekst gaat door onder de foto.

Vrolijke noot
Het programma wordt afgetrapt door clown Marco Mariani. De Italiaan is een kleurrijke verschijning die een aantal leuke, komische en muzikale intermezzo’s deelt met het publiek. Het échte ‘clownswerk’ en mooie muzikale momenten, met bijvoorbeeld de zingende zaag. Niet alles wat Mariani brengt is even origineel. Daarnaast verveelt zijn over-de-top-presentatie en het ‘ge-joehoeee!’ op een gegeven moment. Het maakt de clown als karakter tamelijk kinderlijk, waardoor het volwassen deel van het publiek voor zijn capriolen een beetje uitgesloten wordt.

Echter brengt Marco zeker een vrolijke noot. En onbewust creëert hij verterende momenten. Bijvoorbeeld wanneer hij – spelend op de sopraansaxofoon – een jeugdige bezoeker imponeert en het ventje een betoverende eerste circuservaring geeft.

De tekst gaat door onder de foto.

De jonge Melanie Àlvarez brengt een prima hoelahoepact. Kort daarna balanceert Steacy Giribaldi op de vrijstaande ladder. Een discipline die normaliter veelal door mannelijke acrobaten wordt uitgevoerd. Giribaldi weet te overtuigen met een fantastische en spectaculaire act.

De tekst gaat door onder de foto.

Vliegende highlight
Vlak voor de pauze wordt er met Andrejs Fjordorovs ongekende klasse ingevlogen. Met zijn duiven is hij een van de highlights in het programma. Een artiest pur sang toont met zijn duiven, twee honden en een haan een geheel dat geen seconde verveelt. Fjordorovs’ act is een plaatje!

De tekst gaat door onder de foto.

De start van de tweede helft van het programma is in handen (en voeten) van Stefania Gottani. Tijdens haar ‘antipode-act’ jongleert ze met haar voeten. Ballen en kokers gaan vliegensvlug van voet naar voet en van hand naar hand. Gottani’s act is geen highlight, maar wel een aangenaam geheel om de voorstelling na de pauze weer mee op te pakken.

Niet vlekkeloos, toch bijzonder interessant
Na Marco Mariani’s solo op de sopraansaxofoon pakt jongleur Miguel Àlvarez Jr. de leiding. Daarmee is iets bijzonders aan de hand. De uitvoering van het jonge Spaanse jongleertalent was op het moment van bezoek allesbehalve vlekkeloos.

De tekst gaat door onder de foto.

Maar Àlvarez’ act is conceptueel bijzonder interessant. Wanneer Miguel de piste bestormt, verspreidt hij een ongekend temperament door de tent. Zijn uitstraling is prettig, maar de eindeloze vraag om applaus richting het publiek is tamelijk overbodig.

Miguel jongleert met kegels. En hij gooit met ballen die hij vervolgens opvangt in netjes, hangend aan zijn middel. Dat alles mixt hij met Spaanse invloeden van Flamencodans. Vooral dat laatste mag meer, langer en ritmisch sterker verwerkt worden in de act van Àlvarez. Gebeurt dat met zorg? Dan staat er een parel van een act.

Voor degene die denkt: ‘er gaat veel mis, er is veel te ontwikkelen; wat maakt de act dan zo interessant?’ Exáct die combinatie. Miguel is jong, leert het vak maar op één plek (in de piste) en het concept dat er nu staat is veelbelovend. Het mogen aanschouwen van de streeftocht naar de top is een voorrecht.

De tekst gaat door onder de foto.

Hoogwaardige afsluiter
De laatste act is die van Adèle Fame. Hangend aan de strapaten is de luchtacrobate een hoogwaardige afsluiter van de voorstelling. Enkele highlights? Met haar twee benen hangt Adèle in spagaat in de twee ‘strapaat-koorden’. Puur op beenkracht en zonder het gebruik van haar handen komt ze terug in een ‘staande pose’. Ook de eind-move is fantastisch. Daarbij houdt Fame zich hangend vast aan de bovenkant van de twee koorden, laat deze los, valt naar beneden en eindigt bij de terugkaatsing in spagaat. Waanzinnig!

Samenvattend presenteert ‘Sandor Donnerts Magical World of Circus’ voor de hele familie een bijzonder vermakelijke voorstelling. Het publiek krijgt op een laagdrempelige manier de mogelijkheid om enkele wereldartiesten te zien. De Nederlandse spreekstalmeester Elvis is de vriendelijke gastheer die het geheel samensmeedt.

De tekst gaat door onder de foto.

Een goede licht- en geluidsinstallatie creëren een comfortabele setting, waardoor de artiesten met hun prachtige kostuums nog beter uit de verf komen. Eigenlijk staat er – voor het begrip ‘campingcircus’ – een uitzonderlijk goede voorstelling. Eentje die door Circusweb beloond wordt met 3,5 (van de 5) sterren.

Na de feestelijke finale keert het publiek terug naar de eigen tent, caravan of bungalow. Elvis laat het publiek weten: “we wensen jullie allemaal nog een hele fijne vakantie toe!”

De tekst gaat door onder de foto.

Wie bij het verlaten van de tent nog even achteromkijkt, ziet dat de afbouw al is begonnen. Het circusteam heeft de taak om circa anderhalf uur later klaar voor vertrek te zijn. Op naar de volgende camping in de volgende plaats. Geen tijd voor vakantie…

(Het Duo Acero ontbrak in het programma. Zij hadden op het moment van het bezoek een reeds gepland optreden in het buitenland in de agenda staan.)

Meer informatie vind je op de website van het circus.

Foto’s: Circusweb.nl