Recensies
17 mei 2024

Recensie Sandor Donnert’s Magical World of Circus 2024

Door Frens te Kiefte 4 min leestijd • 17 mei 2024

‘Sandor Donnert’s Magical World of Circus’ tourt in 2024 wederom door Nederland. Het circus – klein van formaat – kent een groots en internationaal circusprogramma, waarin voor de hele familie wat te beleven valt.

De voorstelling maakt een vliegende start met Stefania Gottani. Aan de luchthoepel vliegt ze een fantastische act bij elkaar. Sierlijke poses en spectaculaire moves creëren een waardevolle ‘kick-off’.

Stefania Gottani. (Foto: Frens te Kiefte)

Humor

De controle wordt daarna overgenomen door het ‘Duo Lagroni’. Althans, controle… die zijn de Lagroni’s eigenlijk volledig kwijt in hun act. Ze combineren in hun klassieke cascadeurs-act comedy en acrobatiek en dat zorgt voor hilarische momenten. De act is niet de sterkste binnen de cascadeurswereld. Wel moet gezegd worden dat de act ontzettend goed ontvangen wordt door het publiek en dat Karel en Irina de toeschouwers bijzonder weten te bespelen.

Duo Lagroni. (Foto: Frens te Kiefte)

Hoe publiek bespeeld moet worden? Dat weet clown Marco Mariani als geen ander. Mariani is een mooie en kleurrijke clown die rechtstreeks uit een prentenboek lijkt te zijn weggelopen. In de voorstelling laat hij enerzijds zijn klassiekers zien, zoals de act met het mini olifantje dat later zijn eigen hondje blijkt te zijn.

Anderzijds toont Marco enkele nieuwe en originele clownsentrees. Een voorbeeld daarvan is het minitheatertje, waarin Marco als een miniversie van zichzelf optreedt en onder andere de moonwalk danst. Leuk bedacht en goed uitgevoerd. Dat geldt ook voor de muzikale inzet van Mariani. Zo is hij te zien en te horen met zijn sopraansaxofoon en in de tweede helft met de zingende zaag. En dat wordt écht prima uitgevoerd!

Marco Mariani. (Foto: Frens te Kiefte)

Acrobatiek, jonglage en blaffende artiesten

Een sterke uitvoering komt ook van Ge Shu Hong. De Chinese artieste vouwt zichzelf dubbel in een perfect uitgevoerde handstandact: rustig en beheersd, sierlijk en krachtig.

Krachtig is ook de act van Nicolas Lagroni. Dit jonge jongleertalent uit Praag jongleert niet met zijn ballen in de lucht, maar stuiterend via de grond. Nicolas stuitert in een moordend tempo een fantastische act bij elkaar, die geaccentueerd wordt door de fantastische lichtinstallatie die het circus tot zijn beschikking heeft. Alles wordt mooier en magischer, dankzij het fantastische licht.

Nicolas Lagroni. (Foto: Frens te Kiefte)

De laatste act voor de pauze is die van de Nederlandse Amber Karstens, die samen met haar twee bordercollies een aanstekelijke energie door de tent verspreidt. Een act die ontzettend goed ontvangen wordt. Her en der voelt het wat demonstratie-achtig aan. Maar wat overduidelijk is: het is meer dan knap wat Amber samen met haar honden laat zien. En de honden én hun baasje lijken er beiden ontzettend veel plezier in te hebben!

Amber Karstens. (Foto: Frens te Kiefte)

Kakelvers in de circuspiste

Circusdirecteur Sandor Donnert geeft graag een kans aan nieuwe acts en opkomend talent. Een voorbeeld daarvan is de gloednieuwe act van het Duo Kraj, dat de tweede helft van het programma opent. Het duo presenteert een act op de vrijstaande ladder, waarop en waaraan gebalanceerd wordt. De act is zeker nog niet af, maar de streeftocht naar perfectie is interessant om te aanschouwen. Vergeet dan ook niet de laatste move die het duo maakt. De vrouwelijke helft gaat daarbij op de schouders van de mannelijke helft staan en hij bewandelt op die wijze de vrijstaande ladder. Van beneden naar boven en weer terug. Wauw!

Duo Kraj. (Foto: Frens te Kiefte)

Daarna is het de beurt aan Irina Lagroni met haar antipodeact. Kokers en tapijtjes bewegen zich van hand naar voet en van voet naar hand. Aan het einde van de act zet Irina een grote mast-achtige stellage op haar voeten en stuitert – liggend met de stellage op haar voeten – een bal van de ene naar de andere plateau. Steeds hoger, totdat de bal uiteindelijk in een mand helemaal bovenaan de stellage belandt. De spanning wordt goed opgebouwd waardoor het publiek volledig uit zijn dak gaat, wanneer die laatste handeling met succes wordt uitgevoerd.

Irina Lagroni (Foto: Frens te Kiefte)

Het Duo Doro, dat gevormd wordt door Ge Shu Hong (die we eerder in de voorstelling ook zagen) en Roberto Cappello, brengt een hand-to-hand-acrobatiek-act van wereldniveau. De move waarbij zij zich om hem heen vouwt en ze zich vanaf zijn borst naar beneden laat vallen tot zijn voeten: klasse!

Adele Fame

Binnen de wereld van de strapaten-acrobatiek is Adele Fame een van de allerbesten. In haar waanzinnige luchtwerk zie je onder andere spagaten en vrije vallen. Naast het spektakel is ook haar presentatie het applausideren waard. Aan de ene kant heeft Adele iets onbenaderbaars in haar presentatie; bijvoorbeeld in de dansende delen van de act. Aan de andere kant oogt ze in andere delen van de act als een vriendelijke en charmante artiest, die breed lachend contact maakt met het publiek. Die combinatie én haar fantastische acrobatiektechnieken creëren een wereldact.

Adele Fame. (Foto: Frens te Kiefte)

Alleen al deze act zorgt ervoor dat een bezoek aan Sandor Donnert’s Magical World of Circus het dubbel en dwars waard is. En het goede nieuws is: er is nog veel meer moois te zien! Dit alles wordt aan elkaar gepraat door Kevin Briers, die het publiek als storyteller – voorzien van een immens verhalenboek – door de voorstelling leidt.

Kevin Briers. (Foto: Frens te Kiefte)

Alles bij elkaar opgeteld presenteert The Magical World of Circus van Sandor Donnert een circusvoorstelling met een ongekend niveau. Ja, het circus is klein. Maa, zoals een goed gezegde luidt: size doesn’t matter. Want het is een feit dat de wereldklasse die Donnert in deze productie laat zien uniek is, in verhouding tot de grootte van het circus.

Sandor Donnerts 'Magical World of Circus'

Op tour door Nederland in 2024

De nieuwe voorstelling is nog te zien in: Sint-Michielsgestel: 18 t/m 20 mei 2024. Zaltbommel: 22 t/m 26 mei 2024. Wijchen: 29 mei t/m 2 juni 2024. Overloon: 4 t/m 5 juni 2024. In de zomer maakt het circus een uitgebreide campingtour en in het najaar wordt de reguliere tour hervat.

Tickets + info