Recensies
17 oktober 2023

Recensie | vijf sterren voor ‘Le Doux Supplice’ (Festival Circolo 2023)

Festival Circolo bezet tussen 13 en 22 oktober het Spoorpark (het festivalhart) in Tilburg met de diversiteit van het hedendaagse circus. Aanstormend talent – onder andere afkomstig van de circusopleiding in Tilburg – en nationale en internationale topproducties komen samen in één festival.

In een fleurig gele circustent speelde op 14 en 15 oktober het Franse gezelschap ‘Le Doux Supplice’. Deze club staat al jarenlang garant voor blijmakende voorstellingen die voelen als een warme deken. Dat geldt óók voor hun voorstelling ‘Attendent Le Grand Soir’ (in het Nederlands: Wachtend op de Grote Avond, red). Een feest van een voorstelling met acrobatische bravoure en gracieuze dansbewegingen.

De voorstelling
Twee circusartiesten lopen verdwaasd over het podium, zoekend naar contact met het publiek dat rondom hen heen zit. Een van de artiesten – ‘de klunsige DJ’ – is zijn LP-platen vergeten en rent de tent uit, om even later met een stapel platen terug te komen.

In de tussentijd rent de overgebleven artiest over de vloer. Hij stort zich tegen het publiek op de eerste rijen. Dat publiek duwt hem vervolgens keer op keer terug het podium op.

De tekst gaat door onder de foto.

Iets later wordt de stuntende samenwerking tussen artiest en publiek steeds spectaculairder. Wat blijkt: tussen dit publiek zitten ook artiesten van het gezelschap. Langzaamaan maakt de ene na de andere toeschouwer zich bekend als artiest.

In het eerste kwartier van de voorstelling is er één geluid hoorbaar: een tikkende metronoom (een instrument om in muziek een tempo aan te geven). De cadans van dit tikkende instrument is een houvast voor de bewegingen van de negen artiesten. Een leuk detail, waarbij het fascinerend is om te zien hoe lichamen bewegen op het metronoom-ritme.

De tekst gaat door onder de foto.

Na vijftien minuten slingert de DJ zijn LP-platen aan. Het feest van ‘De Grote Avond’ start! Omlijst door heerlijke retromuziek geniet het publiek van blokken met energieke dans en delen met waanzinnige acrobatiek. Dans en acrobatiek wisselen elkaar daarbij aangenaam af.

Indrukwekkend en spectaculair acrobatiekwerk
Op acrobatiekgebied zien we interessante vloeracrobatiek. Van hand-to-hand-acrobatiek tot acrobaten staande op elkaars schouders, die zich in een oogwenk op spectaculaire wijze omver laten vallen.

De tekst gaat door onder de foto.

Twee acrobaten dansen met elkaar, terwijl zij beiden op de schouders van twee collega’s staan. Weer twee andere collega’s maken dansaccenten in het danswerk – dat twee meter boven de grond plaatsvindt – mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer de twee dansers in hun dans springen of hun benen verder uit elkaar doen. Oprecht een prachtige scène. Wanneer je focust op de twee dansers, vergeet je even de vier ‘mogelijkmakers’ op de grond en visa versa.

De tekst gaat door onder de foto.

Indrukwekkend is ook de scène waarbij drie acrobaten een menselijke toren vormen. Een volle bak licht zorgt ervoor dat de performers en het publiek rondom elkaar kunnen zien. Een grandioos podiumbeeld dat subtiel ingekaderd wordt door de klassieke muziek van Vivaldi’s ‘Nisi Dominus’.

Veelzijdige dans en muziek
Bewegend loopt de voorstelling van sierlijk danswerk tot robuuste breakdance. En muzikaal van nostalgische Franse accordeongeluiden tot snoeiharde dancemuziek.

De tekst gaat door onder de foto.

De muziek is tijdens deze Grote Avond mooi in balans met het danswerk. Tangomuziek begeleidt het gezelschap dat de tango danst. We zien jazzy moves op ‘C Jam Blues’ van Wynton Marsalis. En samen met circa tien toeschouwers wordt er feestelijk gedanst op balkanmuziek.

De tekst gaat door onder de foto.

Only Human
Het publiek wordt aan het einde uitgenodigd om op de ronde vloer deze bijzondere voorstelling dansend af te sluiten. En die uitnodiging wordt massaal geaccepteerd. Op de electrodance-track ‘Only Human’ van Four Tet dansen spelers en toeschouwers de avond tegemoet.

Only Human. Toepassender kán het bijna niet. Artiest of niet. Jong en oud. In Attendent Le Grand Soir genieten mensen alleen van mensen. En dans en circus zijn slechts de middelen om de menselijke schoonheid te tonen. De makers én het publiek creëren een voorstelling die puur, mooi, harmonieus en ontzettend waardevol is.

In het afsluitende dankwoordje vat een van de artiesten het goed samen: “it’s beautiful to see people dancing”. En zo is het!

Le Doux Supplice met de voorstelling Attendent Le Grand Soir ontvangt van Circusweb vijf (van de vijf) sterren.

Benieuwd naar wat Festival Circolo nog meer te bieden heeft? Bezoek deze website voor info en tickets voor de verschillende voorstellingen.
_____
Foto’s: Jona Harnischmacher