Ik kom pas 15 jaar kijken in de circuswereld en ik heb onderhand al heel wat mooie acts gezien. Originele acts, act die eindeloos gekopieerd worden, spannende acts en oersaaie acts. Heel wat verschillende soorten acts en heel wat verschillende kwaliteiten acts. In circussen in Nederland maar ook daarbuiten.

foto: de beste clowns van Nederland en België wisselen vakinformatie uit, foto Marcel Bergema

In top circussen, maar ook circussen waarvan je je afvraagt wat ze precies aan het doen zijn, met acts die ik na 2 weken oefenen zelf nog zou kunnen. Na 15 jaar verwondering en verbazing tijdens het bekijken van de voorstellingen ook vaak verveling en de neiging om in de pauze maar het circus te verlaten… zelfs deze kerst heb ik dit gevoel gehad. Toch maar blijven zitten. Tja, bij sommige circussen wil je het volgende jaar weer terugkomen, bij andere circussen ben je voor de komende 20 jaar weer klaar, tot de volgende generatie zich aandient voor een traditioneel bezoekje.

250 jaar circusgeschiedenis

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat het fenomeen circus voor het eerst werd vertoond, ook al had het de naam circus niet indertijd. Het was wel circus. In die 250 jaar zijn sommige dingen sterk veranderd, en sommige dingen zijn hetzelfde gebleven. Bepaalde acts verdwenen en werden heruitgevonden, zoals de cyr. Die is de laatste 20 jaar zeker weer terug van weggeweest, maar dan in een ander jasje, of het Röhnrad, ook zoiets. Ook clownsacts die wellicht al 250 jaar geleden goed waren voor een lach worden nu nog steeds opgevoerd, bij sommige acts even gapen, bij andere acts die je eigenlijk al kent toch weer die verwondering en verbazing, want het heeft soms net dat tikkie meer nodig om een act goed te laten zijn. Om die verwondering en verbazing op te wekken, die wow factor..

Persoonlijke missie

Zo’n wow factor, ik denk dat het voor mij persoonlijk een mooie missie wordt om in dit jubileumjaar op zoek te gaan naar talenten die mij wow kunnen laten roepen, dus ik ben van plan om wat vaker langs circussen te gaan, op het moment dat ik een wow factor kan verwachten. Bij elke voorstelling hebben ze vaak wel zo’n act die er volledig uitspringt, of een artiest die echt in alle acts een perfecte performance geeft. Dus circusfans onder ons, tip de redactie en ik kom kijken!

Winter Wonder Circus

Vandaag was ik bij het Winter Wonder Circus in Tilburg. Al vanuit de verte een mooi gezicht, twee van de frisse geel-rode circustenten, bijbehorende staltenten en mooie opstelling van het wagenpark. Met zo’n uitstraling ben je al een lokkertje.  Reken maar dat Tilburgers onderling aan elkaar hebben doorgegeven dat dit circusprogramma echt de moeite van een bezoekje waard is. Misschien vooral al die prachtige dieren, die kamelen, die lama’s, die Friese paarden, pony’s en andere dieren. Maar ook veel van de leuke artiestenacts.  Je kunt het meten aan de op het laatste moment extra ingelaste voorstelling op zondag om 11 uur, die nergens stond aangekondigd behalve op Facebook. Een extra kans voor mensen die anders teleurgesteld zouden zijn omdat de middag-zondagvoorstelling en allerlaatste voorstelling van dit circus al was uitverkocht.

Beloftevol begin

Hier zagen we de bekende artiesten van Circus Barones. Met zelfs een paar wow-momenten. Het begint al met 4 trompetisten die de opening doen van deze voorstelling… muzikale clowns, waar zie je die nog? Een begin met een belofte dat er nog meer van dat moois te verwachten is. En ja hoor, clown Patatje is zoiets moois. De clown die in België al helemaal publiekslieveling is voor circusbezoekers en televisiekijkers. Hij heeft in het verleden eens een België Got Talentshow opgevrolijkt en kwam er ver mee, zoiets blijft hangen. Hoe begin je dan met een trapezeact? Clown Patatje maakt er een heel spectakel van, want hij kan er natuurlijk net niet bij, aanloopje of niet, wankele ladder of niet… het publiek ligt al onder de tribune van het lachen voordat de act goed en wel is gestart. Wat een talentje is dat.

De echte wow factor

Een circus waar de clownsnummers allemaal prima zijn.. wat al een zeldzaamheid is. Waar ik zelf ook veel lol om heb is wanneer Patatje met zijn maatje Charlie achter de jongleeract staat, om te assisteren bij het nummer door spullen aan te geven. In plaats van gewoon stil te staan maken ze elkaar vrolijk met malle dansjes en trekken ze zo de aandacht weg van een mooi maar weer oersaai jongleernummer. Het zal best knap zijn, gooien met 8 ringen en veel keulen, maar mijn aandacht heeft het niet meer, ik vermaak me prima met die twee geboren clowns op de achtergrond. Wat mij betreft krijgt Clown Patatje en de bij Barones vertoonde clownerie de echte wow factor van mij.

Naschrift

Deze week had Marcel Bergema op Circusweb alle aandacht besteed aan het ondernemerschap van Kevin van Geet en daar een verslag over gemaakt. In zijn verslag niets over wat het circus te bieden had aan het Tilburgs publiek. Het was een lofzang over het ondernemerschap van Kevin van Geet. Een prima verhaal overigens. 

Enkele dagen laten bezocht ik het Tilburgs Winter Wondercircus, eigenlijk niet om te schrijven, maar ik kreeg toch de inspiratie, en richtte mijn gehele verhaal op wat er daadwerkelijk door de artiesten werd neergezet, een heel ander verhaal dus. Ondanks 3 verhalen over het Winter Wonder Circus kwam er kritiek op dit verhaal, omdat in dit verhaal Kevins kwaliteiten niet werden aangeprezen, wat al in 2 eerdere verhalen op Circusweb werd gezet.

Meer correspondenten nodig voor Circusweb

Het wordt tijd dat Circusweb nog meer correspondenten krijgt, die hun visie op circusprogramma’s en circusdirecteuren kunnen weergeven. In plaats van hun toetsenbordkunsten uit te voeren op Facebook. Voor komend jaar heeft Circusweb nog veel meer correspondenten nodig, om circusdirecties op te hemelen, om circusprogramma’s te verslaan en om commentaar te leveren op de prestaties van de artiesten. Dan kan ik het wat rustiger aan doen.