Gezien 22 augustus camping de Berckt Baarlo.

Bij aankomst op het Oostappen vakantiepark zie je het circus direct staan, de met geel en rood versierde witte tent is de bikvanger, daarvoor een leuk kassawagentje en afgemaakt met hekjes, een rode loper en gouden paaltjes met rode koorden. Het geheel ziet er aantrekkelijk uit, de caravans en staltent staan uit het zicht, achter de grote tent. Opvallend is de lange rij mensen die al voor de ingang staan te wachten. In de hoofdtent is een klein hoekje ingericht voor de verkoop van drank en versnaperingen, een keurige loge en een houten tribune met bankjes. De tent zit nagenoeg vol en de show kan beginnen. Clown Popeyito komt pakketjes afleveren en beland in de piste, daar vind hij een goochelstaf en tovert de mascotte, een tovenaar in de piste. Op band horen we de stem van Robert Ronday, die het publiek van harte welkom heet in de Magical World of Circus. Het Kostuum van de Tovenaar is vervaardigd door Dian vd Ven.

De honden van David Valentino

Het eerste echte nummer in de piste is van Dave de Ruiter, onder de naam David Valentino presenteert hij zijn vrolijke hondennummer. Blije hondjes die speels hun kunstjes doen, met veel liefde voor de dieren gebracht en dat weet het publiek te waarderen. Reprise clown Popeyito zien we meerdere keren terug in het programma, als goochelaar, muzikant, jongleur en komiek. Geen standaard repertoire en voor de eerste keer in Nederland. In de finale is aan het applaus te horen dat het publiek hem zeer waardeert.

De 18 jarige Bejamin Flame behoort tot een nieuwe generatie die laat zien dat een hoelahoep nummer zeker ook door een man uitgevoerd kan worden. Het is duidelijk dat deze artiest nog niet met alle overtuiging werkt en af en toe nog wat nerveus of vluchtig overkomt, maar dat geeft niks als je nog zo jong bent en voor het eerst in de piste staat, hij heeft genoeg techniek en tijd om aan de puntjes op de I te werken.

Scott the juggler

Maar liefst twee jongleernummers in de piste, maar zo verschillend dat het makkelijk kan, als eerste zien we de geroutineerde en perfecte act met voetballen van Helena Polach. Na de pauze zien we Scott ‘Bovenlander’ the juggler die met stuiterende jongleerballen en een charmante uitstraling ontelbare balletjes via een plankier en V vormig rekwisiet laat stuiteren alvorens ze op te vangen of in een kistje te laten verdwijnen. Scott is komende winter bij het kerstcircus Haarlem te zien.

Het tweede dierennummer zijn de paarden en pony van Latoya Donnert, die op vriendelijke en rustige wijze deze dieren voortbrengt en vooral haar dieren in het middelpunt stelt en niet alle aandacht naar zich zelf toe trekt. Haar vader Gabi Donnert, die ook voor de regie tekent, staat hierbij aan de piste rand.

De voorstelling wordt met korte teksten en met veel charme aan elkaar gepraat door de Nederlandse Kim van der Gouw. Zij is nog jong en staat voor de eerste keer als presentatrice in de piste, nog geen ervaren vakvrouw, maar alles in huis om daar naar toe te groeien.

Kim van der Gouw

Nicol Nicols, is een jonge maar uiterst ervaren artiest, als kind maakte hij al onderdeel uit van het ikariër nummer van zijn familie. Op 18 jarige leeftijd stond hij voor het eerst met zijn koorddans nummer in de piste dat hij inmiddels tot in de perfectie heeft uitgebouwd. De eigen stijl, de kostuums van Tycho Boeker en zeker ook zijn vrouw  die hem assisteert maken het nummer tot een compleet geheel. Hoogte punten zijn de salto voor en achterwaarts op de strakke draad, die worden beloond met een luid applaus van het publiek.

Zijn broer Michael Olivares, de jongste telg van de Nicols familie, zagen we ooit bij Circus Herman Renz als jongleur, inmiddels heeft hij samen met zijn vrouw Helena Polach een perfect luchtnummer gecreëerd. Beiden hebben hun lichamen tot in de perfectie getraind en samen laten ze de meest zware trucs zien aan strapaten en doeken. Romantisch , esthetisch, maar vooral indrukwekkend. Als hoogte punt hangt Helena in spagaat aan een voet in een lus terwijl Michael aan het andere been hangt en ze nog rond zweven ook.

Directeur van het circus Sandor Donnert zien we zelf niet in de piste, maar tijdens de voorstelling heeft hij een deel van de techniek in handen en houd alles nauwlettend in de gaten. Deze jonge ondernemer is nu on tour met zijn Magical world of circus, hij is mede producent van het circus of Torment, heeft een eigen kerstcircus in Duitsland, verhuurt zijn tent in Nederland bij een kerstcircus en is zelf technisch directeur bij het vernieuwde Groot Kerstcircus den Haag. Een jonge ondernemer met veel ambitie, oog voor detail en een perfectionist, dat zie je in alles terug.

Perfect geluid en prachtig licht geven elk nummer net dat beetje meer en maken de show tot een mooi geheel. De transformer die vlak voor de pauze verschijnt maakt het circus een vleugje modern. Het is zeker een van de meest professionele producties die deze zomer door ons land trekt. In November is het circus in Helmond te zien en het is een echte aanrader om het met eigen ogen te beleven, deze magische wereld van het circus.

Foto’s : Friedrich Klawiter van Circus-online.de, Jack Appon, Magical World of Circus e.a.