Gelukkig er verrijzen weer circustenten op Nederlandse bodem, het is natuurlijk wel met inachtneming van alle corona-voorschriften. Ook het MAGICAL WORLD OF CIRCUS, van de Hongaars/Engelse circusfamilie Donnert, is weer op Nederlandse bodem en voor het tweede jaar op een rij begonnen aan een tournee langs Nederlandse campings.

De vrolijke wit, rood, gele tweemaster stond vandaag opgebouwd bij; Camping Betuwe in Kessel. Het publiek wordt langs een buffettentje naar de drie ingangen geloodst, er staan geen tribunes maar alleen stoelen en dat maakt het mogelijk de indeling aan te passen aan het aantal bezoekers, de groepjes waarmee zij komen en om voldoende afstand te creëren. Het personeel dat placeert is uitermate vriendelijk, behulpzaam en kundig. Op deze manier passen er nu 200 bezoekers in een tent waar er normaal gesproken meer dan 500 inpassen. Maar het circus speelt en dat is even het voornaamste.

Gabi, Sandor en Latoya Donnert staan zelf dit seizoen niet in de piste, maar hebben de taken achter de schermen goed verdeeld,vriendelijke gedreven circusmensen die tot het laatste moment in onzekerheid hebben gezeten of ze nu wel of niet aan de tournee konden beginnen, maar gelukkig het mooie rode gordijn gaat voor een goed gevulde circustent open.

Het is Daniel Ligthart die de voorstelling als mr. Bill opent en gelijk Scott the Juggler aankondigt. Scott kennen we nog van de vorige tournee van dit circus en hij is het jongleren zeker nog niet verleerd, met uiteindelijk wel 8 stuiterende jongleerballen weet hij het publiek in de ban te houden, met veel charisma wordt er in een onnavolgbaar tempo gejongleerd. Het vuurwerk spat er letterlijk en figuurlijk vanaf. Ook als spreekstalmeester doet Scott het goed, hij praat keurig en duidelijk met een heel licht Amsterdams accent.

Dan komt mr. Bill weer in de piste die een cadeau ontvangt, het blijkt een wel heel lenige pop te zijn. Tot grote verbazing van het publiek blijkt aan het einde van de vele acrobatische capriolen, dat het geen pop is maar dat Kim de lenige dame uit het kostuum verschijnt.

Benjamin Flame is ook een van de artiesten die we kenen van vorig jaar, zijn Hoela Hoep nummer is sterk verbeterd, een beter kostuum, meer zelfvertrouwen en een bijzondere variatie aan trucs met grote en kleine hoepels.

Mr. Bill zien we tijdens de voorstelling een aantal keren terug in de piste, korte reprises, met vrolijke muziekjes en grappige ideeën maken dit tot een aangename verbinding van de nummers. Wat een leuke vondst is, dat kinderen die hem helpen worden beloond, met een grote of kleine lolly, als hij bij een volgende keer weer een lolly laat zien, kunnen de kinderen van enthousiasme bijna niet meer op hun stoel blijven zitten, totdat ze worden uitgekozen om mr. Bil te assisteren.

Uit de Oekraïne komt Kateryna die een nummer aan de Romeinse ringen laat zien, verschillende variaties, souplesse en kracht betoveren het publiek en haar schoonheid laat menig hart sneller kloppen. Met een wervelende nekspin besluit zij haar nummer.

Dan weer jong talent uit Nederland, Ezra Veldman werkt op onnavolgbare wijze met diabolo’s, eerst een, maar dan twee en drie tegelijk en uiteindelijk zelf met 4 diabolo’s. De Skills zijn onuitputtelijk en volgen elkaar in razend tempo op. Top is de trick waarbij drie diabolo’s met een hand draaiend gehouden worden, je moet het zien om te begrijpen.

Duo Kira is ook van Nederlandse bodem, wat is het fijn om te zien dat er zoveel Nederlands circus talent bestaat en dat Sandor Donnert er ook oog voor heeft, om al dit talent samen te brengen in deze voorstelling. Duo Kira brengt een hand op hand acrobatienummer van grote topklasse, deze dames zijn er klaar voor om in elke grote circusshow te werken.

En dan de man, die al in bijna elke grote circusshow heeft gewerkt; Alan Alegria, deze acrobaat op de Washington trapeze is niet voor niets het finalenummer van de show met een magisch evenwicht balanceert hij op de trapeze, zelfs zittend op een stoel.

Dan komen alle artiesten nog een keer in de piste aangekondigd door Mr.Bill nemen zij afscheid van het publiek. Na een uur show zonder pauze sta je weer buiten, en voor een camping show, van zo een hoog niveau is een uur prima. Het publiek verlaat tevreden de tent. En de medewerkers en artiesten beginnen dan gelijk aan de afbouw, want morgen gaat het artiestendoek al weer open op de volgende camping. Het circus reist nog t/m eind augustus door ons land, en wat daarna? dat weten we in deze rare tijden maar nooit… we gaan het zien.

De artiesten van het MAGICAL WORLD OF CIRCUS