7 september 2020

MAGIC CIRCUS CORONA PROTO COL

Op Circusweb stonden al twee recensies over de voorstelling PROTO van het Magic Circus. Het is overdreven om er een derde recensie aan toe te voegen, toch ging ik afgelopen weekend kijken bij het uitverkochte Magic Circus in Amsterdam. In de vorige recensies werd het corona protocol al benoemd, toch wil ik dit extra benadrukken en mijn complimenten geven aan Maurice Veldkamp en zijn Magic Team.

Een jaar gelden had nog niemand van het corona-virus gehoord, laat staan van een corona-protocol. En al helemaal niemand had bedacht dat er zoiets als een corona protocol voor de circusbranche zou bestaan. Helaas is het inmiddels de realiteit. Tijdens de “intelligente lockdown” heeft Circuspunt, waaronder de V.N.C.O. en voornamelijk de tentcircussen enorm hard gewerkt om een protocol te ontwikkelen voor de gehele branche. Het is een vereiste van de overheid dat zo een protocol per branche wordt ingediend. Er was wel enige haast bij, want zonder protocol konden de (camping) circussen niet op reis.

Voor het grootste deel van de circusbranche zijn de voorschriften in het algemeen van dien aard, dat het onmogelijk is om op reis te gaan of een kerst-circus productie te organiseren. Het risico is te groot en meestal is het simpelweg niet rendabel te maken. Of bijvoorbeeld onuitvoerbaar om artiesten uit andere landen naar Nederland te halen.

Het Magic circus heeft het aangedurfd om met corona-protocol op reis te gaan. Het circusterrein is afgebakend met hekken. Bij de ingang staat de geduldige portier met een doorzichtig gelaatsscherm, die de gasten vraagt per huishouden een formulier in te vullen. Alle regels staan keurig tweetalig gedrukt op spandoeken aan de hekken. Bij de ingang en in de tent staan voldoende desinfectie pompjes om de handen te reinigen en de tent wordt geventileerd met ventilatoren die buiten het circus staan opgesteld en zo dus frisse lucht de tent in blazen. Het publiek houd 1,5 meter afstand voor de ingang. Daar worden ze per huishouden door het goed geïnstrueerde Magic personeel, ook voorzien van een doorzichtig gelaatsscherm, naar hun plaats begeleid. Van achteren naar voren, steeds met 1,5 meter tussen de gezinnen. Het kost allemaal iets meer tijd, waardoor de voorstelling iets later begint, maar daarvoor heeft iedereen dan ook begrip. Het publiek wordt verzocht om te blijven zitten en dus niet te lopen tijdens de voorstelling. Er is geen toilet, dus daar hoeft ook niemand naar toe. Na afloop wordt het publiek per groepje van voor naar achter weer naar buiten begeleid, directeur Maurice Veldkamp zorgt er zelf voor dat dit geordend en volgens het protocol verloopt. Met name omdat alles duidelijk wordt gecommuniceerd houd het publiek zich keurig aan deze nieuwe circus regels. Als het publiek buiten is worden alle stoelen etc. met een sproeier ontsmet. Bij het Magic circus is het protocol niet alleen theorie maar ook praktijk.