Uncategorized
11 februari 2017

Jubileumfeest: 15 jaar samenwerking met Magic Circus

Gera de Leeuw werd precies 15 jaar geleden door Maurice Veldkamp van het Magic Circus gevraagd om de pr te gaan doen. Een hele mooie handreiking voor een journaliste met een nog niet herstelde burn-out, die op haar 49ste nergens meer aan de slag kwam. En een heel mooi begin van een lange en avontuurlijke samenwerking. Nu al weer 15 jaar dus! Een terugblik.

Eerlijk gezegd dacht ik indertijd dat het Magic Circus het enige Nederlandse circus in Nederland was. Ik had me er eigenlijk nooit zo goed in verdiept hoe de circuswereld in elkaar zat. Dat is nu wel anders…

Strak mantelpakje

Al snel bleek dat er meer circussen waren, zoals Circus Althoff. Die vormde even een probleem toen de gemeente Den Haag 3 weken voor de komst van het Magic Circus ook aan Althoff een vergunning had verstrekt. Ondernemersrisico noemt een gemeente zoiets. Ik werd in strak mantelpakje en hoge hakjes gestuurd naar een supermarkt aangrenzend aan het circusterrein. Daar sleepte ik binnen een kwartier een mooie uitkoop binnen. Het winkelend publiek kon 5 weken sparen voor een supermarktactie waarmee vrijkaartjes te verdienen vielen. Het spreekt vanzelf dat Circus Althoff niet echt een succesvolle tourneeplaats beleefde. Het Magic Circus was wel happy, want naast de uitkopen waren er nog genoeg belangstellenden die gewoon een ticket kochten voor de voorstelling. Het was mijn eerste succesvolle actie in deze functie.

Soepborden
Afbeeldingsresultaat voor soepbordDe tweede anekdote: was een actie om afgedankt serviesgoed, soepborden en dinerborden in te zamelen voor het hilarische bordennummer van de clowns Jofri en Davy. Daarbij sneuvelden veel borden. De borden kregen zogenaamd een hoofdrol in de show. Dat leverde aan de kassa 1 gulden korting op per kaartje (ipv een bonnenactie). De borden vielen niet aan te slepen. Niet om die korting, de mensen wilden hun eigen bord zien sneuvelen in de voorstelling. Ik geloof dat het Magic Circus ergens nog een garagebox heeft tot aan het plafond toe is opgestapeld met oud serviesgoed. En zo zou ik nog wel 6 pagina’s door kunnen gaan met anekdotes.

Evenementenbedrijf

Aan het eind van het seizoen tijdens een brainstormsessie liet ik het weten dat ik het zonde vond: de hele dag een lege circustent, terwijl er maar 100 minuten voorstelling was. Van Maurice mocht ik mijn creativiteit uitleven als opvuller voor de lege tenturen. Supersnel was De Leeuw Circusevents een feit. Indertijd met hulp van Sophia Teuteberg van Circusschool Royal uit Dordrecht en haar circusmaterialen. Er werden heel wat leuke evenementen neergezet. Vrijgezellenparty’s, schoolworkshops, familiereünies. Wat we boden was in die tijd redelijk uniek.

Circusweb

In november 2003 zocht ik op internet naar meer informatie over circussen en toen kwam ik de website Circusweb tegen. Indertijd was dit een agenda waar je toerinformatie op kon vinden van de in Nederland reizende circussen, en omschrijving van de programma’s. Op deze website een mededeling dat wegens gebrek aan tijd deze website zou stoppen per 1 januari 2004. Mijn journalistiek bloed begon weer te stromen en binnen een dag stond de website op mijn naam. Naast bijhouden van de agenda wilde ik wat meer informatie over circussen leveren. Mijn toenmalige partner Sjaak van den Heuvel hielp met de techniek. Daar maakte ik meteen een zootje van… Hij zorgde dat mijn berichten allemaal netjes op de website terecht kwamen. (frontpage). Dat heeft hij overigens gedaan tot een jaar of vier terug. Daarna werd de website overgezet op een moderner systeem en ben ik zelf volledig de redactie gaan voeren. Sjaak beheert nog steeds het forum, dat al die tijd nog was gekoppeld aan Circusweb. Het forum draait nu nog steeds onder www.circuswereld.nl Komend jaar vier ik dus het 15 jarig jubileum van het in eigendom hebben van de website Circusweb.

Van circuslessen naar Alzheimer in Beweging

alzheimerinbewegingNaast de promotie voor het Magic Circus, het beheren van Circusweb en het runnen van een Circusevenementenbureau leerde ik langzamerhand alle circustechnieken kennen. Dankzij Circomundo volgde ik een opleiding om echt circuslessen te kunnen geven. Dat was een waardevolle opleiding waarna ik zelfstandig aan de slag kon als circusdocent. Toen kwam ik ook in aanraking met circuslessen voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Zij hadden echt baat bij het werken met circusmaterialen. Vervolgens heb ik jarenlang getraind met Alzheimerpatiënten en dementerenden. zie www.alzheimerinbeweging.nl Deze ervaring heeft geleid tot het schrijven van een boek met leuke instructies hoe je samen met deze patiënten kunt bewegen om de ziekte te vertragen.

15 jaar Magic Circus en Gera 

Ik ben een druk bezet mens, zowel privé als zakelijk. De laatste jaren ben ik gaan oppassen op twee heerlijke kleinkinderen. Iemand moet ze circusminded maken, en dat gaat lukken. Over 15 jaar heb ik opvolgers! De ene is clown, de ander acrobaat, klinkt bekend. (2 en 3 jr). Dus op mijn 80ste is het zover.
Daarnaast ben ik een beetje mantelzorger voor mijn ouders(90). En ik werk nog steeds met mijn tekstbureau (o.a. voor Saamuitgeverij) en evenementenbureau (o.a. Circus Movimento). En in mijn “vrije tijd” besteed ik zo’n 30 uur per week om Circusweb up to date te houden. Het laatste jaar heeft Piet-Hein Out met veel succes de promotie van het Magic Circus overgenomen. Natuurlijk blijven de warme banden en het brainstormen met het Magic Circus.
Te Koop
Onlangs heb ik het Magic Circus gestrikt voor een abonnement op de circusweb agenda. Ik wil bewijzen dat de website veel bezoekers trekt. De teller op de voorpagina telt de mensen die rechtstreeks op www.circusweb.nl klikken. Bezoekers die komen via twitter of facebook worden niet meegeteld. De bezoekcijfers zijn te zien op de berichten zelf, onderaan rechts op de foto’s. De teller voor beide berichten over Te Koop hebben bij elkaar (hackproblemen even niet meegerekend) zo’n 1500 lezers getrokken. Voor mij, en adverteerders het bewijs dat adverteren en stunten op Circusweb veel belangstelling trekt. En Maurice gunde me weer een eerste kans en een primeur! Bedankt heerlijke vriend van me!

Bedankt!

Maurice, onwijs bedankt dat je 15 jaar geleden na mijn relaas over mijn ziekte zei: “weet je hoe waardevol je zou zijn voor mijn bedrijf!” Onvergetelijke woorden! Iemand die zich waardeloos voelt, weggegooid door de maatschappij, afgeschreven, zoiets ontroert na al die tijd nog! En Jofri, onwijs bedankt voor al je support, je adviezen, je geduld, je humor, je bent een perfecte coach die een ander in zijn waarde laat, die mensen kan regisseren, kan begeleiden, respect!
Zo, na 15 jaar mag zo’n verhaal wel eens. Het is toch weekend toch?