Wie met circuskunsten werkt ziet een hele andere kant van circus. Hans Rutjes kan wel een halve dag vullen met het praten over de wonderlijke effecten van spelen met circusmaterialen en beoefenen van circuskunsten. Hans is een van de drijvende krachten achter de Enschedese Circusschool Tijdgeest, die na jaren op een laag pitje weer helemaal actief is.
“Het belangrijkste is wat circuskunsten eigenlijk met je doen. Je leert samenwerken, jezelf presenteren, je krijgt er een mooi portie zelfvertrouwen van en je wordt bijdehand, letterlijk en figuurlijk. Maar ook het sociale aspect is belangrijk. Een circusshow doe je nooit alleen dus je moet samenwerken om met andere mensen een lopende show in elkaar te zetten. Circus is een stukje gereedschap om met jeugd, jongeren oudere mensen te werken aan wat nodig is, een leukere maatschappij”, weet Rutjes uit ervaring.
Met een beperking
Rutjes raakt niet uitgepraat over de voordelen: “In de huidige cultuur leeft bijna iedereen met zijn mobieltje in de hand langs elkaar heen. Het voordeel van circus is: Je doet het met je handen, voeten, benen, hele lijf. Ook je kan met alle soorten mensen circus doen. Verstandelijk beperkt, lichamelijk beperkt, dan merk je dat juist die categorie een ontzettend groot doorzettingsvermogen heeft. Ze willen niets liever dan zichzelf bewijzen en meer kunnen dan alleen maar bekeken worden. Mensen met en zonder een beperking voelen zich maatschappelijk geaccepteerd als ze wat kunnen, je kunt je er heel mooi mee ontwikkelen”.
Resultaten boeken
Circus Tijdgeest bestaat sinds 1988, een tijdje is het stil geweest met de activiteiten van het circus. Sinds twee jaar beschikken ze over een vaste locatie en dat biedt een aantal voordelen. Rutjes: “We worden nu herkenbaar in Enschede. Tot nu toe werden er wel workshops gegeven maar kinderen konden niet verder bouwen aan kunstjes en dat kan nu wel. De leerlingen bereiken hierdoor een hoger niveau”.
Met de aangeschafte circustent worden af en toe voorstellingen en workshops gegeven, maar Rutjes is nog niet helemaal tevreden. “We doen nu eigenlijk te weinig voorstellingen in de eigen circustent. In mei en herfstvakantie en we hebben een circus-doe-mee project, dan plannen we ook een aantal shows, daarmee boeken we de beste resultaten. Daarmee zet je de puntjes op de i “. De positieve stress die de aanwezigheid van publiek met zich meebrengt maakt dat mensen boven zichzelf uitstijgen. Dat is de enige reden dat ik circus doe: om mensen de mogelijkheid te geven om zichzelf op een positieve manier te ontdekken en te verbeteren”.
Enschede heeft zoiets nodig
Het aantal deelnemers bij Circus Tijdgeest is groeiende en Rutjes zit vol ambitieuze plannen. “We gaan voor een eigen gebouw en ik wil dat binnen nu en twee jaar gerealiseerd hebben. Op de huidige locatie kunnen we twee middagjes in de week circus doen en dat is gewoon te weinig. Een stad als Enschede heeft gewoon zoiets nodig. In het 32-jarige bestaan van het jeugdcircus zijn wel incidentele projecten georganiseerd en alles is zelf verdiend bijna zonder bijdragen van buiten af. De tent en het materiaal is met bloed zweet en tranen bij elkaar gesprokkeld. Nu voor het eerst wordt subsidie aangevraagd bij de gemeente. Om nu de huur te kunnen betalen moeten externe circusworkshops worden georganiseerd, dus het zou wel wat makkelijker worden als die financiële steun er komt. Dan is het ook mogelijk om mensen aan te trekken die speciale vaardigheden laten zien. Probeer maar eens prodeo zo iemand te vinden”.
Tijdgeest krijgt van Kerstcircus Enschede de kans om de kunsten in een echte circuspiste aan een wat breder publiek te laten zien. Dat gebeurt in de einlass van de shows van 3 januari. Voor het publiek misschien leuk om wat eerder te komen om deze talentjes te zien optreden. Voorafgaand aan beide shows van 11.00 en 15:00 uur zullen zij een optreden verzorgen. Meer informatie over het circusprogramma vind je hier