23 april 2020

Jeroen Krabbé bezoekt Cirque d’Hiver

Jeroen Krabbé reist in de vierde reeks van ‘Krabbé zoekt’ in de voetsporen van de kunstenaar Marc Chagall, die zijn hele leven op de vlucht is geweest. Chagalls leven is een aangrijpende, spannende reis door de moderne wereldgeschiedenis en langs vele prachtige en bijzondere locaties waar hij woonde en werkte. Jeroen reist naar Vitebsk, Moskou, Petersburg, Parijs, Berlijn, New York, Zuid-Frankrijk en Jeruzalem om het levensverhaal te vertellen van een kunstenaar wiens werk én leven zeer kleurrijk waren.

In Aflevering 6 bezoekt Jeroen Krabbé het oude beroemde circus ‘Cirque d’Hiver’

Jeroen bezoekt in Parijs onder andere het oude beroemde circus ‘Cirque d’Hiver’, waar Chagall zijn grootste succes en misschien wel gelukkigste periode beleeft. Net als andere Franse kunstenaars als Degas, Renoir, Picasso, Toulouse-Lautrec en Seurat, schildert Chagall daar op uitnodiging van Vollard het circus. En het bleef niet bij een enkele serie, want je ziet de invloed van het circus ook terugkomen in zijn latere werken. Vollard zag dat het circus goed bij Chagall pastte.

Marc Chagall

Marc Chagall, was een Frans kunstschilder van Joods-Wit-Russische afkomst. Geboren in wit Rusland in het plaatsje Vitebsk op 7 juli 1887 en hij overleed in Frankrijk in Saint-Paul-de-Vence op 28 maart 1985.

Bronnen: Avro-Tros, Wikipedia, Cirque d’Hiver

Bekijk de uitzending van 21 april hier

Het item over Cirque d’Hiver duurt van minuut 33.10 – t/m 39.00

Marc Chagall liet zich inspireren bij het Cirque d’Hiver

Marc Chagall liet zich inspireren bij het Cirque d’Hiver