Interviews
19 januari 2024

In gesprek met de jongste circusdirecteur van Europa: Kevin van Geet

Interview

Vanaf 25 januari verwelkomt Kevin van Geet bezoekers bij het ‘Tilburgs Wintercircus’, op evenemententerrein in Tilburg. Hij is de jongste circusdirecteur van Europa.

Kevin organiseert al enkele jaren het ‘Kerstcircus Etten-Leur’, in goede samenwerking met lokale organisaties, zoals de Lions club. De Lions nodigen al verschillende jaren op rij vluchtelingen, ouderen, mensen met een beperking en cliënten van de voedselbank uit voor een bezoek aan de wereld van zand en zaagsel. Circusweb sprak met Kevin over de aantrekkingskracht van het circus, samenwerking met gemeenten en Tilburg als locatie.

Hoe en wanneer ben je bij het circus terecht gekomen?

“Deze passie voor het circus zit bij mij in de familie. Mijn opa (Peter Verberk, 1942) kwam als automonteur in het circus terecht en begon in 1989 met Harlekino. Ik ben zelf niet in het circus opgegroeid, maar heb er tijdens mijn hbo-opleiding toch voor gekozen. Mijn achtergrond en opleiding – hbo Tuin- en Landschapsmanagement – vormen een basis om ook in deze tijd succesvol te ondernemen in een moeilijke branche met veel tegenwind.

Sinds negen jaar produceer ik zelf voorstellingen en heb daarvoor de nodige bijbaantjes gehad bij het circus van mijn opa. En dat van de familie Zinnecker, van wie ik nog steeds materiaal huur voor mijn winterproducties. Inmiddels woon ik het hele jaar door in een huis op wielen”.

Wat is voor jou de aantrekkingskracht van het circusleven?

“De afwisseling! Elke week of maand op een andere plaats. Dit betekent dat je veel mensen leert kennen en het jaar rond bezig bent met het vermaken van anderen. En ik kan in het circus veel creativiteit kwijt”.

Wat is er aan het circus veranderd sinds jij er begonnen bent?

“In ieder geval het verdwijnen van de ‘wilde dieren’. In mijn eerste jaar kerstcircus traden er nog tijgers op en nu krijg je soms al – onterecht weliswaar – kritiek op enkele hondjes die met veel plezier optreden. Daarnaast creëert het groter wordende pakket aan wetten, regels en duurzaamheidseisen soms het gevoel dat je bij een ambtelijke organisatie werkt in plaats van bij een circus”.

Is de samenwerking met overheden altijd complex?

“Laatst had ik enkele positieve ervaringen, waarbij een ambtenaar van de gemeente in het weekend nog even een stroomaansluiting regelt. Of parkeerverbod handhaaft op het evenemententerrein. Het valt of staat vaak ook met de manier waarop je hier zelf mee om gaat. Ik handel op een eerlijke en positieve manier en dat levert vaak goodwill op”.

En in Tilburg, waar een andere circusorganisatie eerder geen speelvergunning kreeg?

“De partij die tot zeven jaar geleden kerstcircus organiseerde is in conflict met de gemeente gekomen. Mijn initiatief staat geheel los van dat toenmalige kerstcircus. Ik wil laten zien dat je circus kan organiseren op een goede manier. Met een mooi programma en met solide afspraken met de gemeente en leveranciers. Afspraken die ook waargemaakt worden”.

Waarom spreekt het circus het grote publiek aan?

“De grote afwisseling van acts in de shows maakt dat het circus voor alle leeftijden interessant is. Het publiek kan zich verplaatsen in de huid van artiesten die vier meter voor hen optreden en zich daarmee voorstellen hoe ingewikkeld hun discipline is. De bewondering die moeilijke acts oproepen is tijdloos”.

Waar ben je het met trots op in jouw circusloopbaan?

“Dat ik bewezen heb en nog steeds wil bewijzen, dat het circus in traditionele vorm bestaansrecht heeft. Mijn producties groeien ieder jaar in omvang, artistiek budget en bezoekersaantallen. Ik ben op 21-jarige leeftijd begonnen met een eigen onderneming in een van de moeilijkste branches die er zijn”.

Wat is het meest avontuurlijke of ongewone dat je hebt meegemaakt in het circus of op tournee?

“Verrast worden door hevige windstoten midden in de nacht, en er vervolgens met een handjevol artiesten er echt even alleen voor staan om de tent overeind te houden. Gelukkig is het met een sisser afgelopen en hebben we de tent kunnen redden”.

Waarom heb je Tilburg uitgekozen als locatie voor jouw wintercircus?

“Tilburg kent als evenementenstad een rijke circus- en kermishistorie. Ik ben de gemeente Tilburg ontzettend dankbaar voor de kans die ze mij hebben gegeven en dat ik nog steeds jaarlijks op het Laar mag terugkeren. We hebben nu een echte traditie opgebouwd en zelf kom ik uit de buurt dus ben blij dat ik mijn grootste producties gewoon in Tilburg kan organiseren. De Tilburgse sfeer, de Brabantse gezelligheid en het enthousiasme van het publiek passen goed bij mijn visie op circus maken”.

Het Tilburgs Wintercircus is te zien van 25 januari tot 4 februari. Meer informatie is te vinden op deze website.