Circus Maximum begon in het voorjaar van 2019 de eerste  tournee in Nederland. Nieuw Nederlands kwaliteitscircus stond er op de posters geschreven, inmiddels vervangen door de tekst Met artistieke sensaties van internationale allure. Maar het programma heeft niks aan kwaliteit ingeboet, in tegendeel zelfs, we werden getrakteerd op een verrassend goede afwisselden show.

Na de zomerpauze is het programma grotendeels veranderd ten opzichte van het programma dat voor de zomerpauze werd geboden. Tijd om te gaan kijken dus, het circus staat opgebouwd in Ede bij boerderij Hoekelum, recht tegenover het voormalig circus terrein. Om te zorgen dat je de inrit niet voorbij rijd, heeft het circus een grote opvallende trailer aan de overkant van de weg geparkeerd met een groot bord waarop staat geschreven; Circus ingang met een grote pijl naar de ingang.

De ingang is niet te missen.

De geel blauwe circusstad staat keurig opgebouwd, alles keurig geplaceerd en schoon en goed onderhouden. Veel lampjes geven het geheel de juiste sfeer. De sympathieke gastheer Kevin van Geet is niet alleen spreekstalmeester, we zien hem eerst in de kassa, dan bij de ontvangst, in de piste, in het buffet en uiteindelijk staat hij bij de uitgang en bedankt het publiek voor de komst, voor het publiek is Kevin de verpersoonlijking van de directeur van het circus “de jongste van Europa” en dat laatste doet het dan weer goed bij de pers.

Een inmiddels bekend gezicht bij Maximum is clown Marco Mariani, aan hem de eer om het programma te openen en het publiek op te warmen. Met een uitstekende mimiek, verschillende disciplines , een boxentree met 6 mannen uit het publiek (die gewillig meedoen), een hondje in olifant kostuum en op de klarinet zien we hem verschillende keren terug in het programma. Het publiek draagt hem op handen en dat is niet voor niks, het ziet er allemaal fris uit en hier wordt niet routineus een programma afgedraaid. Samen met zijn vrouw Stefania Gottani nemen zij een groot deel van het programma voor hun rekening. Stefanie zien we met een goed antipode nummer en in de lucht aan een ring, technisch goed maar ook haar charmante uitstraling maken dit fijne nummers om naar te kijken.

Duo Costache

Het Roemeense Duo Costache is nieuw bij Maximum en presenteert twee nummers, voor de pauze zien we een goede perche act aan verschillende perches gepresenteerd. Een sterk nummer met veel overgave gebracht, bij de slottrick heeft de onderman een perche op zijn hoofd, bovenaan een cirkel met daarin een fiets, de vrouw van het duo zit op de fiets en draait rond in het donker, de fiets licht op in verschillende kleuren led. Als finale nummer zien we ze nog een keer terug met een heel bijzonder nummer, wat zich lastig laat beschrijven. Beiden artiesten hebben een mondstuk in hun mond en functioneren afwisselend als onderman/vrouw. Aan een trapeze gaan ze de lucht in hebben elkaar uitsluitend vast aan het mondstuk en zien nog kans pirouettes te draaien, te jongleren en te hoela hoepen. Dit is verrassend goed en bijzonder, zoiets heb ik nog niet eerder gezien in het circus en ook niet op internet.

Duo Costache

Ladislav Kaiser is ook nieuw bij Maximum, voor de pauze werkt hij samen met zijn vrouw als westernact, Ladislav heeft nou niet bepaald het figuur van een adonis, dat weet hij zelf ook, maar met een grote dosis humor en zelfspot laat deze prettig gestoorde artiest zien dat hij het zwepen slaan en messenwerpen beheerst en het geheel tot een amusante act maakt. Na de pauze werkt hij solo op de hoge draad, het is verbazingwekkend wat hij met dit figuur nog voor een kunsten vertoond, door zijn charisma heeft hij het publiek op zijn hand. Het is spektakel op grote hoogte.

Neyenne Frank

Neyene Frank zien we als slangenmeisje, maar het woord slangenmeisje dekt de lading niet, want ze is veel beter dan dat. Lenigheid, kracht souplesse en een charmante uitstraling maken dit tot een topnummer, zoals je dat meestal alleen van chinezen ziet. Samen met haar man Adrian Donnert presenteren ze een Pas de Deux gereden op twee mooi grote paarden. Moeilijke tricks perfect uitgevoerd, het publiek kijkt ademloos toe. Iets wat het gemiddelde publiek waarschijnlijk niet ziet vond ik het meest bijzondere aan dit nummer, de twee paarden lopen hun rondjes zonder dat er iemand in de piste staat om de paarden het juiste tempo aan te geven, geheel als vanzelf lopen deze dieren hun rondes.

Duo Donnert

De paarden van de familie Zinnecker zijn verkocht, we zien Roman Zinnecker nog wel met de prachtige vrijheidsdressuur van de kamelen in de piste, nog wel want de kamelen vertrekken binnenkort naar Parijs om daar in het Cirque D’Hiver van de familie Bouglione op te treden, daar worden ze gepresenteerd door Regina Bouglione. Het honden nummer van  Miss Nadja Scholl is niet alleen een vrolijke boel, de honden laten een groot aantal aan goed uitgevoerde trucs zien. Nadja houd de beestenboel schijnbaar moeiteloos in bedwang. De laatste twee genoemde dierennummers zijn op dit moment nog de enige artistieke inbreng van de familie Zinnecker, die achter de schermen meer doen en belangrijker zijn dan dat het publiek zich realiseert.

Goed licht, muziek op het juiste volume en alle eerder genoemde artiesten, maken samen een heerlijke avond circus, waar groot en klein van hebben genoten. Binnenkort nog te zien in Uden en Kerkrade, maar dan in een nieuw tent.

 

Roman Zinnecker

Foto’s: Jan Plug & Michael Babich

TicketmasterBol.com AlgemeenBol.com Algemeen