Hoofdfoto: Kevinski in het duurste kostuum van de show, weet Tony Wilson te vertellen

Tekst: Gera de Leeuw – Foto’s: Marcel Bergema en Gera de Leeuw

In het Griftpark in Utrecht staan de twee stralend witte tenten met rode puntjes van Alberto Althoff opgebouwd en eenmaal binnen na grondige coronacontrole ziet het er allemaal supergezellig uit. Leuke zitjes, diverse verkooptentjes met lekkernijen, de barbecuegeuren stijgen je tegemoet, Kevinski animeert de bezoekers voorafgaand aan de show, hier wordt een feestje gevierd.

De Circustent in het Griftpark – Foto Marcel Bergema

In de ruime foyertent eveneens gezelligheid met in het midden een prachtige bar met nostalgische circuselementen. Op de diverse verkoopwebsites die Hans Klok and Friends aanprijzen worden de friends min of meer niet beschreven, wat naar mijn mening echt een misser is. Hiermee maken we het een beetje goed.

Kevinski animeert de bezoekers voorafgaand aan de show – Foto MB

Wat bij mij vooral overheerst is de verbazing. Mijn bezoeken aan de shows van Hans dateren al vanaf Duinrell, waar ik toen al een indruk kreeg dat deze jongen iets groots kon worden. Natuurlijk ben ik superbenieuwd of hij nog zo snel en lenig is, tenslotte is hij nu heel wat jaartjes ouder en de coronakilo’s zijn er ook moeilijk af te krijgen. Ik ben verbaasd dat hij nog steeds net zo snel is, ondanks dat de temperatuur in de tent behoorlijk toeneemt, en dan zitten wij in het publiek nog stil. Voor Hans moet dat toch een extra uitdaging zijn. In één woord: geweldig! Wat een prestatie levert Klok, zijn show heeft nog niets aan glans verloren.

Geweldige show

Pavel Bertini presenteert zijn wereldrecord op de fiets – Foto Gera de Leeuw

Kevinski start de show met een droom, die op een groot doek wordt gepresenteerd, hij wil ook een beroemde illusionist worden en dat blijkt een rode draad in het programma. Er wordt een paar keer gewerkt met levensgrote videobeelden op het gordijn voor de artiesteningang. Daarna is het de beurt aan Hans Klok die niet alleen in razend tempo zijn illusies presenteert met drie fantastische dames, maar ook op een relaxte manier zijn rol als spreekstalmeester vervult alsof hij persoonlijk met iedere bezoeker spreekt. Wat een fantastische presentator ook, als hij te oud wordt voor illusies weet ik wel waar hij terecht kan.

Lange rij voor de ingang – foto: MB

Pavel Bertini presenteert zijn wereldrecord op de fiets, ga zelf maar kijken, het levert in ieder geval een daverend applaus op. Ook Michael Betrian imponeert met zijn vlotte diabolo act, het publiek is er stil van. Voor de twee trapezeartiesten met de naam Thousand Eyes is het een extra uitdaging. Terwijl het publiek op de tribunes met hun toegangskaarten zichzelf wat verkoeling bezorgen, moet het daar boven in de nog een stuk warmer zijn. Als dat maar goed gaat. Ze brengen een romantische act waarbij het vangen elke keer goed gaat, tot op het laatst. Glipt ze nu uit zijn zweethanden, of hoort het zo. Ze maakt een zachte landing op het dikke kussen, maakt zonder aarzelen een koprol en ook haar partner geeft er een mooie draai aan. Duo Lugo brengt een prachtige lichtshow met lasers en mooie verlichtte pakken, een finale waardig, maar Hans Klok is nog lang niet klaar met imponeren. En dan is het tijd voor de onverschrokken Dioros, die in een globe met drie motors langs elkaar heen razen. Het wordt al spannend als er een vierde bij komt, en als een vijfde dan nog rond de globe rijdt en er ook bij komt vraag ik me af of ze gek zijn geworden, het heet niet voor niets Globe of Death. Het levert een eerste staande ovatie op (en buikpijn).

Een staande ovatie voor Hans Klok and Friends

Na de finale met een schitterende choreografie en gelegenheid om foto’s te maken van Tableau de la Troupe, volgt een tweede staande ovatie. Wat een uitstekende selectie van artiesten, wereldniveau op zijn minst, met Kevinski als zeer verrassend element.

Foto MB
Foto MB

Daarna een gezellig samenzijn in de foyertent om de overgeslagen pauze te compenseren. De aanwezige circusvrienden prijzen de gelegenheid dat men elkaar weer eens te spreken krijgt. Is dit nu circus of theater? De scheidslijn wordt steeds dunner. Wat mij betreft was dit het beste van twee werelden en een gelegenheid voor alle circusvrienden om maar gauw naar Utrecht te komen om deze show met voorlopig 20 geplande voorstellingen in Utrecht te komen bekijken. Qua openbaar vervoer en parkeergelegenheid in de directe omgeving zit je hier prima.

Restauratie vervaardigd door: the Decoration Factory – Foto Gera de Leeuw
Rogier Schol met de Woody BBQ van Maximum Evenementen. Foto: Gera de Leeuw
De publiekstrekker is Hans Klok- Foto: MB
Foto: MB