VLAARDINGEN – Na afloop van de première van het Renz International Kerstcircus Vlaardingen op zaterdag 23 december staat de champagne klaar. Daarmee kan de familie Renz met al haar artiesten toasten op een prachtige en succesvolle première avond van het allereerste Kerstcircus in Vlaardingen. De verwarmde en sfeervol ingerichte circustent van de familie Renz – die plaats biedt aan een paar honderd gasten – is op de premièreavond in het Vlaardingse Oranjepark vrijwel geheel gevuld.

tekst en foto’s Vincent Wols

De duisternis is al ingetreden als de honderden bezoekers in spanning, zaterdagavond de verlichte façade ingang van het Kerstcircus Vlaardingen betreden, waar de kerstman een ieder van harte welkom heet en de kinderen met hem op de foto kunnen. Velen hebben al eerder die dag entreekaartjes gekocht of opgehaald aan de circuskassa, die vrijwel dagelijks geopend is tussen 11.00 en 12.00 uur en een uur voorafgaand aan de voorstelling.

Spreekstalmeester, Metin Vullings met zijn warme donkere stem opent het circusprogramma met een sfeervol lied, gevolgd door de komst van de kerstman met een door een prachtig paard voortgetrokken arreslee! En ook Disney’s Frozenfiguur Olaf, komt de circusbezoekers verwelkomen. Prinses Elsa presenteert een dressuur met een schitterend witte schimmel. Gevolgd door de komische vechtkunsten van de Hongaarse clown Yotzo, die daarmee menig schaterlach wist te ontlokken. Miss Kathy laat zien hoe goed ook de circusdames kunnen jongleren… En dan zal ook het publiek in actie moeten komen, uitgedaagd door clown Yotzo die de circusbezoeker vraagt om hem te helpen bij zijn act… Georgina met haar zwevende hoepel trekt de aandacht van de bezoekers naar de circuskoepel voor haar acrobatische kunsten hoog in de lucht… Eenmaal weer met beide voeten op de grond, maakt zij weer plaats voor Clown Yotzo met een potje golf: ontspanning of een hondenleven? Dat is in het Kerstcircus maar de vraag… Als ware een prinses betreedt dan – gezeten op een prachtige kameel – Georgina de circuspiste om vervolgens de aandacht van de circusbezoeker mee te nemen naar de nok van het circus, waar zij met circusdoeken een zwiert en zwaait. Kort voor de pauze – als afsluiter van het eerste deel van het circusprogramma – de kamelendressuur door Franz Renz junior.

 

no images were found

Tijdens de pauze in het circusprogramma, is ook voor de kinderen genoeg te doen… Want welk kind of welke volwassene droomt er niet ooit stiekem van om een rit op een pony door een echte circuspiste te maken, of op de foto te gaan met een echte kameel? Tegen enige betaling kan dat bij het Kerstcircus Vlaardingen allemaal en heb je een bijzondere belevenis. 

Na de pauze wordt door de rekwisiteurs het slappe koord opgezet. Grote bewondering voor de prachtige Miss Jenny, afkomstig uit Hongarije, die op het slappe koord prima de balans weet te houden, maar ook te jongleren. Waarna spreekstalmeester Metin Vullings het kerstlied ‘Felice Navidad’ ten gehore bracht. Dan de beurt aan Franz Renz junior met de dressuur van twee prachtige donkere paarden. En terwijl clown Yotzo een lied wil zingen, zorgt de schoonmaakster voor pijnlijke momenten voor clown Yotzo, tot hilariteit van het publiek. Soepele heupen zijn nodig voor de hoepelact van Miss Georgina. Bernardo Renz houdt daarna de ballen en knotsen in de lucht met zijn jongleerkunsten.
De allerjongste telg in de familie Renz, valt de beurt om een ponyact aan het publiek te presenteren. Het duo Endless Love is de laatste act met luchtacrobatiek met een romantische tint. Onder de warme stem van Metin Vullings, komt het circusprogramma met de grande finale. In de foyertent kunnen de bezoekers onder het genot van een vers geschonken glas champagne nog één keer alle circusartiesten van dichtbij bewonderen of met ze op de foto. 

Het Kerstcircus Vlaardingen biedt een ruim 2 uur durend circusprogramma, boeiend voor jong en oud. Een live circusorkest ontbreekt, de circustent is prima verwarmd en de tribunes zijn voorzien van kuipstoeltjes met een rugleuning. Het tentencomplex is voorzien van een restauratiewagen, waar zowel voor als na het circusprogramma limonade en versnaperingen te verkrijgen zijn. De acts zijn boeiend om naar te kijken. 

Nog tot 07 januari geeft het Kerstcircus Vlaardingen voorstellingen in het tentencomplex aan het Oranjepark in Vlaardingen (ingang Julianalaan). De circuskassa van Circus Renz International is dagelijks geopend tussen 11.00 en 12.00 uur, en een uur voor aanvang van de circusvoorstelling. Pinnen is helaas niet mogelijk. Meer informatie over de speeldagen en –tijden vindt u op: http://www.circusrenzinternational.nl/Tournee/