De redactie van Circusweb ging aan de hand van een foto van circus Briantelli op onderzoek uit en ontdekte niet alleen informatie over dat, uit ‘s-Hertogenbosch afkomstige circus, maar ontdekte ook een grote schat aan informatie over de geschiedenis van het circus in ‘s-Hertogenbosch sinds 1800

Belang van de geschiedenis van het circus

In het Artikel “de verborgen circuswereld” door auteur; Thamar Karst konden wij het belang van de circus geschiedenis lezen :

‘Circus leent zich voor onderzoek vanuit meerdere invalshoeken, zoals politiek, economisch, sociaal of historisch. Het is een culturele uiting die heel ver terug in de tijd gaat. Door dit materiaal te bestuderen kunnen we inzicht krijgen over de maatschappelijke trends uit die tijd. Daarbij was circus in eerste instantie vermaak voor het volk. Hierdoor valt er ook veel te leren over wat er speelde onder het volk.

Henk Bruggeman

In de verhalen van Henk Bruggeman komt een ongelofelijke schat aan informatie naar boven geïllustreerd met oude foto’s, afbeeldingen maar ook oude documenten zoals handgeschreven vergunningen en heel veel andere curiosa uit de gemeente archieven. In de periode 1800-1930 bezochten vele grote Circusnamen de stad ‘s-Hertogenbosch. Op 4 oktober In 1901 bezocht het grootste circus ter wereld Ringling Brothers Barnum and Baily voor slechts 1 dag de stad. Maar ook andere grote namen zoals Althoff, Renz, Carré, Blumenfeld, Wilke, Caroly, Schumann, van Been, Hagenbeck en ook de eigen circussen waaronder Briantelli komen allemaal aan bod.

Rond het paardenspel. Circus in ‘s-Hertogenbosch.

Vijf delen: (PDF Formaat, benodigd acrobat reader)

KeCi 5a 

KeCi 5b

KeCi 5c

KeCi 5d

KeCi 5e

Bron: http: henkbruggeman.nl

Over de schrijver Henk Bruggeman :

Henk Bruggeman was van oorsprong woninginrichter. Jarenlang heeft hij (in het begin samen zijn vader) een winkel en werkplaats gehad in ’s-Hertogenbosch. Eerst aan de Geert van Woustraat, later aan de Pelssingel. Nadat hij zo rond zijn 64-ste levensjaar de zaak kon beëindigen, is hij zich gaan toeleggen op zijn grote hobby; het schrijven van verhalen.

Circus Heros den Bosch 1966

De redactie van Circusweb heeft getracht in contact te komen met de nazaten van Henk Bruggeman, dat is niet gelukt, mochten er vragen zijn over de publicatie, dan kan de rechthebbende zich hier melden.