De hoop van dierenrechtenactivisten wordt aan diggelen geslagen met de beslissing geen verbod op wilde dieren in het circus te in te stellen.
Berlijn – Een ware meevaller voor de echte dierenliefhebbers die graag een leeuw, olifant of zebra in de piste wil zien. De Milieucommissie van de Bondsdag gisteren verwerpt het verzoek van links om wilde dieren te verbieden in circussen.
Ondanks de duidelijke meerderheid van de SPD, Groenen en de Linkse in de Commissie, alle betogen in hun programma’s voor een verbod op wilde dieren, werd de aanvraag afgewezen. Verrassend is dat de SPD tegen het verbod stemde.
De meerderheid van de bevolking staat, maar volgens “representatieve enquêtes” achter een verbod, volgens dieren organisatie “Animals United”. Nu wil de organisatie meer protesten realiseren voor een dier vrij circus. Viktor Gebhart van “Animals United”, ” van de het SPD, heeft de afgelopen jaren keer op keer campagne gevoerd voor een verbod . Dierenactivisten in Duitsland hadden duidelijk een andere uitspraak verwacht en voelen zich in de rug aangevallen. “Een dierenwelzijns schandaal en een duidelijke breuk met de.. eigen overtuiging van de partij . Hij had gehoopt met zo’n verbod dat er eindelijk een einde zou komen aan de vermeende wreedheid tegen dieren in het circus, “zegt hij.
De regering heeft al erkend dat voor sommige soorten een verbod noodzakelijk is en dat niet afdoende kan worden voldaan aan de behoeften van de dieren in reizende circussen.”De voorheen geldende richtlijnen zijn een farce, er moet één landelijke regeling komen”, benadrukt hij. “Het is dan ook aan ieder van ons om het even welk dier circus te bezoeken. De vraag bepaalt het aanbod.”
En bij dat laatste sluit Circusweb aan. In Nederland is het circusbezoek duidelijk enorm afgenomen dankzij het dierenverbod, wellicht wordt het tijd dat die beslissing wordt teruggedraaid, zodat het publiek zelf kan beslissen wel of niet circussen met “wilde dieren” te bezoeken.
REACTIE VNCO
Het circusleven lijkt het welzijn van diersoorten als tijgers, leeuwen, zebra’s en olifanten niet noemenswaardig aan te tasten. Ook werd tijdens het transport van de dieren het stresshormoon cortisol gemeten. Het reizen betekende geen aantasting van het welzijn van de dieren (leeuwen en olifanten).
Duitsland was in het verleden al pionier in het wettelijk reglementeren van het houden van circusdieren. De “leitlinien” bieden een wettelijk kader waarop circussen in elke stad worden gecontroleerd door rijksdierenartsen. Circus geldt daarmee als één van de meest gecontroleerde vormen van dierhouderij.
“We zouden ons moeten afvragen waarom in Nederland een verbod geldt op bepaalde diersoorten in circussen. Er is geen wetenschappelijke grond voor en het is een aanslag op de artistieke vrijheid van circusmakers. Daarnaast brengt het circus mens en dier dichter bij elkaar. Circusdieren zijn ambassadeurs van hun soortgenoten in het wild. We mogen van onze politici beleid verwachten op basis van wetenschappelijke inzichten en niet louter om een luide, ideologische minderheid gunstig te stemmen.”, zegt Simon De Winter, secretaris van de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO).