Uncategorized
12 december 2022

Fossetts Christmas Circus ontdekt onbekende Nederlandse circuscomponist

Hobbycomponist Dominic Vos uit Rotterdam kreeg afgelopen week de verrassing van zijn leven. Zijn uitgebrachte single Circus Clown wordt gebruikt door het Irelands National Fossett’s Circus. Dominic: ”Hoe vet is dat? Ze kwamen die melodie vast tegen op Spotify of TikTok. Ik had nooit verwacht dat er echt een circus of circusact zou zijn die interesse zou hebben in dat nummer”.

 

Het was in 2020 een sombere tijd voor Dominic, toen hij zijn werk in de entertainment industrie moest staken vanwege corona. Dominic gebruikte die tijd om wat leuke liedjes te componeren, sommigen in samenwerking met populaire zangeressen. Een van die liedjes was gebaseerd op ervaringen in zijn jeugd, toen hij meerdere keren bij Circus Bassie en Adriaan is geweest. Ook werkte hij af en toe in Ahoy, waar in de kerstvakantie het Kerstcircus Ahoy speelt.
Het resultaat van die noeste arbeid in coronatijd staat onder andere op Spotify.

Het liedje is na een paar keer beluisteren een echte earworm, je bent dus gewaarschuwd voordat je gaat luisteren. Het deed me een beetje denken aan de melodie van Circus Renz, dat wereldwijd onsterfelijk is en overal wordt gebruikt in circussen. Zou dat ook gebeuren met het lied van Dominic? “Succes overkomt je zeker niet zomaar in de muziek en me brood daarmee verdienen, dat zou helemaal mooi zijn maar wat mij tot nu toe lukt zonder al te veel promotie, dat is het geluk aan mijn zijde hebben doordat ik iets eigen wilde maken”.
Of Dominic na dit succesje zich nog meer gaat richten op circus melodieën? Niet echt. Hij is veel meer geïnspireerd door andere zaken die hem is overkomen in zijn jeugd en waar hij liedjes over gaat schrijven. Wel kunnen circussen bij interesse in de melodie vragen om diverse bewerkingen in tempo, in tijdsduur, alles is mogelijk.
Dominic: “Ik blijf me wel afvragen waarom er in de circussen zo weinig eigen muziek wordt gebruikt. Als ze nooit iemand hebben kunnen vinden om speciaal voor te gaan schijven dan wordt het hoog tijd dat ze met mij in contact komen want ik zie zeker mogelijkheden tot mooie projecten. Dat hoeft niet altijd een clownsact te zijn, voor circussen en circusscholen kan ik allerlei soorten muziek componeren”. Nou wie weet Dominic, word je nog eens een bekende circuscomponist. Komt er toch nog iets goeds uit die coronaperiode.