foto’s DirkJan Ranzijn
Sem is een bijzonder figuur en een bekende in de circuswereld. Hij is pas 13 jaar oud, niet afkomstig uit een circusfamilie, maar al sinds vlak na zijn 4e verjaardag ‘werkzaam’ als clown. Dat deed hij (heel vroeger) verkleed als clown in de speeltuin, waar hij de lachers op zijn hand kreeg. Later ging hij op zijn fietsje naar zijn grootmoeder en trad daar op voor alles en iedereen die het maar wilde zien. Daar kreeg hij nog meer de smaak te pakken, aangestoken door het ware clownsvirus.
Natuurlijk had hij daar al flink voor geoefend. Jongleren deed hij nog met gooien vanuit de ene hand naar de andere en ook andere trucjes had hij al snel onder de knie. Sinds zijn 7e heeft hij het echte jongleren onder de knie, namelijk gooien en vangen met beide handen. Hij beleefde heel wat gloriemomenten in zijn prille jeugd, tot verbazing van zijn klasgenootjes en zijn ouders. Het bleef niet bij optredens voor zijn grootmoeder, als hij zin had in publiek fietste hij naar de stad waar hij zomaar op straat zijn trucjes vertoonde. In zijn woonplaats is het inmiddels een bekend figuur, maar daar blijft het niet bij, inmiddels is hij wereldberoemd in de echte circuswereld!
Verschil met een echt circuskind
Zo bijzonder is het toch niet? Hoor ik dan zeggen, een clown van 13 jaar die al aan het werk is? Nee, niet echt. In de circuswereld komt het nog eens voor, circuskinderen die al jong meewerken met hun ouders. Of dat vrijwillig of verplicht is dat laten we in het midden. Vroeger gebeurde dat bijna standaard, dat tegenwoordig zie je werkende circuskinderen in Nederland vaak alleen nog in circussen uit het buitenland afkomstig.
Vroeger: neem bijvoorbeeld Clown Jofri, nu bekend van het Magic Circus. Indertijd hadden zijn ouders het Circus Piste waar tegen Jofri op 2-jarige leeftijd werd gezegd: “Loop maar achter je grote broer aan“. Het grote verschil tussen Clown Sem en al die circuskinderen is dat Clown Sem in een gewoon huis in een gewone stad woont, naar een gewone school gaat en uit een gewoon gezin komt.
Het interview
Hoe komt het dat zo’n jonge clown al overal in de spotlights staat en dat de hele circuswereld inclusief vele circusfans en circusartiesten deze clown een hart onder de riem steken? We stelden de vraag: Hoe flik je dat eigenlijk Sem?
Sem is bescheiden: “Ik ben gewoon wie ik ben. Mensen zeggen wel dat ik een doorzetter ben en dat als ik eenmaal bezig ben dat ik niet kan stoppen”.
Mjah, dat kennen we ook van Jofri, zijn vrouw werd af en toe gek van hem omdat hij ondanks dat hij al zoveel kon altijd aan het oefenen is.
In echte circussen
Al op zijn 7e hadden ze er bij Circus Renz International zo’n lol in dat hij daar een podium kreeg. Clown Sem: “Ik denk gewoon doordat ik begonnen ben bij circus Renz Internationaal en vanuit daaruit alles gegroeid is. Meerdere mensen kwamen kijken en ik mocht overal meedoen en was helemaal blij”.
Het bleef niet bij Circus Renz International, ieder circus dat een beetje in de buurt kwam van zijn woonplaats Meppel kreeg met Sem te maken. Sem noemt er enkele op: “Circus Saurus, Circus Bolalou, Circus Fantâsia. Dit waren dan de circussen waar ik het meeste voor deed/doe. De rest is van lang geleden toen ik nog vroeg of ik mee mocht doen. (Denk aan een jaartje of 7)”
Hmm, daar noemt ie wat, toen ik het nog vroeg zegt hij… dat betekent dat hij nu in de luxe positie is dat hij niet meer vraagt, maar gevraagd wordt. Bijzonder!
Geen kinderpartijtjes meer
Waar hij ook nog voor gevraagd wordt, maar waar hij nu nee op zegt zijn de kinderpartijtjes.
Sem: “Daar ben ik mee gestopt gezien ik dat niet zo leuk meer begon te vinden. Ik houd er nooit zo van als papa en mama drie kinderen bij me neerzetten en zelf allemaal binnen aan de wijn zitten. En bovendien zag ik het verschil tussen drie kids in de tuin en een volle tent!”
Veelzijdige muzikaliteit
Clown Sem in een scene bij Circus Fantasia met Kitty Hagen en dochter Luna da Silva
Een beetje clown heeft natuurlijk ook veel specialiteiten. Bij Clown Sem is het de muziek. En dan niet zomaar een instrumentje. Sem: “Ik speel trompet, saxofoon, glockenspiel, koebellen, accordeon, mondharmonica, melodica, piano, basgitaar”.
Clown Sem met zijn trompet
Hij blijft bescheiden ondanks deze onbescheiden grote hoeveelheid instrumenten. Lachend geeft hij toe: ” Ik speel niet alles even goed maar ik kan het wel”. Om het niveau te halen en te behouden oefent hij gemiddeld zo’n drie uur per dag. “Zonder muziek zou ik nu ook niet meer verder kunnen”, vindt hij. Maar ook de techniek van cigarboxes, jongleren, goochelen en veel andere disciplines probeert hij hiermee onder de knie te krijgen.
Steun van zijn ouders
Natuurlijk kun je op die leeftijd alleen nog maar je droom waarmaken en je passie volgen als je hulp krijgt van je ouders. Clown Sem is zijn ouders dankbaar voor de vele keren dat ze in de auto sprongen om Sem naar de mooiste circuslocaties te brengen. Ze hebben het er maar druk mee.
Nou dan tot slot de vraag wat hij later wil worden.
“Goh wat is mijn toekomst haha. Ik hoop dat ik mijn toekomst de wereld wat beter is voor elkaar en dat natuurlijk de circussen weer volop draaien en dat ik te zien ben in een mooi programma en dat ik gelukkig ben!
Clownerie doen betekent heel veel voor mij. Maar naast clown is spreekstalmeester ook fantastisch om te doen en jongleren en muziek maken, maar uiteindelijk zoals ik vaak doe combineer ik alles met elkaar.
Mensen reageren vaak fantastisch! Ik stond laatst op straat met wat shows en iedereen ging uit z’n dak. Vervolgens na de show kwamen zeven verschillende mensen een visitekaartje ophalen en daar bleef het niet bij. Uiteindelijk belden ze ook of ik voor ze kon optreden”.
Jubileumvoorstelling
Het duurt nog bijna een maand voordat Sem jarig is en 14 jaar wordt. Twee weken later viert hij zijn 10-jarig jubileum in stijl en dat pakt hij heel groots aan, in Meppel, in het gebouw waar jeugdcircus Okidokie is gehuisvest. Kaartjes zijn nu alvast te koop voor een jubileumvoorstelling. Reserveren via 0610301662 of via clownsem@gmail.com
PS: Het is de laatste 10 jaar een trend dat steeds meer kinderen uit gewone rijtjeshuizen helemaal betoverd worden door het circusleven. Er zijn al tal van voorbeelden van succesvolle “burgers” die het heel ver brengen. Dat is wellicht ook te danken aan de vele vormen van onderwijs die hierop aansluiten zoals Circusschool op de Hoogte, de vele middelbare scholen waar de deur wijd open staat voor dit soort talenten en natuurlijk onze twee circusacademies, waar ook veel Nederlandse studenten een opleiding volgen. Het nieuwe circus (oud circus in nieuw jassen) is klaar voor een mooie toekomst.