Vrijdag 11 oktober is het zover, première van de show Totem van Cirque du Soleil op het op het Malieveld in den Haag. Een van onze Circusweb verslaggevers is erbij en we zullen dan ook binnenkort een verslag plaatsen op Circusweb.nl          (De officiële première is op zondag 13 oktober)

Totem

Een betoverende reis door de evolutie van de mens.

Op een eiland dat doet denken aan een reuzenschildpad, volgt TOTEM het fascinerende spoor van de mensheid vanaf zijn oorspronkelijke amfibische gedaante tot aan zijn ultieme wens om te kunnen vliegen. Onderweg verkent de show ook onze dromen, onze oneindige mogelijkheden en de verbondenheid met de andere soorten op onze planeet.

Het Podium

Het podium is in klassieke circusopstelling, het publiek zit rond het podium in de opstelling van een hoefijzer. Op het podium wordt een skelet in de vorm van een schild van een schildpad gebruikt voor een act met trampoline en brug met gelijke leggers. De trampoline is in het podium ingebouwd, en kan door een schuivend luik aan het oog worden onttrokken. Achter het podium bevindt zich de band achter een rietkraag, en op de entree van de artiesten naar het podium wordt door licht- en geluidseffecten de illusie van water, lava, zand of lucht gewekt. Ook is in de entree een beweegbare brug.

Den Haag – Amsterdam

Voorheen stond Cirque du Soleil als ze te gast waren in ons land met haar voorstellingen in Amsterdam. Voor het eerst staan ze nu met een show in den Haag op het Malieveld. De show Totem was in 2010 in Amsterdam te zien. Van 11 oktober t/m 8 december 2019 is Totem te gast op het Malieveld in onze hofstad, daarna reist Totem door naar Düsseldorf in Duitsland. Er komen in tien jaar tijd vijf shows van Cirque du Soleil naar het Malieveld. Als Soleil vertrekt van het Malieveld dan gaat het Groot Kerstcircus den Haag alweer opbouwen. Zo staat er een kwartaal lang circus op het Malieveld, dit is een belangrijke bron van inkomsten voor Staatsbosbeheer, de verhuurder van het Malieveld. De vergunning verlener voor evenementen zoals het Circus, is de stad den Haag.

Malieveld

Het Malieveld is een van de mooiste (en duurste) circuslocaties van ons land. Met een afmeting van 550 × 200 meter (ruim 10 hectare) kan elk Circus van welk formaat dan ook er opbouwen. Oorspronkelijk was het Malieveld onderdeel van het Haagse Bos. Het Malieveld mag niet worden bebouwd, omdat de Acte van Redemptie uit 1576 dat verbiedt. Daarin staat dat niemand ooit een boom mag kappen en dat het bos niet verkocht mag worden. De Acte is door Willem van Oranje zelf getekend. Als u het Malieveld bezoekt, bezoek dan ook het poffertjes paviljoen dat daar al sinds 1941 is gevestigd. Onder het Malieveld bevindt zich een parkeergarage met 600 plaatsen.

Subsidie

Cirque du Soleil ontvangt een financiële bijdrage van € 150.000 via een sponsorovereenkomst tussen de gemeente den Haag en MOJO ( De organisator in Nederland). Het college heeft volstrekt transparant besloten tot deze sponsoring. Het investeren in een bruisende stad is belangrijk om toeristen en dagjesmensen naar den Haag te trekken. Hun bestedingen leiden tot werkgelegenheid bij met name praktisch geschoolden. Cirque du Soleil is een begrip in de wereld en zet Den Haag internationaal op de kaart als aantrekkelijke internationale (winter)stad. De 100.000 tot 150.000 bezoekers per jaar en daaruit voortvloeiende bestedingen betekenen een grote economische impuls voor Den Haag en de werkgelegenheid in de stad. (Bron: notulen beantwoording van schriftelijke vragen door de Haagse gemeenteraad)

Cirque du Soleil en MOJO

Cirque du Soleil werd opgericht in 1984 door twee voormalige straatartiesten, Guy Laliberté en Daniel Gauthier. De thuisbasis van het Cirque du Soleil is Montreal in Quebec in Canada. Aan Cirque du Soleil doen artiesten van over de hele wereld mee. Er is een aantal vaste shows in Amerika en er zijn rondreizende shows in Amerika, Europa, Azië en Oceanië. Het Cirque du Soleil wordt gezien als een inspirator van het circus-theater, een variant waarbij de circusnummers worden gecombineerd met muziek, zang en dans. Er wordt in het Cirque du Soleil niet met dieren gewerkt. De belangrijkste disciplines zijn jongleren, trapeze, acrobatiek en clownerie.

Cirque du Soleil is eigendom van Amerikaanse en Chinese investeringsmaatschappijen en draait jaarlijks honderden miljoenen omzet. Mojo Concerts is onderdeel van het wereldomspannende concern Live Nation, het machtigste bedrijf in de muziekindustrie ter wereld met een omzet van 8.000.000.000 dollar per jaar.

Bronnen: Wikipedia, Cirque du Soleil en de gemeente den Haag.

Foto: De tentenstad van Cirque du Soleil staat klaar voor de première van Totem op het Malieveld © Marcel Bergema