26 maart 2019

Circus Theater Ronaldo 2019

Circus Ronaldo

Circus Ronaldo is een Belgisch circus, met als thuisbasis Muizen bij Mechelen. Het gezelschap werd opgericht in 1971 door de broers Jan en Herman Van den Broeck onder de naam Circus Ricardo. Enkele jaren later stapte Herman van den Broeck uit het circus en kreeg het gezelschap de naam Circus Ronaldo, naar Jans artiestennaam Johnny Ronaldo. De kinderen van Jan Van den Broeck, Danny ‘Solo’ en David ‘Patatje’, kozen wel om in het circusleven te stappen. Zij zouden het circusgezelschap een nieuwe artistieke wending geven door terug te grijpen naar de foortheatertraditie van hun voorvaderen, Adolf-Peter, Willem en Jan Van den Berghe.

Sinds 1995 maakt het gezelschap circustheater. In 1998 werd het circus benoemd tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen.

Begin 2012 werd Johnny Ronaldo verkozen tot meest verdienstelijke Mechelaar 2011 door het Koninklijk Verbond der Mechelse Geburenkringen.

Met de intussen legendarische voorstelling “La Cucina dellArte” speelden de broers Davy en Danny al meer dan 500 voorstellingen in meer dan 20 landen en blijven ze met hun oeroude clownsrecepten nog telkens een nieuw publiek verwonderen en ontroeren.

In zijn solo voorstelling “Fidelis Fortibus” graaft Danny Ronaldo het verleden op en zoekt in zijn sterke emoties naar een nieuwe dimensie voor de toekomst. Fidelis Fortibus werd in 2016 als eerst circusvoorstelling genomineerd voor het theaterfestival Antwerpen en kreeg in 2017 de cultuurprijs van de stad Barcelona.

Daarnaast creëert Circus Ronaldo met de voorstelling “Swing” een springplank voor jonge artiesten. Een nieuwe generatie van jonge circusartiesten spelen met grote dynamiek op oude ritmes en recepten van de jaren “40.

En elk jaar zitten de drie generaties artiesten samen aan een grote metaforische feesttafel voor “De wonderlijke Kerst van Circus Ronaldo”

Producties:

Commediantentheater (1995)

Lazzi (1998)

Brick a barak (1999)

Fili (1999)

La Cucina dell’Arte (2003)

Circenses (2009)

Amortale (2013)

Fidelis Fortibus (2015)

Swing (2018)

Circus Ronaldo

Bronnen: Wikipedia, Vlaams circuscentrum en de website van Ronaldo.