Circusweb krijgt steeds meer meeschrijvende correspondenten. Robert-Jan Meijer bracht na zijn bezoek en veelbekeken verslag aan Circus Freiwald een bezoek aan het Belgische Circus Pipo en kwam laaiend enthousiast terug bij de redactie van Circusweb. Lees mee!

Tekst en foto’s Robert-Jan Meijer

14248045_10155100462575606_1924580730_o“De eerste indruk van een circus is wel het moment dat je op het terrein komt. De reclameborden geven al een hele positieve indruk op het plein en de hartelijke ontvangst van de circusmensen die bij hun woonwagen zitten bevestigen precies van wat ik er al van verwachtte. De circustent staat mooi opgebouwd op het sfeervolle Kerkplein van de gemeente Mol-Rauw. Het ziet er feestelijk uit: het circus is weer in de stad”.
Vandaag ging Robert-Jan Meijer voor Circusweb naar Circus Pipo en als extra hulpje nam hij zijn 3-jarig neefje mee als beoordelaar van deze voorstelling. Tenslotte moet circus al interessant zijn vanaf deze leeftijd. 
Robert-Jan werd allervriendelijkst ontvangen. Hij ervoer een gesprek op open en eerlijke wijze met de circusmensen over alle aspecten van het circusbedrijf, waarbij hij zelf kon constateren hoe het was met het welzijn van de circusdieren en over hoe de dieren geheel verzorgd en glanzend hun stal stonden. Openheid en eerlijkheid is het credo bij Circus Pipo. Als je de voorkant van een circus bezoekt lijkt alles glitter en glamour, maar Robert-Jan werd ook al snel ingelicht over de keerzij van het bestaan van circussen en circusartiesten. Wetten, staangeld, oplopende kosten, je moet tegenwoordig als circus flink creatief zijn om te kunnen overleven. Circus Pipo blijkt daar wonderwel goed in geslaagd.
14284943_10155100463500606_1782989043_oNet als in Nederland is het circusdierenbesluit een politieke beslissing geweest die nooit is gebaseerd op echt onderzoek over hoe circusdieren en welzijn met elkaar overeenkomen.  Ook in België is er een goed betaalde lobby van circusdieren door opvangorganisaties met gigantische reclamebudgetten die vooral hun belangen wilden vertegenwoordigen in de hetze tegen circusdieren. Robert-Jan Meijer:”Een ding moet me even van het hart ik zie hard werkende mensen die alles doen voor hun vak en hun dieren. maar alles bij alles fijn en open gesprek gehad.

The show goes on

14247842_10155100466690606_706006505_oOndanks dat het behoorlijk warm was en half België vermoedelijk in het zwembad of strand de verkoeling zocht, blijken de artiesten en mensen van het circus zich als een ware professional zich niets aan te trekken van de bezoekersaantallen, iedere bezoeker is de moeite waar. Met veel enthousiasme wordt de show gepresenteerd voor nog geen 55 bezoekers alsof er dik duizend mensen in de tent zitten, wat de bezoeker een speciaal gevoel geeft. Veel artiesten doen bijna privé hun best om jou de middag van je leven te geven, en daar draait het circus toch om. De kinderen die misschien voor het eerst van hun leven te maken krijgen met circus, houden hier zeker een goed gevoel aan over voor de rest van hun leven, de voortzetting van de circustraditie, complimenten voor Circus Pipo, de gastvriendelijkheid, de diervriendelijkheid en de fantastische voorstelling. “Wij vinden de show tot nu toe en mooi”, zo reageren de bezoekers in de pauze. Ook na de show vraagt RJ opnieuw de mening van de bezoekers, die allemaal positieve geluiden laten horen. Belangrijk voor Robert-Jan is vooral hoe zijn 3-jarig neefje de show heeft ervaren. “Deze is helemaal onder de indruk van de dieren en van de clown, zelfs van de illusionist The Joker en de grote stieren die hun kunstjes doen met Tony als dompteur”. Al bij al een goede show met een mooie regie.
Circus Pipo staat nog tot zondag 11 september op het Kerkplein van Mol-Rauw België dagelijks zijn er voorstellingen en het is zeker een aanrader om er heen te gaan.
Recensie van een driejarige: ” Alles is mooi maar het mooiste zijn de ezels, de stieren en die mooie mevrouw van de tovenaar”. En wat wil je als circus nog meer… het oordeel van de toekomst??

Bij deze wil ik de familie Heppenheimer heel erg bedanken voor hun tijd en toewijding die ze me gegeven hebben. Robert-Jan Meijer. 

Wil jij ook eens een leuk verslag schrijven over een circus, laat het de redactie van Circusweb weten. Je wordt bij de circussen vast hartelijk ontvangen. Onze redactie meldt je aan bij het betreffende circus. Overigens word je als circusfotograaf ook van harte uitgenodigd voor verlagen, het is een aparte manier van fotograferen, zoals Robert-Jan Meijer vertelde, dus je kunt ook in duo ‘s een circus bezoeken We brengen graag deze mensen met elkaar in contact. 

Bol.comBol.com AlgemeenBol.com Algemeen