copyright en foto’s Robert-Jan Meijer

Verslag van een gast correspondent

Robert-Jan Meijer uit Mol bracht vandaag een bezoekje aan Circus Freiwald met de brandende vraag wat de familie nu precies voor hun dieren voelt. Hij werd er hartelijk ontvangen, zoals gewoonlijk bij dit circus. De dieren, geiten, kamelen, zebra’s, lama’s en paarden genoten van hun vrijheid op het circusterrein.
Robert-Jan: Als onafhankelijke persoon die niet voor of tegen het circus is heb ik vandaag een halve dag een foto reportage mogen maken bij het circus Freiwald, dat op dit moment in Eersel staat. Ik werd hartelijk ontvangen door de familie Freiwald en kreeg netjes uitleg wat zij voor hun dieren voelen.

Grazen in vrijheid
Het circus staat in een mooie omgeving waar o.a. de geiten, ganzen, varkens lekker rustig zonder omheining rondlopen, iets meer naar achteren staat de grote dierentent waar de zebra’s , kamelen , paarden en lama’s staan te grazen op een lekker groot terrein. Lekker gras wat lekker lang en vochtig is. Iets verder op staat Buba water uit een bak te halen en over zich een spuiten. Later is ze bezig zand zich heen te gooien, een natuurlijke manier om zichzelf te beschermen tegen de zon, iets wat de olifanten ook in Afrika doen. Daarna besluit Buba iets verder op te wandelen binnen het afgezet terrein (ongeveer een hectare) lekker wat gras en blaadjes te eten.

Hart voor dieren

robertjanmeijerolifantNadat ik wat foto heb gemaakt van alle dieren en van de circustent, een goed gesprek met Lutz Freiwald hij legt me nog eens uit wat en hoe de gevoelens voor zijn dieren zijn. Ik zie een man met een hart voor zijn dieren. Het maakt daarbij niet uit of het een geit of een olifant, een lama of een zebra is. Het is een hard werkende familie die liefde aan al hun dieren geeft. Naar mijn mening en wat ik al wist van de voor en tegenstanders is me 1 ding duidelijk geworden Het gaat niet altijd om geld of zoals sommigen beweren dat Buba een aantrekkingskracht heeft om mensen naar het circus te lokken.

Vechten voor je dier
Ook heb ik verschillende mensen aangesproken die een kijkje kwamen nemen bij de opbouw en de dieren. Een van de bezoekers die met zijn hond aan het wandelen was kon zich inleven in de situatie van Freiwald. Zijn antwoord was heel duidelijk”: “als ze mijn hond zouden afpakken vecht ik er ook voor, dus kan ik me goed voorstellen dat de eigenaars van de olifant ook voor haar vechten”.