Gezien op 21 juni in Neuss (D) op de Kirmesplatz. Nieuwsgierig geworden door de trailer van het nieuwe programma MANDANA van circus Krone heb ik het circus afgelopen woensdagavond in Neuss bezocht.

Ik zag circus Krone voor het eerst in 1985 toen ze op tournee waren in Nederland, ik kan de artiesten van toen nog zo opnoemen, onder andere de Chickys, Pierino, Flying Bells, Marco en Philip Peters, Banda Vidane etc. In het programma waren toen, Olifanten, Roofdieren, paarden, een Giraffe, een nijlpaard etc. Het maakte toen een enorme indruk, alleen al de aankomst van het circus per trein op het rangeer terrein in Hilversum, er waren toen al dierenactivisten en ook toen had ik al gelijk een aversie tegen deze minkukels.

Nu bijna 40 jaar later vallen ze gelijk weer op die paar trieste figuren voor de ingang van de tent met hun spandoeken tegen dieren in het circus, mijn aversie tegen dit soort is er niet minder op geworden. Gelukkig trekt het publiek er zich nog steeds niks van aan en de enorme blauwe circus tent stroomt lekker vol. Wat direct opvalt zijn de vernieuwde façade en artiesteningang.

Artiesteningang Foto: Jan Plug

Circus Krone bestaat al sinds 1905 en is opgericht door Carl Krone, de huidige directie Jana Mandana en Martin Lacey jr willen na de dood van Christal Sembach Krone duidelijk een nieuwe weg in slaan en hebben de Hongaar Bence Vági aangetrokken om de regie voor de nieuwe show te doen. Het valt direct op dat er heel veel moeite is gedaan en energie is gestoken in het nieuwe concept. De muziek, het licht, de kostuums, de artiesten. Het gaf me het gevoel of ik daadwerkelijk aan het dromen was en ik werd meegevoerd in een nieuwe bijna hemelse wereld, veel wit en goud en een mix van muziek die me deed denken aan de Efteling, Fellinini  en Klezmer. Het verhaal draait om de leeuw en de paardenprinses, de leeuw wil indruk maken door een ster te plukken voor de paardenprinses, wat uiteindelijk natuurlijk lukt.

Steve Eleky Foto: Circus Krone

In de show alleen maar goede nummers en geen moment van verveling, de regie is soms wel erg verfijnd voor deze kolossale tent. Duo Stipka met een pas de deux te paard maakt indruk, Los Robles op de hoge draad doen uitsluitend moeilijke tricks en maakt een Pyramide van 7 man hoog op 10 meter hoogte. Steve Eleky is voor mij een van de grappigste komieken die er bestaat hij komt twee maal in de show, eenmaal als komische jongleur en eenmaal als goochelaar, echt super leuk. Wie ook echt leuk zijn is het clowns trio ‘Without Socks’ die daadwerkelijk als een rode draad door de show lopen, zeer verfrissend en origineel. Truppe Non stop zien we op de dubbele trampoline en Aleksandr Batuev wringt zich in allerlei bochten om uiteindelijk weer in een heel klein kistje te verdwijnen. Duo Stauberti kennen we in Nederland nog van Circus Herman Renz en Circus Sijm en hebben niks aan kwaliteit ingeboet integendeel zelfs. Hans Ludwig Suppmeier was volgens mij in 1980 ook al bij circus Krone en rijd nu samen met Jana Mandana de hogeschool te paard, een echt Gentleman.

Jana Mandana Lacey-Krone zien we in de opening te paard en tijdens de hoge school. Ze presenteert ook de paarden vrijheid en straalt in de piste, dat het leiden van zo een groot bedrijf ook veel stress en zorgen meebrengt is haar in de piste in ieder geval niet aan te zien, ik kan er alleen maar respect voor hebben.

Jana Mandana Foto: Jack Apon

En dan tot slot, het beste bewaar je natuurlijk voor het laatst. En of je nou wel of niet van dieren in het circus houd het roofdier nummer van Martin Lacey jr. is iets wat zijn weerga niet kent. Enorm veel prachtige dieren, die in al hun schoonheid op de meest humane manier worden gepresenteerd. Ik heb nog nooit iemand gezien die zo zelfverzekerd, zijn dieren onder controle heeft, ze aait en knuffelt eronder en er bovenop ligt. Dit is eenmalig in de wereld en hoe lang kunnen we hier nog van genieten bedenk ik me en ik moet toch weer even denken aan die zielige figuren buiten die geen idee hebben wat hier nu werkelijk gebeurd, wat een enorm offer Martin Lacey brengt om zijn leven in het teken te stellen van deze dieren. Het is de onrechtvaardigheid die me dwars zit en toch weten we allemaal dat we ervan moeten genieten nu het nog kan. De vondst om de dieren zonder tunnel de kooi in te laten komen vergt een uiterst serieuze regie achter de schermen, wat een vernieuwing, verzin het maar. Het levert een waanzinnig mooi beeld op.

Martin Lacey jr Foto: Circus Krone

Ben je nog niet geweest dan raad ik je zeker aan om te gaan kijken. Ik ben vast iets of iemand vergeten, zoals het orkest wat voor het eerst zijn intrede heeft gedaan bij Krone. Natuurlijk kan ik ook wel wat kanttekeningen maken, maar die vallen in het niet bij al het moois wat ik heb gezien. Nou vooruit eentje dan; het was nog mooier geweest in een wat kleinere tent.

Met dank aan Jack Apon en circus Krone voor de foto’s.

Onderstaande video geeft een goede indruk van de enorme tent.