Columns
22 september 2024

‘Voorwaarts en niet vergeten’ | Column nummer 35

Door 2 min leestijd • 22 september 2024

Ik ben boos en goed boos ook.

Ik was laatst bij een show van Hans Klok in Carré. Iedereen wilde met hem op de foto. Ze stonden in de rij. En ik? Ik stond er bij en keek er naar. Niemand wilde met mij op de foto. Terwijl ik óók een BN’er ben, met mijn heerlijke stukjes hier op Circusweb.

Eerst wachtte ik geduldig af, maar op een gegeven moment ging ik zelf maar wat lobbyen. Ik vroeg aan mensen of ze het leuk vonden om met mij op de foto te gaan. Laat ik maar zwijgen over het resultaat…

Dus: ik deed er een schepje bovenop. Ik ging mensen eerst vertellen wat ik allemaal wel niet bereikt had in mijn leven, maar helaas zeiden ze; “Leuk voor jou maar ik loop even verder, als je het niet erg vind”.

Het valt verdomd niet mee om te bereiken dat iedereen met je op de foto wil!

Zo’n jaar of vijftien geleden bezocht ik een show van Circus Herman Renz in Amsterdam en de betreffende spreekstalmeester was op dat moment jurylid van Holland’s Got Talent. Hij had, slim als hij is, twintigduizend foto’s van zichzelf laten drukken om ze tijdens de pauze voor één euro te verkopen in de souvenirshop. En dan een beetje rondlopen, in de hoop dat mensen om een handtekening vroegen.

En ik – die dit verheerlijkend aanschouwde – telde er precies twee die dit prachtige souvenir kochten en gingen dan met deze foto niet naar hem, maar naar de kleine clown voor een handtekening.

Om dit te bereiken moet je een instituut zijn en dat is Hans Klok en Milko op letterlijk kleinere schaal ook.

Ik heb nog nooit iemand gehoord die zei; “Ik was bij Circus Renz en weet mij die lange sprekende man nog te herinneren…” Maar wél zeiden ze: “Dat was toch dat circus met die kleine man?!”

Eén troost voor hem en al die anderen die dit nooit hebben kunnen bereiken (inclusief mijzelf): succes is tijdelijk. Kijk naar Ali B. en kijk naar Marco Borsato. Succes komt te voet en gaat te paard.

Sommige hele bekende artiesten vinden het zelfs vervelend als ze steeds worden aangesproken. Maar als ze in de vergetelheid zijn geraakt, proberen ze aandacht te trekken om te zien of de mensen ze nog herkennen.

Of wacht even, ik ga een bekende Nederlander ontvoeren dan word ik ook beroemd. Ik denk zelf aan Ben Cramer.
Huh… wie is dat?

Tot de volgende keer. 

BELANGRIJK

Columnisten hebben de vrijheid om dát te schrijven wat zij schrijven willen. Circusweb respecteert die vrijheid en mengt zich niet in de inhoud van de columns.