Circusnieuws
3 januari 2024

Storm Henk beschadigt Wintercircus Salto: “opeens was het foute boel”

In de nacht van 2 op 3 januari was niet circusdirecteur Sander Balk degene die de baas was over het circusterrein van zijn eigen ‘Wintercircus Salto’ in Leeuwarden. Storm ‘Henk’ nam de regie over en richtte schade aan.

Dinsdagnacht raakte de nieuwe circustent – met een capaciteit van 375 – en de verlichting flink beschadigd. De schade wordt op dit moment hersteld. De uitverkochte voorstellingen van woensdag 3 januari werden gecanceld.

Sander Balk vertelt aan Circusweb: “gelukkig is er alleen maar schade aan ons materiaal en niet aan onszelf en onze medewerkers.

Het was niet mogelijk om de bezoekers van de woensdag-voorstellingen onder te brengen bij de overige nog te spelen voorstellingen (die wel gewoon doorgaan, red.).

Het goede nieuws is wél dat we na overleg met de Gemeente Leeuwarden twee extra shows mogen geven. Eentje op donderdagavond 4 januari (18.30u) en eentje op vrijdagavond 5 januari (18.30u). Tickets van bezoekers worden omgeboekt naar de extra voorstellingen of de mensen kunnen hun geld terugkrijgen”.

De circusdirecteur laat weten dat er twee teams bezig zijn om online en per telefoon bezoekers om te boeken. Er werd hulp van verschillende kanten aangeboden, onder andere van collegacircussen.

Het leek goed te gaan op het wispelturige terrein…

Balk vervolgt: “we zijn natuurlijk emotioneel onder alles wat er gebeurd is. De extra hulp is bijzonder en ik vind dat heel mooi.

Gisteravond leek het allemaal goed te gaan. Ik wilde gaan slapen, want ik was al wat verkouden. Ik heb om het uur mijn wekker gezet om de situatie te bekijken. En op een gegeven moment was het ‘BAM’ en toen was het foute boel.

Het lastige is dat het terrein hier in Leeuwarden nogal wispelturig is. Dat houdt in dat het soms heel rustig is, terwijl het hard stormt. En soms is het qua windstand normaal, maar spookt het hier om de tent heen. We kennen het terrein en we zijn dus op de hoogte van die wispelturigheid. Maar dit is gewoon ontzettend vervelend.

Er zitten enkele gaten in de tent. Die worden nu gerepareerd en technisch worden er dingen aangepast. Het is hectisch, iedereen is druk bezig. Maar gelukkig helpen collega’s en vrienden. En dat medeleven is hartverwarmend”.