Uncategorized
25 augustus 2022

Circusvoorstelling voor baby’s en peuters in Nijmegen

foto’s Jona Harnischmacher

NIJMEGEN – In de Lindenberg speelt donderdag 8 september de voorstelling Be Kind van 15.00 – 15.40 uur. Een voorstelling bedoeld voor baby’s van 6 maanden tot 1,5 jaar. Be Kind is het regiedebuut van Emilie Weisse bij TENT, het huis voor hedendaags circus, in coproductie met 2turvenhoog.

Emilie Weisse ontwikkelt een circustheaterervaring voor de allerkleinsten, 6 tot 18 maanden, met hun volwassenen. In een intieme setting beleven ze acrobatiek en jongleren te midden van een interactief pop-up decor. In verschillende korte scènes worden het abstracte denken, de emoties en de verbeelding van de kleintjes geprikkeld.

Meer dan alleen het tonen van jongleren en acrobatiek, wil Emilie onderzoeken hoe we de visuele lichaamstaal van circus kunnen gebruiken om zo’n jong publiek te bereiken. Hoe we hen kunnen interesseren, verrassen en betrekken bij hun interactie. Hiervoor werkt ze samen met het Baby & Child Research Centre in Nijmegen, die haar voorzien van wetenschappelijk onderbouwd advies over de ontwikkeling van baby’s. De voorstelling gaat over interactie en communicatie door middel van circus en geeft zowel kind als volwassene een volwaardige theatrale ervaring.

Het is voor Emilie Weisse de eerste keer dat ze iets maakt voor kinderen van 6 tot 18 maanden. In de Proeftuin van 2turvenhoog onderzoekt ze hoe acrobatiek en jongleren kunnen aansluiten bij de belevingswereld van deze jonge doelgroep.

Be kind: Circustheater voor de allerkleinsten - Baby & Child ...“Ik kijk enorm uit naar de première van “Be Kind” in Nijmegen. In de afgelopen maanden heeft ze zich geconcentreerd op het maken van de set en een kinderboek over de uitvoering. Ik ben blij om te zien dat de belangstelling voor de voorstelling groeit.
Sinds we wat ’try-outs’ hebben gedaan, realiseerde ik me net hoezeer de voorstelling aanvoelt als mijn kindertijd. In de voorstelling heb ik het geluid van vogels uit mijn tuin toen ik een kind was, de krekels van mijn vakantie doorgebracht in de Zuid-Frankrijk, het aardse gevoel dat ik had toen ik op het platteland opgroeide… en dit verraste me.
Dus ja, dit eerste project als maker lijkt veel op mij, maar wat me heel gelukkig maakt, is om te zien dat de circusartiesten in de voorstelling heel natuurlijk en dicht bij zichzelf lijken. Mensen vertelden me al hoe goed ze deze voorstelling doen en daar word ik heel blij van”.

Juggling Tango
Emilie werd geboren in Parijs in 1978 en studeerde aan de balletacademie van Rosella Hightower in Cannes. Ze danste onder meer werk van Balanchine, Brumachon en Preljocaj. Haar partner, de Nederlandse jongleur Menno van Dyke, introduceerde haar in de circuswereld. Samen ontwikkelden ze de act Juggling Tango waarin jongleren en dans samensmelten. Voor deze internationaal geprezen act ontvingen ze in 2018 de Oscar Carré trofee, de Nederlandse oeuvreprijs voor circuskunst.
Meer over Be Kind