Uncategorized
14 juli 2022

Kermiscultuur wordt bijgeschreven in Inventaris Immaterieel Erfgoed

Nadat Circuscultuur werd bijgeschreven in Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland is het vandaag de beurt aan de “moeder” van het circus: De Kermis. Voortaan is het Immaterieel Erfgoed in Nederland. Van Harte gefeliciteerd aan alle kermisondernemers en vooral voor de commissie die dit voor elkaar heeft gekregen na al diverse andere vruchteloze pogingen. 
De werkgroep Kermiserfgoed is dolblij met de mededeling van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) vandaag dat de Kermiscultuur wordt bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
“De kermiscultuur is een springlevende cultuur met een eeuwenoude geschiedenis en bijzondere kenmerken en waarden”, aldus Karel Loeff, een van de werkgroepsleden die zich heeft ingezet voor de plaatsing op de Inventarislijst.

Het begint met opbouwen
De kermiscultuur bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er de feitelijke kermis die begint met het opbouwen en eindigt met het afbouwen van de kermis.

https://www.youtube.com/watch?v=E2DC5PehIlM&t=195s

Daarnaast is er het kermisleven van de exploitanten, dat vooral een reizend leven is. En natuurlijk is er de kermisbeleving van het publiek dat geniet van de kermissfeer en de verschillende attracties. Gedeelde tradities en plaatselijke tradities liggen besloten in de kermiscultuur.

Het immaterieel erfgoed van de kermiscultuur wordt gedragen door meerdere gemeenschappen: naast de kermisfamilies is dat het publiek dat in stad of dorp de kermis viert. De werkgroep hoopt dat de bijschrijving bijdraagt aan het levend houden van de tradities zodat ze kunnen worden doorgegeven aan volgende generaties. Onderdeel van de aanvraag is een zogenaamd borgingsplan, waarin ook te ondernemen acties staan vermeld. De Stichting Kermiserfgoed zal de komende jaren de kermisgemeenschappen begeleiden om de kermiscultuur ook echt levend immaterieel erfgoed te laten blijven.

Foto geleend van Jan Vermolen

Succesvolle werkgroep

De werkgroep die de voordracht heeft voorbereid bestaat uit vertegenwoordigers van de kermisbonden, organisatoren en kermisverwante organisaties, deskundigen en kermisexploitanten:
Hans Janssen, burgemeester gemeente Oisterwijk
Bernard van Welzenes, aalmoezenier van het Kermis- en circuspastoraat,
Nora Booij, Directeur Stichting Rijdende School
Fransina Sipkema, Vrouwenbond van Kermisexploitanten
Nicole Vermolen, Jan Vermolen, kermisexploitanten
Ineke Strouken, oud-directeur Kenniscentrum immaterieel Erfgoed en initiatiefneemster Maliebaankermis
Karel Loeff, erfgoeddeskundige en directeur Bond Heemschut
Jan Boots, Nederlandse Kermisbond
Maurice Janvier, Bond van kermisbedrijfhouders BOVAK
Voor meer informatie: Karel Loeff, karel.loeff@planet.nl, 0621 81 23 23

1000 jarig bestaan in 2023
ps: Kermis bestaat in 2023 1000 jaar en is de moeder van veel andere vormen van publieksvermaak zoals: poppenkast, theater, circus!!, bioscopen, noem maar op. Voor middelbare scholieren is er sinds kort een Kermislesbrief te vinden via CJP en de leeromgeving van Apprenticexm.nl/