Uncategorized
31 mei 2022

Monki presenteert 60% banaan

In 2014 werd in de Fenixloods in Rotterdam de Circusacademie Codarts officieel in gebruik genomen. Een van de studenten van Codarts, Benjamin Kuitenbrouwer maakte indertijd een diepe indruk op de toeschouwers (o.a. schrijver dezes). Benjamin werkt sindsdien onder de naam Monki en is al een tijdje aan het werk met TENT, en heeft dankzij die samenwerking een nieuwe show geproduceerd: 60% banaan.

Benjamin (Monki) Kuitenbrouwer is de eerste huismaker (2021 – 2024) van TENT huis voor hedendaags circus. Hij trapt af met 60% Banaan: een blijde boodschap voor de boze burger. Dit is de eerste voorstelling van een thematisch circustheater project rond optimisme. Deze eerste coproductie van Monki Business en TENT gaat op 8 juli in première tijdens Over het IJ Festival in Amsterdam.

“Things can be bad ánd getting better” – Hans Rosling (Factfulness)

Benjamin Kuitenbrouwer (1988, Amsterdam), heeft zijn bijnaam Monki te danken aan zijn voorliefde om als acrobaat tussen metershoge palen heen en weer te slingeren. Zie hier een kort fragment waarom de bijnaam MONKI is.

Hij ziet het als zijn missie om als circusartiest een bijdrage te leveren aan een samenleving waar optimisme de boventoon voert. Hoe we ons wereldbeeld dienen aan te passen, wat de effecten zijn van conventionele nieuwsmedia en onze algemeen heersende blik op de mens zijn thema’s waarrond al een aantal jaar een maatschappelijk debat wordt gevoerd. Monki haakt in op deze urgente thema’s en liet zich daartoe inspireren door onder meer de Zweedse wetenschapper Hans Rosling: “Zijn aanstekelijke en koppige optimisme is in deze penibele tijd uiterst belangrijk. Dat hoop ik voort te zetten in het personage Professor Monki in deze lezing à la circus.”

Foto Bart Wierinckx

60% Banaan
In 60% Banaan geeft Benjamin Monki Kuitenbrouwer je een optimistische kijk op de mensheid in een gloednieuw format: een circusconference. Hij gebruikt zijn acrobatische vaardigheden om het publiek te vertellen over de hoopvolle ontwikkelingen in de wereld. Al slingerend en klimmend tussen de palen, en met data over extreme armoede, oorlogsslachtoffers en – onder andere – bevolkingsgroei, vormt hij met elastiek metershoge gekleurde grafieken om zijn punt te maken.

Over de maker

Benjamin studeerde af als circusmaker aan de Hoge School voor de Kunsten, Codarts Rotterdam, en specialiseerde zich in dubbele Chinese pole. Dit is een acrobatische discipline die wordt uitgevoerd tussen twee of meer palen van 5 tot 6 meter hoog. In 2017 ging zijn eerste solo-voorstelling Not Somewhere Else in première en in diezelfde tijd stichtte hij ook samen met een aantal anderen het in Frankrijk gebaseerde collectief Sous le Manteau. Daarmee specialiseren ze zich in het op grote schaal en in groepsverband toepassen van hun gezamenlijke discipline Chinese pole. In 2019 brachtten ze de voorstelling Monstro uit en in dat jaar zag ook Monki’s tweede solo-voorstelling Static het licht. Deze is ook onderdeel van de selectie van CircusNExt, een Europees label voor vooraanstaande jonge circusmakers. Sinds 2015 is Benjamin als maker betrokken bij TENT. De voorstellingen Being Benjamin (2020) en Jack (2021) werden geproduceerd onder de Nieuwe Makersregeling van het Fonds Podiumkunsten, de fysieke voorstelling 360, in co-regie met Hanneke Meijers, volgde. Sinds 2021 volgt hij als eerste huismaker van TENT een vierjarig makerstraject.

Credits

CONCEPT & SPEL Benjamin Monki Kuitenbrouwer EINDREGIE Bas van Rijnsoever PRODUCTIE TENT huis voor hedendaags circus COPRODUCTIIE Cirklabo • De Grote Post • Over het IJ MET STEUN VAN Fonds Podiumkunsten • Amsterdams Fonds voor de Kunst MET DANK AAN • RESIDENTIES De Grote Post • Werkplaats Diepenheim • CIRKL • Over het IJ FOTO Wieba Photography

Speeldata

12.06.2022, KIEM Festival, Oostende (BE) • info & tickets1 t/m 2.07.2022, Deventer op Stelten, Deventer • info & tickets8 (première) t/m 17.07.2022, Over het IJ Festival, Amsterdam • info & tickets