VOORTGANG RESTAURATIE

Dat de houten pakwagen van voormalig Circus Herman Renz onderdak kreeg bij Frits Hoefnagels, dat is een gouden greep geweest. De wagen staat droog in een goed geventileerde, ruime hal met werkplaats en heeft als belangrijke taak: drogen. Het jarenlange verblijf in de buitenlucht heeft de wagen geen goed gedaan en heeft veel sporen achtergelaten. Zowel in de houten bovenbouw als in het metalen onderstel heeft het vocht schade aangericht.

1 de pakwagen staat niet aangekoppeld maar straks zal het een mooie combinatie zijn

Maar kwaliteit bewijst zich: de wagen is ruim zestig jaar oud en is bepaald niet “van een oud vrouwtje geweest dat er nauwelijks mee reed”. Dus straks, als het hout is geschuurd – er is een voorzichtig begin gemaakt – en delen van het chassis die door roest zijn aangetast gerepareerd zijn, is de wagen weer als nieuw en kan fris aan de volgende fase van zijn leven beginnen.

2 frits hoefnagels bij één van de klassieke kermiswagens

Hoefnagels is kermisondernemer en dat zijn mensen die, zeer tegen hun zin, op dit moment veel vrije tijd hebben. Waar organisatoren van grote publieksevenementen ruim baan lijken te krijgen blijven circus en kermis een soort ongewenst stiefkind van de overheid. “Ja, en dan heb je zo’n mooie wagen staan en dan gaan je handen jeuken en dan ga je er toch wat aan doen,” zegt Hoefnagels. Er zijn inmiddels veel kleine reparaties verricht, aan de verlichting, aan het hang- en sluitwerk en aan plekken waar houtrot te ernstig werd. De slangen voor het nieuwe remluchtsysteem liggen al klaar. Bij al dit werk kreeg Hoefnagels af en toe hulp van Justin Ronday.

3 alles wat niet in de wagen hoorde is er nu uit

4 de schroten als ze grondig geschuurd zijn, de groeven zorgen voor extra werk

5 alle klapraampjes zijn nog prima (zoals deze) op één na

De tussenwand tussen laadruimte en ‘slaapkamer’ is tijdelijk verwijderd, om het droogproces te bevorderen. Eén van de kleine raampjes aan de zijkant was in dermate slechte staat dat vervanging noodzakelijk is. Samen met al het hout dat was aangebracht in de tijd van de wagen als ‘zuipkeet’ is het afgevoerd als afval. Alle reclameletters zijn van de zijkanten verwijderd en liggen klaar om bijgewerkt te worden. Arnold Genefaas, de ‘decoratieschilder van het circus’ maakt een nieuw zijschild met paardenkop, straks, als het houtwerk weer in de lak zit wordt alles weer netjes op de oorspronkelijke plaats aangebracht.

6 op de werkbank en op de grond de decoratie die nog bijgewerkt moet worden

7 in het onderstel is hier en daar wat roestvorming

Wie meer wil weten van de geschiedenis van de pakwagen, van stichting die het behoud veilig gesteld heeft, van Hoefnagels en zijn prachtige collectie klassieke kermis-DAFs en van Arnoud Genefaas moet absoluut het boek ‘De Houten Pakwagen’ aanschaffen, met de opbrengst van dit boek wordt de restauratie van de wagen gefinancierd. Voor de bestelgegevens: zie onder het artikel.

8 hoefnagels wijst op een paar punten die extra aandacht verdienen

Via Circusweb, via de Pakwagen-Facebook-pagina en via andere relevante media zullen we de kermis- en circusliefhebbers op de hoogte houden van de restauratie-activiteiten.

DE HOUTEN PAKWAGEN, een boek met 84 pagina’s vol foto’s, kan besteld worden door

€ 45,00 te storten op: NL 79 INGB 0006 5725 79,

Van Stichting Behoud Nostalgisch Kermis- en Circusmaterieel, Rijswijk.

U ontvangt het boek dan thuisgestuurd (vergeet niet uw adres te vermelden).

Meer info (ook over het FIATje 500) op de Facebookpagina van ‘De Houten Pakwagen’. Of stuur een mail naar bergema@ziggo.nl