Vandaag, 17 april, op Wereld Circusdag presenteert de Stichting Behoud Nostalgisch Kermis- en Circusmaterieel aan het hooggeëerd publiek het unieke boek “de houten pakwagen”. De bekende Bredase ondernemer Aad Ouborg mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. In 1996 was hij de persoon die Circus Herman RENZ “redde” en borg stond als hoofdsponsor met zijn merk Princess. Aad zelf is een groot circusliefhebber. Circus Herman RENZ en Aad hadden een jarenlange samenwerking met mooie klantenacties en topevenementen.

Bekijk de video hier:

Wie na 1992 Circus Herman Renz – het Nationale Nederlandse Circus – heeft bezocht heeft zag hem zeker staan: de houten pakwagen met in sierletters de naam van het circus en een halfrond, blauw dak. Een opvallende verschijning tussen alle rode circusvrachtwagens. En een wagen met historie: gebouwd in 1960 voor transport van een kermis-draaimolen, kwam de wagen in 1992 in het bezit van het circus waar hij gebruikt werd voor transport van de façade, maar ook als blikvanger. Toen na het faillissement van Circus Herman Renz, 2015, de bezittingen van het circus openbaar verkocht werden waren velen benieuwd wat het lot van deze prachtige wagen zou zijn.

Dat lot bleef duister, het gerucht ging dat de wagen door een Australiër was gekocht en daarheen getransporteerd zou zijn. Totdat in het najaar van 2020 bleek dat de wagen nog in Nederland was, transport naar Australië was op het laatste moment niet doorgegaan. Maar de wagen stond buiten op een bedrijfsterrein en was dringend aan onderhoud toe. Een drietal bekende circusliefhebbers, Robert Ronday, Marcel Bergema en Leendert Bedijn nam het initiatief om de wagen te kopen, hem te stallen op een droge, veilige plek en om een opknapbeurt en de financiering te regelen. Zo gebeurde het dat op een dag in december 2020 de wagen weer op de weg te zien was in het Brabantse land, een bijzonder moment.

De drie genoemde circusliefhebbers – twee van hen hebben bij Circus Herman Renz gewerkt – deden meer: ze hebben een stichting opgericht: Stichting Behoud Nostalgisch Kermis- en Circusmaterieel, de wagen is nu eigendom van deze stichting. Ook heeft de stichting inmiddels een eigen facebookpagina. Onderdeel van de actie door de stichting is de uitgave van een boek over de pakwagen waarin het kermis- en circusverleden wordt verteld, in woorden en met meer dan 120 foto’s. Dit boek is een must voor de kermis- en circus liefhebber. De opbrengsten van de verkoop van dit boek en eventuele sponsorbijdragen komen ten goede voor het opknappen, restaureren, verzekeren en onderhoud van deze nostalgische wagen. Alles bedoeld om de wagen een zekere toekomst te garanderen. Een toekomst waarin de wagen vaak te bewonderen zal zijn bij promotieacties en bij evenementen. Kortom, de wagen gaat weer op reis, zoals hij dat vroeger eigenlijk altijd al deed.

‘De Houten Pakwagen’ is een uitgave van de Stichting Behoud Nostalgisch Kermis- en Circusmaterieel.

Een herdenkingsbijeenkomst die de stichting wil organiseren en die gepland stond voor oktober moet helaas nog even uitgesteld worden, de tijden zijn momenteel te onzeker om de verplichting van een dergelijke festiviteit aan te gaan.

De prijs van het boek is € 39,–, meer dan de helft van dit bedrag komt te goede aan aanschaf en restauratie van de pakwagen. Met verzending binnen Nederland komt de prijs op € 45,–.

U kunt bestellen door het bedrag te storten op IBAN: NL79 INGB 0006572579 ten name van Stichting Behoud Nostalgisch Kermis- en Circusmaterieel te Rijswijk. Stuur ook een bericht met adresgegevens via messenger, de stichting heeft een facebook-pagina. Of, ook voor vragen, naar Marcel Bergema, bergema@ziggo.nl, of naar Robert Ronday, robertronday@live.nl.

Ticketmaster